Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
chtěla bych poradit jak s kojením v případě plochých bradavek. Malý má 7 dní a bojujeme s krmením. Prvně nám strašně dlouho trvá přisátí a když už se přisaje, tak se buď pouští nebo prozměnu u toho usíná. Převažuji ho a vytáhne 20-30ml, ale měl by aspoň 40ml. NAvíc mi příjde, že kojím snad každou hodinu a ono samo to kojení je skoro na půl hodiny.
Mám ploché bradavky, tak vím, že to přísátí je trochu problémové, ale přivítala bych od vás jakoukoliv radu. Zkoušela jsem i klobouček, ale ten on vůbec nechce.
No, do 3 měsíců jsem kojila prakticky nepřetřžitě
Některá dítka to tak prostě mají a neznamená to, že mají hlad. Pořiď si formovače na bradavky nebo chrániče od Medely a nos mimo kojení, pomůže to vytvořit tvar lépe uchopitelný pro mimi. Taky před kojením je fajn bradavku „ztopořit“ prsty, jak to jde a pomoci tak miminku. Ještě je možnost kojit přes kloboučky, ale osobně to nemám ráda, nebo jen na chvíli. Doporučuju zavolat si domů laktační poradkyni, aby na tebe jukla. A neboj, jestli se prťátko takhle pěkně napije i s plochými bradavkami, za pár týdnů získá sílu, bude sát víc a vše se urovná. Pokud je mrně spokojené a nehubne, buď v klidu a nestesuj se, ať o MM nepřijdeš. Hodně radosti s prďolkou ![]()
Dotaz: v těhu tvůj gyn.lékař bradavky nekontroloval? ![]()
Ahoj,ja nemam ploche bradavky,ale vpacene a kojila jsem dve me deti naprosto bez problemu,bez pomucek.Jde hlavne o dite,nesmi byt celkove line tahat,to pak budes mit problem,i kdyz budou tve bradavky normalni.Hlavne dite nechyta bradavku,ale melo by dat do pusinky co nejvetsi cast dvorce.
Myslím, že jen ploché bradavky nejsou překážkou v kojení, dítě stejně musí v puse držet i kus dvorce a tu bradavku už si pak prostě vytáhne jak potřebuje. Takže bych se zaměřila na správnou techniku přiložení (dítě k prsu ne prs k dítěti, po přisátí zatlačit na bradičku směrem dolů, aby dítě uchopilo větší část prsa atd.), před kojením bych trochu rozmasírovat dvorec, zvlášť jestli máš hodně nalitá prsa. Jinak spousta skvělých rad je tady – http://kojeni.net/databaze.php, je to třízené dle témat, takže si tam snadno vybereš, co potřebuješ.
Háta_x píše:
Dotaz: v těhu tvůj gyn.lékař bradavky nekontroloval?
Mě nikdy ![]()
ne, moje doktorka to nekontrolovala a podle nějakým informací na netu mi nepřišlo, že je mám plochý, řekli mi to až v porodnici.
to je právě to, malej pije skoro pořád, když ho dám přes den do postýlky, tak po pár minutách brečí. krmím už opravdu prakticky pořád a jsem z toho vyčerpaná. Navíc mi za 2 dny z porodnice zhubl, protože na kontrole měl o 50g míň. Nervuje mě to, mám z toho opravdu pocit, že ho nejsem schopná ani adekvátně nakrmit. Dneska jsem si zkusila z jednoho prstu odstříkat po kojení, jestli tam mliko je nebo opravdu mám málo, ale i po kojení jsem odsála ještě 30ml.
To,ze ti maly place nemusi byt hlady
.Pokud mas i po kojeni mleko,zmenila bych asi celkove kojeni.Ja jsem deti nenechavala u prsu tak casto jako ty,ale kojila jsem max.10minut a dost.Dalsi kojeni az za 2hodiny,pokud se dite vzbudilo(dcera ano,ta to mela nastavene jako hodinky,syn ne,ten spal nonstop,musela jsem ho budit na jidlo).
V porodnici,i nase detska dr. tohle doporucuji,dite nechat u prsu 5 az 10minut a nastavit si intervaly mezi kojenim,takhle se brzy zhroutis.
Zkus mu dat treba po kojeni a odrihnuti dudlika,to preci nejde,aby bylo dite nonstop u prsa
.
to zkouším od včera, ale on ten dudlík vyplivává, prostě ho nechce. Kojím max. 10min, ale třeba 3× za sebou po 5 minutách, kdy si malej odpočine, trochu probudí a chce zase.
radsi anonym píše:
To,ze ti maly place nemusi byt hlady.Pokud mas i po kojeni mleko,zmenila bych asi celkove kojeni.Ja jsem deti nenechavala u prsu tak casto jako ty,ale kojila jsem max.10minut a dost.Dalsi kojeni az za 2hodiny,pokud se dite vzbudilo(dcera ano,ta to mela nastavene jako hodinky,syn ne,ten spal nonstop,musela jsem ho budit na jidlo).
