Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Na večer jsem s jednou poradkyní už domluvená. Tak nám snad pomůže, je to opravdu vyčerpávající.
Ven nemáme chodit, protože je malý a navíc po příchodu z porodky zhubl a to se paní doktorce nelíbilo. Musíme chodit na převažování.
Jinak mám sice první dítě, ale domácnost se o sebe sama nepostará. Někdo musí uklidit, nachystat jídlo a navíc jsem taky dost unavená, takže pro mě je každá minuta, kdy můžu odpočívat luxus.
radsi anonym píše:ivuska.h píše:Pokud to beres takhle,ze zakladatelka ma prvni dite,tak ano,muze s nim lezet cele dny.Me by zajimalo,co by jsi napsala me (nebo jine),pokud bych mela stejny problem a mam uz tri deti doma.Ja bych tezko mohla tohle delat.radsi anonym píše:ivuska.h píše:Tak to jsem nikdy neslysela a uprimne si nedovedu predstavit,ze tohle s ditetem delam…zalezu do postele a necham dite u prsa cely den,nehlede na ostatni povinnosti doma.Ja jsem takto nemusela nikdy podporovat produkci mleka,ani zakladatelka nepise,ze ho ma maloradsi anonym píše:
To,ze ti maly place nemusi byt hlady.Pokud mas i po kojeni mleko,zmenila bych asi celkove kojeni.Ja jsem deti nenechavala u prsu tak casto jako ty,ale kojila jsem max.10minut a dost.Dalsi kojeni az za 2hodiny,pokud se dite vzbudilo(dcera ano,ta to mela nastavene jako hodinky,syn ne,ten spal nonstop,musela jsem ho budit na jidlo).
V porodnici,i nase detska dr. tohle doporucuji,dite nechat u prsu 5 az 10minut a nastavit si intervaly mezi kojenim,takhle se brzy zhroutis.
Zkus mu dat treba po kojeni a odrihnuti dudlika,to preci nejde,aby bylo dite nonstop u prsa.
U novorozence je naopak zcela obvyklé a v pořádku, že chce být celou dobu u prsa, má to několik důvodů – stimulace produkce mléka, naladění matky na dítě, tepelná pohoda dítěte, bezpečí…
Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví..
Tam to bude si myslim neco jineho.S co jiného má matka 7denního novorozence na práci, než péči o dítě? Zvlášť když je to 1. dítě?
Jinak ta mnou popisovaná metoda je velmi častá rada pro období laktačních krizí. U novorozence jsem to tak dělala pokaždé, abych mu ulehčila příchod na svět, když byl doteď zvyklý na neustálý přísun „potravy“, bezpečí atd. Ale to je prostě otázka „filozofie“ každé matky.
Nerikam,ze to neni dobre,ale ja jsem treba dite hodne chovala,mazlila,pokladala jsem si ho na hrudnik,ale u prsa bych ho cely den proste nemela.
Mas pravdu,je to filozofie kazde matky.
Tak to je věc každého, jak si to zařídí. Já jsem to tak dělala i s druhým dítětem a budu i s případným dalším, manžel si na poporodní období vždycky vzal dovolenou. Považuji za velmi důležité dodržet opravdové šestinedělí aspoň těch prvních 14 dní. Tj. skutečně nedělat nic, na co nemám vyloženě chuť a věnovat se jen dítěti.
kokli2 píše:
Na večer jsem s jednou poradkyní už domluvená. Tak nám snad pomůže, je to opravdu vyčerpávající.
Ven nemáme chodit, protože je malý a navíc po příchodu z porodky zhubl a to se paní doktorce nelíbilo. Musíme chodit na převažování.
Jinak mám sice první dítě, ale domácnost se o sebe sama nepostará. Někdo musí uklidit, nachystat jídlo a navíc jsem taky dost unavená, takže pro mě je každá minuta, kdy můžu odpočívat luxus.
