Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky všichni,
vím, že podobná témata tady jsou, ale nějak jsem se nedočetla té „správné“ odpovědi.
V únoru bude synovi 7 let. Chodí do první třídy a dneska ráno na mě vyrukoval s tím, že chce chodit do školy sám. Školu máme cca 15 minut pěšky od domova. Cestou máme 2 poměrně klidné, ale nepřehledné komunikace a potom dost velký kus cesty přes sídliště.
Samotného ho zatím nepouštím, protože o něj mám prostě strach. Obzvlášť poté, co se ztratila malá Anička.
Nikdy jsem telefon pro takového prcka nechtěla, ale teď mi to začíná vrtat hlavou.
Určitě bych byla klidnější, kdyby mi ráno před školou poslal smsku nebo mi zavolal, že je v pořádku.
Co vy si o tom myslíte? Mám syna raději proti jeho vůli vodit do školy dál? Přiznávám, že je to pro mě dost nepraktické, protože sebou vodím i tříletou dcerku. Takže musíme půl hodiny pěšky do školy (s ní se cesta dost protáhne, obzvlášť v tomhle počasí), a potom podobnou trasou ještě s ní do školky.
Dejte mi prosím všechny rady a názory (beru i negativní
)
Děkuji
Já bych pořídila.Samozřejmě to musí mít svá pravidla jako že telefon bude používat na telefonování s tebou a jen aby dal vědět že je v pořádku. ![]()
dcera jde v září do školy do první třídy......do pololetí mám v plánu chodit s ní a pak začne asi chodit sama takže budem určitě kupovat mobil,abych jí kontrolovala kde je......samozřejmě ne na paušál a bude volat jen kam jí povolíme
Co se týká mobilu tak naše holky dostaly taky v sedmi mobil a hlavně z důvodů že občas jdou někam samy nebo jsou samy doma. Hlavně bych teda volila nějaký hodně levný možná i starší mobil, čím lepší tím víc pak bolí ztráta nebo krádež.
co se týká vodění tak záleží na jakém místě bydlíte, jak moc je to bezpečné nebo nebezpečné, jestli tudy chodí jeho kamarádi nebo aspon jiné děti z okolí. Jestli tam jsou silnice. Nebo pokud by to šlo tak s ním jít třeba půlku a pak se s dcerou rozdělit?
Tak já jsem taky pro, přeci aspoň budeš moci malému kdykoli zavolat a zjistíš kde se třeba zpozdil a nebudeš trnout hrůzou kde je, ale rozhodně né na paušál ![]()
Já myslím, že mobil ano. My jsme to měli trošku jinak. Když mě nastupoval starší synek do 1. třídy, dala jsem ho do jiné školy, do které musí 7km dojíždět busem. Musel se za 1.týden (co jsem měla dovolenou) naučit sám dopravit do školy i ze školy. Já jsem bývala v práci a on musel jezdit sám. Naučil se a zvládá to už 5. rok. Mobil tenkrát v 1.třídě neměl a byly to nervy. Až mě vyroste mladší a začne dojíždět do školy, tak mu mobil určitě pořídím
AHoj, taky jsme mobil teď pořizovali pro dceru, v únoru jí bude 7 let
Sama ze školy zatím nechodí, ale mobil má pro dobrý pocit, že se můžeme ozvat, kdyby se něco dělo ![]()
Pokud uvažuješ o tom, že by syn chodil sám, jsem všema 10 pro mobil, taky bych nechtěla trnout přes celé vyučování, než se syn vrátí domů ![]()
v tvé situaci nevím, co poradit, jde o to, jestli cítíš, že syn je na chození sám dost zodpovědný na to, že nevlídne do silnice, nezajde nikam za roh atd
pokud ano, tak mobil kup, nauč ho s ním zacházet a nech ho chodit samotného ![]()
pokud máš pochyby, tak bych ho vodila i dál přes protesty
Já v Praze budu dceru vodit minimálně první dvě třídy, možná i třetí třídu (stejně jako rodiče vodili mě), ale to protože, že škola je v centru a to je risk a mobil má dcera už teď slíbený v 9.letech (jestli to ovšem vydržíme pod nátlakem okolí to nevím
letos přišly v MŠ 3 děti s tím, že dostaly mobil k Vánocům
podle mě zbytečnost a dcera to taky chápe a říká, že ho nechce, ale co bude ve škole …
)
tak ja jsem asi divna, ale ja jsem proti mobilu, nase holky ho dostaly az na druhem stupni. Ono je to takove falesne uklidneni pro rodice, ale uprimne, kdyz dite bude nekdo ohrozovat nebo ho unese,tak ono stejne tezko bude mit moznost volat, to same kdyz se mu stane nehoda, tak muze maximalne zavolat nekdo z kolemjdoucich, ale ten snad bude nejdrive volat zachranku. Deti jsou s mobilem mene samostatne , a radi to zneuzivaji. Zavolaji a premlouvaji ( muzu jeste tamhle a tam a tohle)