V porodnici,i nase detska dr. tohle doporucuji,dite nechat u prsu 5 az 10minut a nastavit si intervaly mezi kojenim,takhle se brzy zhroutis.
Zkus mu dat treba po kojeni a odrihnuti dudlika,to preci nejde,aby bylo dite nonstop u prsa.
U novorozence je naopak zcela obvyklé a v pořádku, že chce být celou dobu u prsa, má to několik důvodů – stimulace produkce mléka, naladění matky na dítě, tepelná pohoda dítěte, bezpečí…
Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví.
kokli2 píše:
to zkouším od včera, ale on ten dudlík vyplivává, prostě ho nechce. Kojím max. 10min, ale třeba 3× za sebou po 5 minutách, kdy si malej odpočine, trochu probudí a chce zase.
Jakmile ti u prsa usne, začne jen naprázdno dudlat, přehoď k druhému prsu a tak dokola, dokud bude mít zájem sát.
Kokli..a co treba neco jineho,nez mleko,netrapi ho treba brisko?Protoze i tak se muze prsem konejsit,dela mu to proste dobre,kdyz je prisaty u prsa a nemusi jit o jidlo.
Co treba pochovat,pohoupat v kocarku?Chodite ven?Co maleho proste nakojit,obliknout a jit ven?Bude plakat i v kocarku?
ivuska.h píše:radsi anonym píše:
To,ze ti maly place nemusi byt hlady.Pokud mas i po kojeni mleko,zmenila bych asi celkove kojeni.Ja jsem deti nenechavala u prsu tak casto jako ty,ale kojila jsem max.10minut a dost.Dalsi kojeni az za 2hodiny,pokud se dite vzbudilo(dcera ano,ta to mela nastavene jako hodinky,syn ne,ten spal nonstop,musela jsem ho budit na jidlo).
Zkus mu dat treba po kojeni a odrihnuti dudlika,to preci nejde,aby bylo dite nonstop u prsa.
U novorozence je naopak zcela obvyklé a v pořádku, že chce být celou dobu u prsa, má to několik důvodů – stimulace produkce mléka, naladění matky na dítě, tepelná pohoda dítěte, bezpečí…
Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví.
Tak to jsem nikdy neslysela a uprimne si nedovedu predstavit,ze tohle s ditetem delam…zalezu do postele a necham dite u prsa cely den,nehlede na ostatni povinnosti doma.Ja jsem takto nemusela nikdy podporovat produkci mleka,ani zakladatelka nepise,ze ho ma malo
.
Tam to bude si myslim neco jineho.
My bohužel ven nesmíme, protože ještě nemá 3kg. Klidný je jedině, když sedím na míči a houpu ho. Zkoušela jsem bříško masírovat, ale asi to ono nebylo, protože brečel mnohem víc ![]()
radsi anonym píše:ivuska.h píše:Tak to jsem nikdy neslysela a uprimne si nedovedu predstavit,ze tohle s ditetem delam…zalezu do postele a necham dite u prsa cely den,nehlede na ostatni povinnosti doma.Ja jsem takto nemusela nikdy podporovat produkci mleka,ani zakladatelka nepise,ze ho ma maloradsi anonym píše:
Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví..
Tam to bude si myslim neco jineho.
S co jiného má matka 7denního novorozence na práci, než péči o dítě? Zvlášť když je to 1. dítě? ![]()
Jinak ta mnou popisovaná metoda je velmi častá rada pro období laktačních krizí. U novorozence jsem to tak dělala pokaždé, abych mu ulehčila příchod na svět, když byl doteď zvyklý na neustálý přísun „potravy“, bezpečí atd. Ale to je prostě otázka „filozofie“ každé matky. ![]()
kokli2 píše:
My bohužel ven nesmíme, protože ještě nemá 3kg. Klidný je jedině, když sedím na míči a houpu ho. Zkoušela jsem bříško masírovat, ale asi to ono nebylo, protože brečel mnohem víc
Kokli,tak zkus na netu najit,jestli nekde okolo vas neni laktacni poradkyne,co ctu,tak chodi do bytu,poradi a vse ukazou.Je to myslim o hodne lepsi,nez v nemocnici,jsi u sebe doma a i ten pristup je urcite jiny.Urcite ti pomuze a nauci
.
Maly nesmi ani obleceny pod otevrene okno?Ja mela holku taky pod 3kg a ven jsem normalne mohla…,ale to uz je dlouho,tak asi je to ted jine.