Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny ![]()
Opět si jdu pro radu a opět předpokládám, že jako vždy plaším úplně zbytečně, nicméně uklidňující odpovědi ještě nikomu neuškodily
Takže - naše malá má čerstvých 14měsíců a týden. Od cca půlky 14měs chodí, furt jsem plašila kdy už začne a najednou to bylo, a teď tedy pro změnu plaším s další věcí… a to je mluvení. Vím, že děti se nemají srovnávat a snažím se to nedělat, ale jedná se o moje první dítko a jsem starej panikář, takže občas porovnávám třeba s tím co čtu na netu… Pro představu: naše holka „mluví“ asi takto, říká máma, táta, baba, dede (nebo de, to je dědeček, ale jen občas, dědu vídáme méně), papa (když se loučíme s babičkou, jdeme ven nebo jde ke dveřím), pe (to je pes), vauvauf (taky pes), pa (to je jídlo), mňam (mňam je mňam
ale taky kočka, neříká mňau i když to opakuji, prostě řekne na kočku mňam), buuua (to je vlk, já dělám bauuuuuuu jakože vyju
ale ona si jede buuua), buu (kráva), bee (ovce), ne (velmi oblíbené
), popopop (slepice), iiiiiaaaa pffff (kůň), uuuu (sova), na (když mi něco dává nebo to dává psovi), ham, ťo (univerzální výraz pro miliardu věcí, ukazuje při tom prstem), ťapn (když chce abych ji nechala chodit), několikrát řekla du (to je duch - máme magnetku, co je ve tvaru ducha), pak má takovej zvuk co je jakože žába ale nejde ani písmeny napsat
pak jakoby vrčí (to je medvěd, když to má být třeba rys nebo jiná velká kočka tak udělá k tomu pohyb rukou, jakože packou velké kočky
), věty nedělá, asi dvakrát řekla „papa baba“ a jinak říká „pe pa“ - když vidí psa něco jíst a „nene mama, nene mama“ - to když jí chci stříhat nehty, utřít nos nebo něco takového, na co nemá náladu abych udělala. Taky říká „tydl ladl didl“ když zpívám
A tak se ptám - stačí to? Je to přiměřené jejímu věku? Nebo je to málo?
nonstop čtu, prohlížíme knížky, ukazuju, celej den mluvím, všecko komentuju… teď teda má jako hlavní zábavu běhání, tak moc neposedí
všude čtu že už by snad měla spojovat slova k sobě nebo že děti v jejím věku už říkají vícero slov z různých slabik, mno prostě…
uklidněte mě prosim vás že to stačí a že mi nehrabe
děti teď samozřejmě moc nevídáme, jen od kamarádky dceru přibližně stejného věku (ale ta toho pro jistotu říká ještě méně, takže…)
Moc předem děkuji ![]()
To jako fakt? Nase ma 19 měsíců a mluvi min. Důležitý je to, jestli rozumi. Ty mas fakt hodně šikovný dítě, tak ho nepozoruj, nesrovnavej a neřeš.
To jako fakt? Nase ma 19 měsíců a mluvi min. Důležitý je to, jestli rozumi. Ty mas fakt hodně šikovný dítě, tak ho nepozoruj, nesrovnavej a neřeš.
Tobě z toho domácího vězení už dočista hráblo, co? ![]()
Tady ten tvůj buuuuu blábol se nedá ani číst do konce. Ale z té první části usuzuji, že máš lehce zaostalé dítě. Jiné v roce už recitují Máchu. Takže bys na tom měla začít sakra pracovat, místo těchto šílených příspěvků zde. ![]()
To myslíš vážně? Já teda neznám 14 měsíční dítě, které by spojovalo slova. Vždyť toho umí hodně. Moje v 18 měsících říkala jenom tata a ne. O měsíc později pridavala snad každý den jedno slovo a teď ve dvou letech nezavre pusu.
@Midaku No jo no…
děkuji moc
já se vždy nechám něčím vynervit a pak nad tím dokola přemýšlím… rozumí všemu, podle mě jen reálně promluvit a vytmaví nám to tu všem…
když řeknu „podej mi tohle a tohle“, tak mi to podá bez problému, stejně jako „odnes tohle tam“ nebo třeba „vrať to na stůl“ nebo „nelez k těm kamnům“
tak podle mě rozumí bez jakýchkoliv potíží.. tak holt musím přestat nervit
![]()
Příspěvek jsem přes všechna citoslovce nedočetla, nicméně moje dcera v roce a půl uměla „ješiši“ „gól“ a „mama“, přibližně
ve dvou letech už pak mluvila ve větách.
@Šmoulice Měla by číst Vergilia v originále nejmíň
ne, děkuji, přesně toto jsem potřebovala, ťafku abych přestala vymejšlet a blbnout nad něčím, co není problém, moc děkuji ![]()
Moje 15m toho tolik neumí. Když jsem videla na YouTube stejně staré dítě, jak umí xxxx zvuky zvířat, radši jsem to musela vypnout. ![]()
Náš teda říká v skoro roce jen mama, tata, když se mu chce, tak baba a brva. Nejčastěji říká ne. Dokud to jde, užívám si ty chvíle, kdy je doma ještě relativně ticho
![]()
@LaVoisin
Syn měl menší repertoár a rozmluvil se až na 2,5 letech. Teď tu pusu zavře leda v noci. Někdy ráda vzpomenu na jeho bíví a dede.