Kamčo, kdysi jsi dávala odkazy na nějaké sledovací náramkové hodinky s GPS. Tenkrát se mi to líbilo, ale odkaz nemám uložený
já to plánovala pořídit právě až bude v první třídě a bude chtít do šloky chodit sám. Třeba by se to hodilo i zakladatelce ![]()
mmonica píše:
tak ja jsem asi divna, ale ja jsem proti mobilu, nase holky ho dostaly az na druhem stupni. Ono je to takove falesne uklidneni pro rodice, ale uprimne, kdyz dite bude nekdo ohrozovat nebo ho unese,tak ono stejne tezko bude mit moznost volat, to same kdyz se mu stane nehoda, tak muze maximalne zavolat nekdo z kolemjdoucich, ale ten snad bude nejdrive volat zachranku. Deti jsou s mobilem mene samostatne , a radi to zneuzivaji. Zavolaji a premlouvaji ( muzu jeste tamhle a tam a tohle)
tak únosu nebo při nehodě jim mobil bude prd platnej ale určitě to není falešné uklidnění…dorazí do školy,zavolá a budu vědět že tam dorazila a nebudu se muset celý dopo klepat jestli do tý školy došla.....A proč zneužívat,to zleží jak si dítě vychováš,když řeknu ne tak ne a jedno jestli osobně nebo mobilem
Kamča.dalmatinka píše:
Já bych pořídila.Samozřejmě to musí mít svá pravidla jako že telefon bude používat na telefonování s tebou a jen aby dal vědět že je v pořádku.
NO TAKHLE TO URČITĚ FUNGOVAT NEBUDE
7 let je podle mě ještě málo, sestře bylo 9 když dostala první mobil a pořád ho někde zapomínala vypínala zvonění omylem chodila na internet volala kamarádkám a první měsícco ho měla utratila 1000
ted ani neví kde ho má někam ho zašantročila… neříkám že je to případ každého, ale děti to podle mě prostě ještě nepotřebují
Tak já jsem teť taky řešila stejnou situaci. My jsme teda z vesnice a kluka prvńáčka vozím do vedlejší vesnice autem a pak zas pro něj jezdím. Teť jsme mu od nového roku s manželem udělali legitku a včera jel sám z družiny domů. Sám tedy nejel jedou i ostatní děti, ale byl ztoho pěkně vyjukanej a já taky. Zvládl to a dnes znovu. Ráno ho ještě vozím,ale od příštího týdne už to určitě zvládne taky. V pondělí má narozeniny a budem mu koupovat mobil. Oni ho už v jeho třídě mají všichni a pak bude to lepší. Může mu autobus ujet nebo se stát cokoli a on může zavolat. No ještě se sním bude muset naučit.
Michaelakkk píše:Kamča.dalmatinka píše:NO TAKHLE TO URČITĚ FUNGOVAT NEBUDE
Já bych pořídila.Samozřejmě to musí mít svá pravidla jako že telefon bude používat na telefonování s tebou a jen aby dal vědět že je v pořádku.![]()
7 let je podle mě ještě málo, sestře bylo 9 když dostala první mobil a pořád ho někde zapomínala vypínala zvonění omylem chodila na internet volala kamarádkám a první měsícco ho měla utratila 1000
ted ani neví kde ho má někam ho zašantročila… neříkám že je to případ každého, ale děti to podle mě prostě ještě nepotřebují
jak zašantročila
nemůže utratit 1000 když nabiju kredit na 300.....myslím že je to zas ve výchově dítěte,když řeknu že bude volat jen tam a tam tak to tak prostě bude
martinka1510 píše:
Tak já jsem teť taky řešila stejnou situaci. My jsme teda z vesnice a kluka prvńáčka vozím do vedlejší vesnice autem a pak zas pro něj jezdím. Teť jsme mu od nového roku s manželem udělali legitku a včera jel sám z družiny domů. Sám tedy nejel jedou i ostatní děti, ale byl ztoho pěkně vyjukanej a já taky. Zvládl to a dnes znovu. Ráno ho ještě vozím,ale od příštího týdne už to určitě zvládne taky. V pondělí má narozeniny a budem mu koupovat mobil. Oni ho už v jeho třídě mají všichni a pak bude to lepší. Může mu autobus ujet nebo se stát cokoli a on může zavolat. No ještě se sním bude muset naučit.
přesně tak,ujede autobus nebo se zakecá a já doma zešedivim kde je