Kokli,pises,ze ti maly vypije 20 az 30ml,ze ho prevazujes po kojeni,tak nemohl nejak zhubnout hodne.Nebo to je tak,ze ti v porodnici zhubnul a pak ti zacal pit tech 20 az 30ml a ted cekas na prevazeni u dr.?Protoze pokud vypije tolik,tak musel uz neco nabrat.
Jinak s tou poradkyni je to skvele,napis vecer jak to dopadlo,jsem sama zvedava.
kokli2 píše:
Však on ti úklid neuteče
A vařit snad taky nemusíš, ne? Prostě jak si to zařídíš, tak to budeš mít, je to jen otázka preferencí.
ivuska.h píše:radsi anonym píše:Tak to je věc každého, jak si to zařídí. Já jsem to tak dělala i s druhým dítětem a budu i s případným dalším, manžel si na poporodní období vždycky vzal dovolenou. Považuji za velmi důležité dodržet opravdové šestinedělí aspoň těch prvních 14 dní. Tj. skutečně nedělat nic, na co nemám vyloženě chuť a věnovat se jen dítěti.ivuska.h píše:Pokud to beres takhle,ze zakladatelka ma prvni dite,tak ano,muze s nim lezet cele dny.Me by zajimalo,co by jsi napsala me (nebo jine),pokud bych mela stejny problem a mam uz tri deti doma.Ja bych tezko mohla tohle delat.radsi anonym píše:ivuska.h píše:Tak to jsem nikdy neslysela a uprimne si nedovedu predstavit,ze tohle s ditetem delam…zalezu do postele a necham dite u prsa cely den,nehlede na ostatni povinnosti doma.Ja jsem takto nemusela nikdy podporovat produkci mleka,ani zakladatelka nepise,ze ho ma maloradsi anonym píše:
To,ze ti maly place nemusi byt hlady.Pokud mas i po kojeni mleko,zmenila bych asi celkove kojeni.Ja jsem deti nenechavala u prsu tak casto jako ty,ale kojila jsem max.10minut a dost.Dalsi kojeni az za 2hodiny,pokud se dite vzbudilo(dcera ano,ta to mela nastavene jako hodinky,syn ne,ten spal nonstop,musela jsem ho budit na jidlo).
V porodnici,i nase detska dr. tohle doporucuji,dite nechat u prsu 5 az 10minut a nastavit si intervaly mezi kojenim,takhle se brzy zhroutis.
Zkus mu dat treba po kojeni a odrihnuti dudlika,to preci nejde,aby bylo dite nonstop u prsa.
U novorozence je naopak zcela obvyklé a v pořádku, že chce být celou dobu u prsa, má to několik důvodů – stimulace produkce mléka, naladění matky na dítě, tepelná pohoda dítěte, bezpečí…
Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví..
Tam to bude si myslim neco jineho.S co jiného má matka 7denního novorozence na práci, než péči o dítě? Zvlášť když je to 1. dítě?
Jinak ta mnou popisovaná metoda je velmi častá rada pro období laktačních krizí. U novorozence jsem to tak dělala pokaždé, abych mu ulehčila příchod na svět, když byl doteď zvyklý na neustálý přísun „potravy“, bezpečí atd. Ale to je prostě otázka „filozofie“ každé matky.
Nerikam,ze to neni dobre,ale ja jsem treba dite hodne chovala,mazlila,pokladala jsem si ho na hrudnik,ale u prsa bych ho cely den proste nemela.
Tak to mas velkou vyhodu v tom,ze si manzel mohl vzit dovolenou,protoze kdyby jsi ji vzal ten muj,tak shnijeme ve spine,umreme hlady a k tomu jeste bez penez,nikdo by mu tu dovolenou nezaplatil.
