Mluvení, komolení slov ve třech letech - nechat volný průběh?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9
24.3.05 20:08

Mluvení

:roll: Linda
Ahojky maminy,potřebovala bych poradit.Mám 3 letou dceru,je hrozně
chytrá, ale vůbec jí nejdou některá písmenka,takže hrozně komolí slova
/veverka=jejerka,kolo=kojo,místo F říká š)Když jí opravuji a chci aby to po mě zopakovala, tak řekne,že to neumí a víc z ní nedostanu.Nejde to ani hrou ani vyhrožováním,že třeba nedostane žvejku,ani slibováním.Na logopedii je asi ještě brzo,před cizíma tuplem nic neřekne.Máte někdo zkušenosti?Mám tlačit na pilu, nebo tomu mám nechat volný průběh?
Jinak blbá není.Díky za každou radu.Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
687
24.3.05 20:28

Ahoj Lindo!
Na začátek hádanka. Jestlipak víš, co jsou to tatáčky a fuflíky? Tak to jsou prosím v provedení mojí tříleté dcery punčocháčky a knoflíky. Ovšem všimla jsem si, že to umí říct i dobře, ale jen když ona chce. Navíc doktorka říkala, že až do čtyř let tohle všechno patří k tzv. dětskému žargonu, kterého se právě od těch čtyř let děti zbavují. Malá teď začal chodit do školky a řekla bych, že chvíle, kdy např. zmiňovaná slova vyslovuje správně, jsou častější. Takže já bych jí dala ještě čas a začala bych to řešit až tak okolo toho čtvrtého roku, logoped by teď z nich asi nedostal o moc víc než z nich dostaneme my. Měj se hezky a netrap se, jejerka je přece rozkošná, ne?

Jindra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
24.3.05 20:37

Ahoj lindo,
od 3 let dítěte už klidně můžeš nakontaktovat logopedku a poradit se s ní.
Může Ti připravit spec. program pro dcerku, jak nacvičovat a procvičovat.
Rozhodně tím nic nezkazíš. Lépe začít v čas. V pěti letech by mohlo být pozdě a pak by mohly být problémy s nástupem do školy.
Jinak si z toho nic nedělej, můj Martínek (2,5r) místo f říká p. Takže Fík=Pík, ale mám i kurioznější věci, svíčka je u něj pička, :D, puding je tuning,atd.
Aspoň se zasmějeme.
Pa Štěpík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
24.3.05 20:42

Lindo, promiň mi prosím malé L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3152
24.3.05 20:46

Náš skoro 2,5 letý syn neumí ch a f - nikdy by mě nenapadlo, že je to pro děti tak těžké písmeno. Taky se u toho někdy bavíme: vejfuk je totiž v jeho podání „vejšuk“, venku nefouká, ale „šouká“, když chce pochovat, chce „pošovat“ a podobně. Babičky už taky občas nadhodí něco o tom, že by se to s ním mělo víc trénovat, ale moc si to neberu :) . Nechme ty děti žít :P !
 Ivča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.3.05 23:01

řeknu vám, hlavní je, nelámat to z dětí na sílu. Můj táta učil mého syna ríkat „r“ a naučil ho ráčkovat. Odnaučovat ráčkování je nejtěžší oříšek pro logopeda. My chodíme na „š,č,ž,ř“ a jako poslední zůstává to zkažené „r“. V žádném případě bych u druhého děcka nedovolila pokusy o nápravu od někoho kdo tomu prd rozumí. Ve 2,5 letech je na logopeda brzy, ale za radu odborníka budete jednou fakt moc vděčné. A ještě něco. Náš kluk doma procvičovat moc nechce a v logopedii je tak příjemná paní, že se mu jazyk rozváže. A to jsem si taky myslela, že neotevž¨ře před cizí ženskou pusu. Ony to s dětma umí mooooc hezky :D
 Radka

• Citovat
  • Upravit
9
26.3.05 13:02

:lol: Linda
Ahojky všichni,tak jsem ráda, že ten „problém“ nemám sama.Jinak jsme na tom stejně jako u IVÍKA.U nás taky šouká,a Míša chce pojoupat(i když
houpat řekne dobře).U nás buzeruje ne tchýně,ale moje máma.Je fakt,že ta si najde vždycky něco už od narození Michalky(cucání palce,chození na nočník,spaní atd)a zatím se všechno srovnalo,takže to chce fakt čas.Já jen, že mě občas pěkně štve,jak nechce spolupracovat,i když vím,že to umí.Ale čím víc to zní budu lámat,tak tím mi tuplem nic neřekne.Tak zdar a sílu všem maminám i jejich prckům.Pa,pa Linda a díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.4.05 16:37

