Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@simona.49 myslím, že nejsi. Já to měla taky tak.jsi jen upnutá na své první dítě a nemáš potřebu druhého. Tvoje mateřská láska je naplněna. Když se neplánovaně narodila druhá dcera byla jsem ráda a došlo mě jaký jsem byla sobec vůči první. Má k sobě někoho mimo mě a má si s kým hrát a škorpit se. mají se spolu moc rády.
@Anonymni píše:
Ahoj.
Chtěla bych poprosit o radu.Mám 2roky(a 2 měsíce)starou holčičku a stále nechce mluvit(spíše učit se mluvit).:roll:Říká srozumitelně jen máma,baba,auto,ano- no a pak uz ji nejde rozumět vůbec nic .Myslíte si,že má ještě čas?Někdy mám pocit,že ji všechno děsně trvá(např.plíny má doteď atd.)Nechci „tlačit“na pilu,ale bojím se,abych něco třeba nezanedbala.Jestli můžete-poraďte mi prosím jak na to.Díky.Gábina
Můj syn bude mít v listopadu 3 roky. Řekne pár slov, možná trochu víc, ale rozumím mu často jen já. Plíny má taky, chodí na záchod, ale když ho tam dám, sám si řekne málokdy. Já to nelámu přes koleno. Až na ty plínky a žvatlání působí jako normální chlapeček svého věku. Nesnáším to srovnávání, fakt si z toho nic nedělej. Dnes už jen nostalgicky vzpomínám, jak jsem byla na prášky, že ještě nechodí, začal v roce a půl a bleskově se srovnal s vrstevníky.
@ArankaC.
Dělám tak stejně. Syna do ničeho nenutím, nestresuji. Mluvit začal tak před měsícem - teda jakože tak, že mu je rozumět (pokud nepočítám slova jako pokuta = tokupa, kostel = postel atd
). Plíny má stále na noc, přes den je nemá dlouho, ale taky si řekl o sundání sám, takže takto čekám i na noc a už se to děje. Plínu mu nasadím když usne a on pak v noci přijde s tím, že ji chce sundat a spí do rána bez počůrání bez plíny.
Mě vždycky uklidní dovolená např. v Itálii, kde je vidět plno cizinců, co vůbec neřeší tyto prkotiny a i pětileté děti se vozí běžně v kočárku, s dudlíkem a bůh ví jestli né i s plínou
![]()
Děti mluvit začnou až se jim bude chtít, třeba ještě nemluví, ale určitě jsou zas šikovnější v něčem jiném. Můj syn má taky ještě plínku na noc, tak atˇ má, lepší než počůraná postel. Až bude týden suchá tak mu ji přestanu dávat
TAK V PONDELI JE JESTE OBJEDNANEJ NA NEUROLOGII, ALE MYSLIM ZE MI REKNE ZE JE V PORADKU AKORAT LINEJ, JE FAJN SLYSET ZE NEKDO MA STEJNY PROBLEM, JINAK JE MOC SIKOVNEJ, ROZUMI VSEM CO MU REKNU, PRAVE DOKTOR NA TOM USNIM MI REKL ZE JE TAK LINEJ ZE TO CO NECHCE SLYSET TAK PROSTE INGNORUJE, NEKDY SE TREBA ANI NEOTOCI.
TAKHLE SEM TO MELA PRESNE STIMMLADSIM CO NEMLUVI, DO TRECH MEL PLINU, MOC DOBRE VEDEL KAM SE CURA, ALE PROSTE BYL LINEJ AZ JEDNOU SEM HO OBLIKLA DO PYZAMKA DALA MU VECERI ARIKAMSI PLINI MU DAM PAK, JENZE NAJEDNOU SEM HO ZAHNALA DO POSTELE A NA PLINU SEM ZAPOMLA A ON VYDRZELCELOU NOC, TAK SE VLSTNE ODNAUCIL SAM SE NEPOCURAVAT, HLAVNE ZE TO VSICHNIKOLEMME PORAD RESILI, ALE NA KONEC SE TO VYRESILOSAMO