Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky poradte jak odstavit mimi od kojení.Dceři je 12m a už si myslim že je na čase
ale moc nevim jak na to…dneska jsem to zkusila na noc a nedala jsem jí v noci ani jednou mlíčko a jen pofnukavala tak to šlo ale ráno jsem musela jelikož by mi upadla prsa a odstříkávání mi nikdy nešlo
tak poradte děkuji ![]()
Ahoj, já malého odstavila v 9 měsících z mých zdrav. důvodů takto. Nechala jsem si napsat od gynekologa prášky na zastavení laktace.Půlku jsem si vzala v pátek odpoledne a odvezla jsem malého k mojí mamce.Večer další půlka prášku a teplá sprcha na prsa + odstříkávání.V sobotu ráno další půlka prášku+ odstříkávání dle potřeby.Malého si mezi tím převzal tchán a já si dala večer poslední půlku prášku.V neděli odpoledne jsem si dojela pro malého a od té doby nekojím a ani to po mne nechtěl, nesápal se po mne, nic.
Jen noc z pátka na sobotu byla prý horší,často se budil,ale ze soboty na neděl spal 6 hod v kuse.Což jsem vůbec neznala, protože poslední 3 měsíce jsem kojila v noci v podstatě furt.Malý spal u nás v posteli a já ždy jen vystrčila prso.
Od té doby spí ve své postýlce.V 19 hod. usíná, ve 4 hod dostane 210 ml mlíčka a spí do 6.30.
jsem ráda, že jsem to takhle vyřešila, i když jsem poslouchala, jaká jsem krkavčí matka, že malého odstavím v 9. měsících.
Ať mi každej trhne nohou ![]()
Přeju ti,ať se odstavení povede,ale myslím,že sama s malým doma to nezvládneš.Ani já bych to nezvládla a prso bych mu dala pokaždé,když ho chtěl ![]()
záleží na tom kolikrát ještě kojíš, ale nejlepší je prostě postupně to omezovat a produkce MM se sama upraví:) je jasný, že právě než se to upraví, tak budeš mít prsa nalitý a poteče ti to samo, ale dlouho by to nemělo trvat. Takže pokud kojíš například 4× denně, tak to sniž nejdřív na 3×,pár dní vydrž, pak 2× atd. A v noci malou trápit nemusíš:) dej jí UM. My jsme přestali s kojením tak nějak přirozeně, tím jak malej začal jíst čím dál víc normálního jídla, tak už vlastně na to kojení ani nezbýval prostor, byl by moc přejedenej
teď je mu 11 měsíců a v noci se ještě pořád vždycky jednou na pití vzbudí, ale už od 9 měsíce dostává i v noci UM
ja odstavovala proste postupne…zacinala sem teda pres den…treba odpo sem vynechala…pak sem vynechavala vic a vic…no behem mesice se to podarilo…ale pak treba za tyden se mi najednou nalily prsa a musela sem to dat maly odcucnout…pac ja odstrikavat nemohla…to se stalo asi 3 x po tom co sem ji odstavila uplne a pak uz byl klid ![]()
Tak náš kluk se odstavil v podstatě ukázkově sám, definitivně kolem 8 měsíců. Jak začal jíst lžičkou „normální“ jídlo, hrozně se mu to líbilo a o prs už tolik nestál. Během dne si to takhle postupně omezoval - prostě si dal něco jiného a „zapomněl“ se napít ode mě. V noci k němu pár nocí vstával tatínek a nabízel mu z hrníčku obyč.vodu - na žízeň to stačilo, hlad po večeři neměl a zjistil, že na uspání holt dostane už jen dudlík. Kojení nám pak zbývalo už jen před spaním a ráno, ale jak pil málo, bylo i mlíčka míň a míň a tak si dal radši z láhve, tam to teklo dobře. ![]()
Taky jsem přestávala s kojením postupně…jedno kojení jsem nahradila UM, za týden zase další kojení a moje tělo se přizpůsobilo úplně v pohodě. Neměla jsem žádné nalévání prsou, postupně se tvořilo mléka méně a méně.
Taky jsem přestávala postupně… ve 13m, kojila jsem tou dobou dvakrát denně. Tak jsem týden kojila jen jednou denně a pak jsem se rozhodla, že už zkusím nekojit vůbec. Po dvou dnech byly prsa dost nalitý, tak jsem je ještě nakojila, ale pak už to bylo v pohodě. Ještě asi 3 týdny jsem měla divný pocit v prsou, takový divně splasklý a tvrdý zároveň, ale nic bolestivého.. a teď už josu úplně OK.