mluvení

Ahoj.
Chtěla bych poprosit o radu.Mám 2roky(a 2 měsíce)starou holčičku a stále nechce mluvit(spíše učit se mluvit).:roll:Říká srozumitelně jen máma,baba,auto,ano- no a pak uz ji nejde rozumět vůbec nic .Myslíte si,že má ještě čas?Někdy mám pocit,že ji všechno děsně trvá(např.plíny má doteď atd.)Nechci „tlačit“na pilu,ale bojím se,abych něco třeba nezanedbala. :oops: Jestli můžete-poraďte mi prosím jak na to.Díky.Gábina

• Citovat
  • Upravit
2434
8.4.05 17:07

Ahoj holky,
s mluvením dcery problém nemám, spíš naopak - celý den jede jak kolovrátek :roll: . Ale moje kamarádka má dvojčata kluky a jeden velmi špatně mluvil. A ani neměl snahu se nějak zlepšovat - brácha mu rozuměl a ostatním to tlumočil. Ve 3 letech mu nebylo skoro vůbec rozumět. S logopedkou vůbec nespolupracoval. Začali chodit do školky kde se postupně začlenili do kolektivu (do té doby vůbec ostatní děti nepotřebovali když si spolu vystačili). No a klučík se postupně hezky rozmluvil, protože by mu děti nerozuměly a brácha nebyl pořád po ruce aby tlumočil :lol:
Dcera neumí R a Ř, ale od února chodí do školky a kromě nemocí jsem zaznamenala i nepatrné zlepšení toho R, v některých slovech ho už řekne.
Ostatní děti jsou asi větší motivace než máminy prosby. Mluvení zdar :lol:
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
16.1.06 23:42

U nas si zase dcera (dva a pul roku) plete K a T. Takze toukej misto koukej, kocicka je tocicka, koupit je toupit a tak. Zajimave, ze o sobe mluvi jako o Kaje a ne Taje :lol: Zatim to taky nijak neresim, pediatricka taky rikala, ze je cas a pokud tyto „komoleniny“ pretrvavaji i ve skolkovem veku tak nejlepsi cas na logopedii je kolem 4 let, aby deticky dopilovaly vyslovovani do doby nez pujdou do skoly.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.1.06 09:08

Já s tím problémy nemám, právě naopak jde jí rozumět vše. Na logopeda je opravdu brzy, tam se chodí od 5-ti let. Počkejte, až bude chodit do školky, tam rozváže většina dětí, protože jim musí ostatní rozumět. Moje skoro tří letá holčička zase neumí R, ale zase má tří letou tetu, tak se snaží mluvit srozumitelně. Chce to kolektiv.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
17.1.06 09:47

Ahoj holky

taky si myslím, že ve 3 letech je ještě docela brzy chodit k logopedovi. Můj 3letý synek také moc srozumitelně nemluví - a zatím ho nechávám, opravím, co řekne špatně, on to řekne po mě, ale potom stejně používá to svoje. Takže mluvit umí, ale prostě to jeho se mu asi líbí víc. Prostě ještě počkám, až půjde do školky… Tam se určitě naučí…
No, a skoro 2letá dcerka - sama o sobě nemluví vůbec, pouze když čteme knížky (obrázkové) - pojmenuje zvířata a jejich zvuky, ale sama je potom stejně nepoužije ( … co je to fafafa … no přece žirafa), plínky budu řešit až v létě … takže si myslím, že vůbec není kam spěchat.
Ono ve školce jim to půjde mluvit o hodně lépe - mezi ostatními dětmi…

Věra

• Citovat
  • Upravit
1164
17.1.06 10:04

Ahoj holky, já jsem zatím pouze teoretik, tak nechci dělat chytrou:-), ale mám načtenou tuhle knížku, jsou tam dobré tipy a rady, tak se do ní zkuste podívat.
Kutálková, Dana: Vývoj dětské řeči krok za krokem,Grada
Publishing,Praha 2005
Breptání zdar, Gyta a Barborka 8,5 m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fialovaaaa
22.7.13 19:23

proc nemluvi

Mate prosim nekdo zkusenost s ditetem, ktere ve 4 letech rika jen mama, tata, baba. Do skolky chodi pul roku.

• Citovat
  • Upravit
3396
22.7.13 19:39

A řešíte to nějak? Logopedie, foniatrie…
Pediatr by vás měl už dávno nasměrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect