Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky jde mi spíš o to, jak byste se zachovaly vy? Asi potřebuju znát názor někoho nestranného a nezaujatého. Nechci v žádném případě na tchýni nasazovat, snažím se ji respektovat, ale jsou chvíle, jako nyní, kdy si říkám, jestli s tou snahou neseknout. ![]()
Tchýni mám mladou, což znamená, že chodí do práce, bydlí od nás 100km daleko, od narození prvního syna se tak nějak stále snažím o to, aby moje děti měli dvě babičky, moji mámu a tchýni. U moji mámy je to velmi jednoduché, bydlíme v jednom baráku, takže kluci jsou s ní pořád. U tchýně jde o to, že pokud nedojedeme my, tak ona nepřijede a vidí kluky jednou za rok a to o vánocích (ale to vlastně taky jezdíme my za ní).Občas zavolá, ale většinou ji voláme my. Prázdniny-poprvé si vzala staršího syna minulý rok na dva dny na vodu a na víkend, kdy se k ní vnutil. Davídek ji dlouho říkal teto, jako babičku ji nebral a trvalo nám dlouho než jsme mu to vysvětlili. Já se snažím o ní mluvit v dobrém, snažím se syna vést, aby babičce zavolal, pokud vyjde volno tak tam jedeme, abysme se viděli, ale upřímně už mě to nebaví. Letos jsem na to popravdě trochu rezignovala, protože se nám doma nakupilo spoustu problémů. A už jsme se neviděli sedm měsíců (od vánoc).Teď se stalo (to je vlastně i onen impulz proč to řeším),že slíbila Davídkovi, že ho vezme s sebou na vodu, dnes volala, že to asi nevyjde, že před vodou jede na dovolenou a neví jak to bude, tak ať s tím Dáda nepočítá. Kluk se mi tu skoro rozbrečel, že se těšil. Já ji ho násilím cpát nebudu, zajistíme mu jiný program v tom problém není, ale jde mi o ten vztah babička-vnuk, o to, že syn přichází o spoustu zážitků. My jako děti, synovi spolužáci většina tráví, alespoň část prázdnin u babičky. Mladšího syna (jsou mu dva) viděla třikrát za život. Jako evidentně ji to neschází.
A já jsem momentálně v takovém rozpoložení, jestli se smířit s tím, že naši kluci mají jen jednu babičku a staršího na to pomaličku a velice diplomaticky připravovat nebo zatnout zuby a snažit se dál?
Pokud nechce nic s tím nenaděláte. Ty máš určitou představu jak by to mělo vypadat a ona tvou představu nenaplňuje, ale kluky muže její přístup obohatit. Mají babičku na hraní a Vánoční babičku, která je nezávislá a není rodinný typ, přesto ji respektujete a máte rádi.
Asi bych se nesnažila ten vztah tvořit nějak násilím… Není každý babičkovský typ. Navíc pokud bydlíte daleko a ona chodí do práce… Pokud jste nějak zvyklí tam občas zajet a jste tam vítaní, tak bych tam prostě jednou za čas zajela. Ale nikomu bych nic nenutila, žádný program, víkend, hlídání. To musí babička sama chtít.
U nás je to trochu podobné, moje máma je mladá a pracuje, bydlí daleko. Ale vídáme se, občas se za náma zastaví z práce, cca 1 za měsíc k ní jezdíme na víkend, jednou ročně spolu na týden na dovolenou. Ona teda ale ten kontakt sama také vyhledává.
Naopak tchýně je v důchodu, vpodstatě nemá nic na práci, žije sama a bydlí blízko. Takže tam jezdíme každý týden, častokrát tam syn je na přespání.
Každá babička je jiná, ale obě ho mají rády a on je
.
@Paradise nenutit, ona se připravuje o to hezké. Nikde není dáno, že bude jako babička poprděná z vnoučat. Né všechny to tak mají, respektujte to ![]()
Co na to manžel? Pokud jde o mně, klukovi bych zajistila jinou zábavu, pokud možno zábavnější, jako odškodné, protože je mi jasný, že ho to mrzí. Babičce bych to ale na plno řekla, že kluk kvůli ní plakal a bylo mu to líto a pro příště ať laskavě s podobným plánem nechodí, když není schopná ho dodržet. Jinak má na to právo no
Ničí povinnost to není, ale co se slíbí, má se dodržet- zejména u dětí!
