Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Pokud neni potreba prestat okamzite, tak bych prasky neresila…ja odstavovala sice o dost starsi dite, ale taky se kojil furt, klidne kazde 2 hodiny…kdyz prestane poptavka, prestane nabidka. Odstrikavat jen do ulevy, par dni to je neprijemne, ale postupne to prejde.
@Lnm píše:
@P4ja prestala jsem vcera. Odsavam kazdych cca 6 hodin do ulevy a rozmasirovavam bulky. Nevite jak dlouho trva, nez se zastavi?
Mimco basti Sunar a je v pohode
Mně tři dny prsa fakt bolela a postupně se to do týdne zlepšilo, ale laktace se zastavuje pomalu.
Přestala jsem před měsícem ze dne na den. Dcera měla 22m a byla přes den tak 4× kojena, v noci 3×. Byla už jsem hodně vyčerpaná, dala jsem ji k babičce na 3 dny. Prsa nechala být je první dvě noci jim trochu ulevila ve sprše, jinak bych se bolestí nevyspala. Brala jsem homeopatika Ricinus něco, 3× denně 5 kuliček pod jazyk až do dobrání. A v pohodě ![]()
@Yopii takze nevadi zatvrdla prsa nebo boulicky? Mam strach ze zanetu a vzdy teda odstrikam asi 70 ml z obou. Coz je asi dost co? Dnes jsem odstrikavala uz 2×, vzdy kdyz to boli. Tak asi vydrzim dyl tu bolest a snizim odsavani.
@beruska9 cetla jsem ted, ze je do ulevy ale ne do pocitu prazdnych prsou. A me ulevi prave az kdyz jsou prazdne. Tak ted nevim jestli neodstrikavam moc.
@Anonymní píše:
@beruska9 cetla jsem ted, ze je do ulevy ale ne do pocitu prazdnych prsou. A me ulevi prave az kdyz jsou prazdne. Tak ted nevim jestli neodstrikavam moc.
@Anonymní píše:
No, pokud je odsaješ celá, pak se mléko zase bude tvořit. Jde o to, že by neměla být zatvrdla. Mně stačilo trochu rozmasirovat a oddstrikat ručně a potom ochladit.
@P4ja dekuju za rady. Ja to delam odsavackou. Cela zatvrdla nejsou jen mistama ty bulky. A masirovala si pod teplou vodou/obkladech nebo jen tak?
@Anonymní píše:
@Yopii takze nevadi zatvrdla prsa nebo boulicky? Mam strach ze zanetu a vzdy teda odstrikam asi 70 ml z obou. Coz je asi dost co? Dnes jsem odstrikavala uz 2×, vzdy kdyz to boli. Tak asi vydrzim dyl tu bolest a snizim odsavani.
Ja mela boulicky porad ale nebolelo me to (ne tak moc jen jsem to citila)
ja fakt odsavala tak 30 ml az kdyz jsem nemohla vydrzet a byla pred explozi… samozrejme je treba myslet na zanet, mi se vyhnul…takze zkus odsavat co nejmene a nejmene casto… ale neboj to pujde, jak si to nastavis i v hlave (zacatky jsou narocne, clovek ma pocit, ze decku bere zlaty poklad, je tyran atd.), ale za den dva uz jsem byla vysmata… pokud bude problem tak holky psaly co jim zabralo a v nejhorsim muzes pro prasky, ale myslim, ze to zvladnes ![]()
Tepla voda mliko spousti tak pozor
@Yopii ja myslela prave, ze uz boulicky jsou problem. Prave, ze me strasi mama zanetem, tak se bojim. Me teda prsa boli ale spis na dotek a jsou natekly. Ale da se to vydrzet.
Ja nekojim od vcera a je mi psychicky mnohem lip!!! Ja to mam v hlave srovnane, ale jedna moje cast se boji reakce okoli, prave jak pises: beru diteti to nejcenejsi, bude nemocnej, mela bych se snazot rozkojit atd…
@Anonymní píše:
@Yopii ja myslela prave, ze uz boulicky jsou problem. Prave, ze me strasi mama zanetem, tak se bojim. Me teda prsa boli ale spis na dotek a jsou natekly. Ale da se to vydrzet.
Ja nekojim od vcera a je mi psychicky mnohem lip!!! Ja to mam v hlave srovnane, ale jedna moje cast se boji reakce okoli, prave jak pises: beru diteti to nejcenejsi, bude nemocnej, mela bych se snazot rozkojit atd…
No ja to mela srovnane uz v tehu, ale jak nam furt vymyvaji mozky - kojit, kojit, kojit - tak to na me padlo. Ale nic extra, jen trochu
jinak, ja se pri odsavani zamerila prave na ty bulky, a masirovala jen je pri odsavani… bolest jak krava, ale mlika trochu
u me to fakt preslo… ano, musis davat pozor na zanet, ale pokud odsavas, tak bych se toho tak nebala (aspon tak mi radila i pediatricka)… a odsavat jen chvili, protoze se ti mliko dela i pri kojeni
@Anonymní píše:
@P4ja dekuju za rady. Ja to delam odsavackou. Cela zatvrdla nejsou jen mistama ty bulky. A masirovala si pod teplou vodou/obkladech nebo jen tak?
@Anonymní píše:
No taky jsem měla boulicky, ale když nebolí a nejsou horké, tak je to ok. Většinou jsem vlezla do sprchy a trošku teplé vody a potom jsem zase ochladila.
@Anonymní píše:
Ja jsem odstrikavala rucne ve sprse a jen trochu, kdyz je vyprazdnis, tak se zase mleko udela. Ono po mesici to je mozna trosku jine nez po delsi dobe, v zasade jeste nemas tu laktaci ustalenou
nicmene do ulevy neznamena do vyprazdneni, jen aby nebyla jak kamen.
@Yopii ja chtela kojit, ale mam malo mlika a stejne dokrmuju prakticky od porodnice. Navic malej mel hrozny koliky a kdyz jsem prestala kojit, tak se to zlepsilo. @P4ja doufam, ze to zvladnu
@beruska9 mi prijde, ze je to horsi a horsi s tou laktaci, malej se i u prsu vztekal, asi mu moc neteklo
@Anonymní píše:
@Yopii ja chtela kojit, ale mam malo mlika a stejne dokrmuju prakticky od porodnice. Navic malej mel hrozny koliky a kdyz jsem prestala kojit, tak se to zlepsilo. @P4ja doufam, ze to zvladnu
@beruska9 mi prijde, ze je to horsi a horsi s tou laktaci, malej se i u prsu vztekal, asi mu moc neteklo
No, je to na tobě, já bych takhle brzo flintu do žita neházela. Už jenom z pohodlnosti. Ale pokud jsi přesvědčená přestat, tak se to zvládnout dá ![]()
@P4ja pro me to prave ani o pohodlnosti neni. Kdybych plne kojila, budu jen rada. Jenze takhle sebou vsude taham stejne prikrmy, plus ten stres, aby si malej vzal dost z prsa
A co se tyce me, docela jsem to fyzicky nedavala. Druhy den nekojim a je mi mnohem lip.