Ale ani ja nejsem prave ten typ,co bych vydrzela lezet a nic nedelat
.To je pak ale uz jina kapitola.
radsi anonym píše:ivuska.h píše:Tak to mas velkou vyhodu v tom,ze si manzel mohl vzit dovolenou,protoze kdyby jsi ji vzal ten muj,tak shnijeme ve spine,umreme hlady a k tomu jeste bez penez,nikdo by mu tu dovolenou nezaplatil.radsi anonym píše:Tak to je věc každého, jak si to zařídí. Já jsem to tak dělala i s druhým dítětem a budu i s případným dalším, manžel si na poporodní období vždycky vzal dovolenou. Považuji za velmi důležité dodržet opravdové šestinedělí aspoň těch prvních 14 dní. Tj. skutečně nedělat nic, na co nemám vyloženě chuť a věnovat se jen dítěti.ivuska.h píše:Pokud to beres takhle,ze zakladatelka ma prvni dite,tak ano,muze s nim lezet cele dny.Me by zajimalo,co by jsi napsala me (nebo jine),pokud bych mela stejny problem a mam uz tri deti doma.Ja bych tezko mohla tohle delat.radsi anonym píše:ivuska.h píše:Tak to jsem nikdy neslysela a uprimne si nedovedu predstavit,ze tohle s ditetem delam…zalezu do postele a necham dite u prsa cely den,nehlede na ostatni povinnosti doma.Ja jsem takto nemusela nikdy podporovat produkci mleka,ani zakladatelka nepise,ze ho ma maloradsi anonym píše:
Ale ani ja nejsem prave ten typ,co bych vydrzela lezet a nic nedelat.To je pak ale uz jina kapitola.
No já jsem po těch 14 dnech zase začala pracovat (podnikám), takže celkově nudou opravdu netrpím ![]()
bradavky mam male a jeste vpacene, prvni dva mesice jsem kojila skoro porad, jedno kojeni trvalo i hodinu a pul, v porodnici museli sestricky malou vyslovene donutit nez dokazala chytit moji bradavku, za par dni je male rok a kojime stale,vydrz, bude lepe a lepe, jo a ze zacatku jsme hubli take
Třeba je mrňousek jen unavený z toho většího tahání, až zesílí, půjde mu to lépe. A třeba plače jen proto, že chce mámu, to je normální. Nebo ho bolí bříško. Smiř se s tím, že dokud nebude umět mluvit, často nebudeš vědět, co přesně potřebuje a budeš zkoušet kde co, tak to prostě chodí. Ale trvá to jen pár měsíců, pak už se sehrajete a až začně mluvit, bude to už pohodička úplně ![]()
kokli2 píše:
to zkouším od včera, ale on ten dudlík vyplivává, prostě ho nechce. Kojím max. 10min, ale třeba 3× za sebou po 5 minutách, kdy si malej odpočine, trochu probudí a chce zase.
Ivuško, taky to tak mám (včetně podnikání). S tím rozdílem, že jsem ležela u mimina 3 měsíce
A přečetla u toho cca 15knížek. Vařit jsem stíhala, jednoduchá rychlá jídla, když malá bděla v sedačce nebo spinkala. Když jsem nestihla, manžel uvařil nebo jsme si namazali chleba. Těch pár dní nikoho nezabije. Pračku naládovat je otázka pár minut, vyluxovat taky pár minut, žádné hnití ve špíně se nekonalo. Na nákupy jezdil manžel sám.
ivuska.h píše:
U novorozence je naopak zcela obvyklé a v pořádku, že chce být celou dobu u prsa, má to několik důvodů – stimulace produkce mléka, naladění matky na dítě, tepelná pohoda dítěte, bezpečí…Mě se osvědčil zcela opačný postup, než píšeš – zalézt si s dítětem do postele na celý den, nechat ho cumlat klidně pořád. Tím se produkce mléka dobře nastartuje a zároveň se člověk nijak nenadře, dítě po chvíli kojení odpadne od prsa a matka může vklidu spát. Jakmile se dítě naučí líp sát a produkce mléka bude dostatečná, intervaly kojení se samy upraví.
S co jiného má matka 7denního novorozence na práci, než péči o dítě? Zvlášť když je to 1. dítě?
ahoj,
jen ti chci napsat, jak moc tě chápu, ale moc ti neporadím.. ![]()
měla jsem ten samý problém co ty, ploché bradavky..
bojovala jsem s kojením tři měsíce… malý málo pil a neustále se odtrhával od prsu a plakal, byly to hrozný nervy..
kojila jsem přes kloboučky celé tři měsíce, aspon tak něco vypil ale myslím, že díky kloboučkům mi začalo ubývat mléko.. asi jak to není kontakt kůže na kůži.. měla jsem mlíka míň a míň…a jak ho bylo málo, tak už to přes ten klobouček zas neutáh
(
Od začátku 4. měsíce jsme na UM a já když viděla ten spokojený pohled malýho u lahve, nechápala jsem ![]()
no co, neberu to jako tragédii, a už teď se děsím kojení u druhýho dítěte..
tím ti neříkám přejdí na lahev, to nééé..!!!! ale jen chci upozornit, že to časté užívání kloboučků v mém případě určitě škodilo…a že je fajn si najít laktační poradkyni.. snad ti nějakou radu dá a prcek se přicucne jedna báseň !! držím palec!!
pozn. pro zastánkyně kojení : vím, že jsme se málo snažila, ale nechte si prosím poznámky, díky…
Neměj ten pocit, že ses málo snažila. Jak to píšeš, udělala jsi pro kojení hodně, víš, proč jsi přišla o mléko atd. A je super, že hned neradíš zakladatelce „nekoj, dej UM“
Určitě budeš u druhého mnohem klidnější, už budeš vědět co a jak a třeba díky tomu budeš kojit parádně ![]()
KatkaZ píše:
ahoj,jen ti chci napsat, jak moc tě chápu, ale moc ti neporadím..
měla jsem ten samý problém co ty, ploché bradavky..
bojovala jsem s kojením tři měsíce… malý málo pil a neustále se odtrhával od prsu a plakal, byly to hrozný nervy..
kojila jsem přes kloboučky celé tři měsíce, aspon tak něco vypil ale myslím, že díky kloboučkům mi začalo ubývat mléko.. asi jak to není kontakt kůže na kůži.. měla jsem mlíka míň a míň…a jak ho bylo málo, tak už to přes ten klobouček zas neutáh(
Od začátku 4. měsíce jsme na UM a já když viděla ten spokojený pohled malýho u lahve, nechápala jsem
no co, neberu to jako tragédii, a už teď se děsím kojení u druhýho dítěte..
tím ti neříkám přejdí na lahev, to nééé..!!!! ale jen chci upozornit, že to časté užívání kloboučků v mém případě určitě škodilo…a že je fajn si najít laktační poradkyni.. snad ti nějakou radu dá a prcek se přicucne jedna báseň !! držím palec!!
pozn. pro zastánkyně kojení : vím, že jsme se málo snažila, ale nechte si prosím poznámky, díky…
tak nakonec nebyla poradkyně nutná. Přehodili jsme to na dnešek, ale dneska už jsem to zrušila. Včera jsem odsávala a tím asi zvýšila tvorbu mléka a malý začal pít bez problémů. Sice s přisátím trošku bojujeme, ale jakmile se chytí, tak už se nepustí a saje. Takže si myslím, že to mohlo být tím, že byl 2 dny na fotu kvůli žloutence a tam jsem ho chodila kojit jen jednou za 4 hodiny a tak jsem nebyla roztahaná. On je chudák maličký a možná prostě jen neměl sílu pořádně zatáhnout a pořádně se napít. Teď mliko teče samo a malý je spokojený. Bradavky mu před kojením vždycky trochu nastimuuji, což mi poradila i poradkyně po telefonu.
Děkuji i Vám za rady, teď se už ani nestresuji, protože vidím, že brouček papá jak o život a já nejsem hrozná matka.
Pokud to beres takhle,ze zakladatelka ma prvni dite,tak ano,muze s nim lezet cele dny.Me by zajimalo,co by jsi napsala me (nebo jine),pokud bych mela stejny problem a mam uz tri deti doma.Ja bych tezko mohla tohle delat.
.
Mas pravdu,je to filozofie kazde matky