I já jsem přestala kojit na 13 měsících, malej o kojení přez den nestál vůbec, jen v noci a to se zase nehctělo mě, protože jsme byli oba nevyspalý. Tak jsem prostě prso v noci nedala, malej trochu brečel,ale už druhou noc se vzbudil jen 2× a stačila voda a spal dál. PAk teda dostal neštovice,tak jsem mu ještě asi 2× zkusila dát v noci na uklidnění, ale stále se pouštěl,tak jsem to opět zrušila,týden byl náročný,malej probrečel celý noci,ale spíš to bylo k těm neštovicím, o prso nestál, takže jsme týden vozili malýho v golfkách,aby v noci nebrečel,ale po týdnu už neštovice asi nesvědili a malej začal spát pěkně a na prso si vůbec nevzpomene
prsa úplně v pohodě,jen 1× jsem jedno prso maličko odstříkala ve sprše ![]()
Ahojky,
první dítě jsem kojila asi posledního pul roku večer spíše na uspávání,( kojen do 21měsíců) ano bylo to i pohodlí mojim… ale když jsme už byla těhotná po druhé, musela jsme udělat razantní krok… prostě prso nedala, obvázala si ho, tričko zasunula do kalhot - malý se vztekal, dral se ke mě, opravdu to byl boj, prořval dvě noci… nabízela jsem místo toho čaj… rpřval, já to obrečela taky, ale zvládli jsme to
Opravdu vydržet a nedát… dítě za 2-3dny zapomene a nahrazovat něčím jným třeba UM nebo čajíčkama… ale pokud máte hodně mlíka tak aby se vám zastavila laktace - nevím, můj gyneokolog mi v tom pomoct nechtěl, že se to dělá jen u maminek u porodu a dát mi nci nemůže… takže jsme bojovali sami… prsa bolet asi budou, masírujte ve sprše, a odstříkavejte… nebo s ezkuste zeptat své mudr zda nebude mít lepší přístup než ten můj…
Ahoj. Já odstavovala dceru, když jí bylo 13.měsíců. Začínala jsem postupně jednotlivá kojení nahrazovat juniorským mlíčkem od ukončeného jednoho roku (Nestlé Junior mléko Bifidus 1+). Nejdřív jen místo jednoho kojení denně a postupně jsem nahrazovala víc a víc kojení, až jsme byli už jen na juniorkém mlíčku a zcela bez kojení. Ale přecházeli jsme takhle několik týdnů… asi týden jsem pak ještě dávala prso večer a pak jsem teda přestala kojit úplně. Každopádně juniorský mlíčko Nestlé dávám pořád a malá je spokojená. ![]()
Dobry den, prosim o vase zkusenosti jak zastavit laktaci. Kojila jsem kazde 3 hodiny, ale rada bych prestala ze zdravotnich duvodu. Diteti je mesic. Poradite prirozenou metodu? Mate nekdo zkusenosti s praskama? Dekuji.
Anonym z duvodu, ze se bojim odsouzeni a jde o intimni zalezitost. Ponechat, jinak prosim o smazani.
@Anonymní píše:
Dobry den, prosim o vase zkusenosti jak zastavit laktaci. Kojila jsem kazde 3 hodiny, ale rada bych prestala ze zdravotnich duvodu. Diteti je mesic. Poradite prirozenou metodu? Mate nekdo zkusenosti s praskama? Dekuji.Anonym z duvodu, ze se bojim odsouzeni a jde o intimni zalezitost. Ponechat, jinak prosim o smazani.
Prostě přestaneš že dne na den a dítěti budeš nabízet Sunar…A na zastavení je potřeba oddstrikat vždy jen do úlevy. A můžeš i chladit. A jinak šalvěj a máta. Případně v lékárně koupíš homeopatika. Chvíli je to nepříjemné a bolí, ale dá se to zvládnout.
@P4ja prestala jsem vcera. Odsavam kazdych cca 6 hodin do ulevy a rozmasirovavam bulky. Nevite jak dlouho trva, nez se zastavi?
Mimco basti Sunar a je v pohode ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den, prosim o vase zkusenosti jak zastavit laktaci. Kojila jsem kazde 3 hodiny, ale rada bych prestala ze zdravotnich duvodu. Diteti je mesic. Poradite prirozenou metodu? Mate nekdo zkusenosti s praskama? Dekuji.Anonym z duvodu, ze se bojim odsouzeni a jde o intimni zalezitost. Ponechat, jinak prosim o smazani.
Ja prestavala taky bez prasku, proste jsem prestala kojit… ze zacatku jsem odsavala tak 3× denne, pak za dva dny cca 1-2 a pak za chvili uz nebylo treba. Odsavala jsem jenom jak uz bylo hodne zatvrdle a trochu… za tyden jsem mela klid uplne a vracela jsem odsavacku, neboj neni to zadna veda ![]()
Edit: zadne bylinky, led apod.jsem nepotrebovala, jen jsem prestala pit kojici caj