Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bože a nejsi ty nějaká netýkavka? nepovažuji za potřebné se tu chlubit, ale když napíšu např. o rozbíjení nádobí jako příkladu, vyskočíš, že to snad lépe nekomentovat. A bylo to jen hypoteticky uvedeno. Když napíšu jak si hrajeme, zase máš pocit, že se chlubím. Smím se optat, jak mohu uvést naše hry a zábavy, aby to bylo pro tebe přijatelné? Takže ani chlubivé ani příšerné? Vymyslet příklad si nemohu a uvést pravdu taky ne? takže jak?
Koukám zase jedna ze snach, podle níž jsou babičky špatné?
@inkakřivák
Odpovědí jsem se nedočkala tak nic no. Odpovídáš jen tam, kde se chceš ukázat jak skvělá jsi tchýně
![]()
@střízlik Aha tak jsem spletla dve diskuze dokupy. Můžeš tu otázku napsat znovu? nějak jsem neviděla nač se ptáš.
@inkakřivák píše:
Bože a nejsi ty nějaká netýkavka? nepovažuji za potřebné se tu chlubit, ale když napíšu např. o rozbíjení nádobí jako příkladu, vyskočíš, že to snad lépe nekomentovat. A bylo to jen hypoteticky uvedeno. Když napíšu jak si hrajeme, zase máš pocit, že se chlubím. Smím se optat, jak mohu uvést naše hry a zábavy, aby to bylo pro tebe přijatelné? Takže ani chlubivé ani příšerné? Vymyslet příklad si nemohu a uvést pravdu taky ne? takže jak?
Koukám zase jedna ze snach, podle níž jsou babičky špatné?
Rozbíjení nádobí, nechápu proč jsem jako měla vyskočit, když jsem to nechtěla komentovat.Snad uznáš, že tento příklad je trošku mimo.
O hrách jsi mi psala, co na to říkám, tak jsem napsala, že na nich nic geniálního nevidím, takhle si hraje spousta rodičů, babiček…
A některé tchyně určitě špatné nejsou, ta moje ano.
Aha, a ta otázka? propána už se tě tu na ni ptám potřetí, nelíbí se ti, že na ni neodpovídám - ale já ji fakt nevím. Takže - můžeš ji prosím napsat znovu? Já ráda odpovím, ale musím vědět nač..
@inkakřivák
Otázka proč bych měla přijímat pravidla prarodičů? Je to moje dítě a prarodiče by měli respektovat moje pravidla, pokud jsou to rozumní lidé, tak snad až tak hrozná pravidla nepotřebují.
A taky jsem napsala jen střípek toho co moje tchýně vyváděla v mém šestinedělí. Jestli si myslíš, že toto je normální chování tchýně, tak potom jsem asi hodně mimo a nemá cenu se o tom dál bavit. Teď už komentovat nebudu, odcházím se kouknout na Velkou pardubickou ![]()
Taky bych šla, ale musím ještě pracovat. takže já až přímo jenom na Velkou.
No a pravidla - jistěže, ale u nás je to tak, že vlastně pravidla nejsou. jenom jedno - spokojené děti. takže at hlídám kde chci, hrajeme si tak, jak se to dětem líbí, čili ano, moje hry ( s rodiči mají jiné), vařím včas, na svačinu se jich vyptám, naštěstí nechtějí sladkosti. Když už shánějí, dostanou leda po obědě bonbon a ten se hlásí mámě. TV po večeři, ajinak už vážně nevím. Prostě jak dcera, tak snacha předpokládají, že nejsem cvok, takže jim děti nezabiju žádným způsobem, a třískat je bez rozmyslu taky nebudu. Cpát do nich taky ne, prostě počítáme všichni se zdravým rozumem toho druhého. A moje pravidla nikdo přijímat nemusí, jak říkám, děti přesně vědí, že u nás se zkrátka jako u babičky toleruje třeba větší divokost při hraní, no a doma se zase toleruje víc než ve školce.
A ještě k tomu respektu - nemyslím si, že respekt znamená slepou poslušnost, v žádném případě. Oni respektují, že babička je zkrátka víc rozmazlovací a je to u nás vidět, já respektuji, že u nich doma je to jiné. tečka.
@inkakřivák nečetla jsem to celé, jistěže děti mají u prarodičů jiný režim, nicméně někteří prarodiče se záměrně staví na zadní a na klidně vyslovené doporučení nejen že kašlou, ale schválně to udělají naopak. A ještě mají tu drzost hanit ty rodiče před dětmi. A to se nedělá, je to vrcholně neslušné a ani pro ty děti to není dobré. Tak co potom s tím jiného, než to fakt omezit na úroveň, kdy to na vzájemných vztazích nedělá co nejméně škody.
No já nevím, ale pokud je moje dítě doma samostatné, klidné, hravé a spokojené, nechápu proč by se mělo u babičky chovat jako fracek, který si dupne a bude po jeho. A i kdyby se tak choval jen u babičky a nepřenášel si to od ní domů, stejně bych okamžitě zakročila, jak bych to zjistila. Myslím si, že babičky by měly podporovat vnoučata v jiných činnostech než v nesamostatnosti, neschopnosti a rozcapenosti, kterou ty děcka na ně zkoušejí jen co rodiče odjedou. Největší for je v tom, že přesně tyhle věci moje tchýně u svých synů nedělala, protože se jí to hnusilo. Teď je uražená, když ji to připomenu. Takže se omlouvám, ale stojím si za tím, co už jsem zde psala. Děti by měly dodržovat stejná pravidla, která platí doma i na návštěvách u babiček.
@kacz píše:
@inkakřivák nečetla jsem to celé, jistěže děti mají u prarodičů jiný režim, nicméně někteří prarodiče se záměrně staví na zadní a na klidně vyslovené doporučení nejen že kašlou, ale schválně to udělají naopak. A ještě mají tu drzost hanit ty rodiče před dětmi. A to se nedělá, je to vrcholně neslušné a ani pro ty děti to není dobré. Tak co potom s tím jiného, než to fakt omezit na úroveň, kdy to na vzájemných vztazích nedělá co nejméně škody.
Přesně náš případ, pak se nemůže nikdo divit, že to dítě tam zkrátka nepouštíme..