Holt klukovi vysvětlit, že jedna babička je na mazlení, druhá je cestovatelka, co vídáte jednou za čas. Je to škoda, co si budem povídat. Též si pamatuju jak jsme se sjeli u jedné nebo druhé babičky a celé dny lítali s dětma venku. Tahle doba je už nejspíš pryč, od toho tu jsme my rodiče, abychom zajistili stejné krásné vzpomínky
Necpat nikomu děti, kdo chce řekne si, kdo nechce má smůlu, mamka mi děti hlídala 2 hodiny za celý jejich život, nikdy je nevzali na chalupu sami, nikdy neřekli mi pohlídáme. prostě necpat, jen ty pak budeš špatná, vím, dětem něco vysvětlit je hodně těžké, co naděláš.
Babička je mladá, ještě pracuje. Takže pokud vůbec má v létě nějakou dovolenou, holt je její představa jiná, než starat se o děti. Zřejmě má svůj život, babičku se šátkem na hlavě Boženy Němcové z ní neuděláte.
Holky dík za všechny názory, asi máte pravdu, necháme to při starém.
Je to hlavně můj osobní problém, vím jak jsem si babičky užívala, jaké nezapomenutelné zážitky s nimi měla a mrzí mě, že syn je o to ochuzen, ale jak píšu, to je můj problém, který si v sobě musím vyřešit a smířit se, nic neočekávat a pak nebudu zklamaná.
@evick2 manžel je taky naštvaný, mrzí ho, když vidí jak funguje naše rodina a u nich to nejde, kdyby to bylo na něm nejezdili bysme k nim vůbec, to je vždy z mé iniciativy.
To samé, naslibuje ale kluka si nevezme, má ho jednou za rok více méně s donucení. Rozdil je že má něco málo přes 50 a už tak 20 let sedí doma na zadku a nedělá nic, ale stejně si kluka nevezme. Neudělám nic, ať si trhne babizna!!
Podobne jsem na tom s moji mamou. Driv to bylo lepsi ale poslední dobou mam pocit ze ji deti spis stvou. Mozna to prehanim ale kdyz jedou nasi spolu na vylet, do prirody, vezmou si psa ale deti ne. Uz dvakrat (dve léta) sliba dceri ze ji vezme do zahranici na tyden. Nabidla zo sama a vzdy z toho seslo.Meni casto nazory a je dost naladova. Nekdy k ni dojedem a skoro nemluvi, tvari se nastvane a kdyz se zeptam co se stalo tak rekne nic. Pritom jsme meli jeste tak ppřed 2-3 roky pekny vztah. nevim co se stalo, nerozumim ji. Clovelu to prijde lito ale nenadelas s tim nic, bud rada ze mas aspon jednu funkcni babicku ![]()
Jedna babička byla daleko, druhou jsem v životě neviděla, protože byla ještě dál. A žiju a nikdy mi nijak nechyběly. Dětem se nic nestane, když ji uvidí jednou za rok. Sice je lepší, když se babičky občas postarají, plní své sliby, ale není prostě každému dáno.
Mě přijde v pořádku když někdo nechce „hlídat“ ale není v pořádku slibovat a nedodržet, to by mě vůči dětem sejřilo teda hrozně.
Jasně, smiř se s tím. Jedna správná babička může být víc než dvě nanicovaté. Važ si toho a zbytek neřeš. Tohle je rozhodnutí tvé tchýně, prostě to tak cítí a má na to právo. Tvoje děti určitě o nic nepřichází.
(mám to podobně, pochopila jsem to velmi brzy a je mi to putna)
Nenutila bych do vztahu ani jednu stranu. Synovi bych se to snažila nějak stravitelně vysvětlit - babička pracuje, chce mít čas i na sebe,…
A upřímně, víš kolik lidí má jen jednu (nebo žádnou) babičku či dědu pro své děti?
Naše děcka mají taky jednu babinu a dědu. Jsou to moji tcháni. Moje matka nefungovala ani jako matka a můj tatínek zemřel před osmi lety, když mému prvorozenému byly téměř dva roky.
@Paradise, ty jsi podle příspěvků velice úžasný a rozumný člověk a věřím, že toto vyřešíš ke spokojenosti na všech stranách.
Tak ale pořád máte aspoň tu jednu babičku
My třeba nemáme na hlídání žádnou ![]()