Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte, mam otazku, ci je mozne v jednej flaske zmiesavat odstriekane MM a dorobene UM. Moja mala ma 3,5 mesiaca a na poradni pri vazeni sme zistili, ze za cca 2 tyzdne /kedy ju vazili naposledy/ schudla cca 200g. Iste vas napadne otazka, ci som slepa, alebo sprosta a ja vam hned odpoviem-Ano, som. Mala zacala jedavat namiesto 2,5hod kazde 2 hodinky, v noci si pytala kazdu hodinku - 2-3min. potiahla a zaspala. Vobec ma nenapadlo, ze mam malo mliecka, lebo vzdy som ho mala dost, tesila som sa, ako jej chuti /mea culpa, mea culpa, mea culpa
/. A este aj plienocky mala vzdy dost precikane - takze ziadna zmena. Akurat jej ortoped nalozil Pavlikove remene a z toho som bola v strese + aj trochu unavena z toho á hodinoveho vstavania v noci. Problem je, ze mala si s velkou radostou hned po 1 raze oblubila flasku. Na prsnik sa mi este prisaje, ale po 2-3 minutkach aj cez den robi obstrukcie, odvracia sa odo mna. Nutrilon som je davala predvcerom 1×, zaroven sa snazim odstriekat si MM - niekedy je ho 50ml, inokedy len 20-30ml, ale aj tak by som jej ho rada davala. Preto ta otazka, ci MM a UM mozem zmiesavat v jednej flaske, alebo podavat postupne -najskor malu prilozit, potom flaska s MM a nakoniec flaska s UM? Ani netusim kolko by mala vlastne vypit. Vcera vecer som MM nemala, tak som zarobila len UM a vypila cca 100ml.
![]()
A este pridam, teraz rano vypila len 70ml UM, prisat sa nechcela
![]()
Soni, to převážení bylo na stejné váze jako před 14 dny? Měřili malou? Pozorovala jsi v té době, že má méně počůraných plínek a změnu stoličky?
V zásadě bych se snažila především - pokud chceš nadále kojit - zachovat kojení, takže lahve bych doporučila se vyvarovat a použila bych suplementor. S tím mícháním - až tak bych se nebála, pokud Um připravíš za dodržení hygienických zásad a totéž platí pro manipulaci s odstříkaným MM. Samozřejmě pak obtížněji rozeznáváš, zda případná reakce je na tvou stravu - přes MM, nebo na UM, ale to platí, i pokud dokrmuješ nejdřív MM a následně zvlášť UM.
Rozhodně bych doporučovala konzultovat laktační poradkyni zdravotnici - nevím, zda jsi v ČR, nebo příp jak na Slovensku funguje systém poradenství. V ČR je najdeš na www.kojeni.cz.A NEDÁVEJ SI VINU - tohle se může stát každé a přišlas na to relativně rychle. Spíš bych dala pozor, jak na tu situaci reagovat, dokrm dokáže rozhasit kojení rychle, ostatně o tom píšeš sama, jak rychle si zvykla na lahev.
Jo a pokud míchat, tak až na tělesnou teplotu zchladlé UM a MM, UM se má dělat do vody cca 70 st. C, to by prospěšné látky v MM mohlo zničit.
Eliška píše:
Jo a pokud míchat, tak až na tělesnou teplotu zchladlé UM a MM, UM se má dělat do vody cca 70 st. C, to by prospěšné látky v MM mohlo zničit.
Ne, při přípravě UM nesmí mít voda víc než 40°C, protože vyšší teplota bifidobakterie ničí ![]()
S tím množstvím je to individuální, taky záleží kolik malá váží, mě děti ve třech měsících pily asi 700ml za den, z toho co je na krabici si hlavu nedělej, tak mi to řekla i mudra, kdyby ty děti vypily tolik kolik by podle krabice měly vypít, tak mám doma čuníky ![]()
Dakujem za info. Mala sice cikala normalne, ale mala tyzden hnacku - cca 5-7× denne riedka stolica s hlienmi/mala aj nadchu/. Vaha bola ta ista u pediatricky. Dnes rano som po noci odstriekala skoro 100ml, tak som to hodila do chladnicky a v priebehu dna to malej supnem.
Vecerom vzdy plakavala, myslela som, ze sa jej vratili koliky- tak sme akurat mastili Pupikom. Az teraz mi je jasne, ze plakala od hladu. Je to strasne, ked si predstavim, nachladnuta, hnacky, Pavlikove remene a do toho este aj hlad. Chudatko moje
![]()