Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy Za měsíc cca 17 tisíc, pokud tam budu takové dny, jaké mi paní vedoucí řekla.
@Anonymni holcina píše:
@Cuddy Za měsíc cca 17 tisíc, pokud tam budu takové dny, jaké mi paní vedoucí řekla.
To je totiz trochu problem, ze ono tech 15 tis neni ani pro dospeleho uplne malo a prumerna rodina tuto castku mesicne bokem neda. Ty ano, protoze to jsou tve jedine vydaje, elektrinu a jidlo neplatis. Koupila by sis ho, kdyby jsi mela kvuli nemu pracovat 3-4 mesice? Pises, ze ho budes pouzivat do konce jeho zivotnosti. Porovnavala jsi, jestli levnejsi mobil neudela stejnou sluzbu? Jako chapu, proc ho chces, ale tveho otce chapu take.
@hospodki Děkuji.. chci si všechno hodně rozmyslet. On mě tam hodil jenom dneska, ostatní dny pujdu pěšky.
@Cuddy Uřčitě ano, teď si na to šetřím jen z kapesného ty 4 měsíce a pořád jsem čekala.. takže kdybych chodila na brigádu 3-4 měsíce, určitě to udelám
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám takový problém, jestli se to tak teda dá nazvat. Je mi 16 a měla jsem cca 5-6 let mobil.. a už se hrozně sekal, pořád jsem čekala na cokoliv na co jsem klikla a baterka byla uplně k. o. z ničeho spadla baterka ze 100 na 0 a tak dále.. nakonec přestal fungovat uplně. Protože jsem na střední a na docela těžké škole, nechtěla jsem jít na brigádu během školního roku a po rodičích, aby mi koupili mobil mi to už bylo blbé. Tak jsem se zeptala taťky jestli by mi to mohl koupit a že bych mu ty peníze všechny vrátila, že bych šla v letě na brigádu. Chtěla jsem nějaký výkonnější mobil a kvalitní který nepřestane fungovat stejně jako můj předchozí, vybrala jsem si iphone 7. Teď stojí asi 9 tisíc. Taťkovi jsem to všechno vysvětlovala a první mi řekl že se ješte o tom pobavíme a potom mi řekl e mi to kupovat nebude, že to je p***vina dávat takový peníze za mobil. Tak jsem si řekla že si na to prostě nějak vydělám sama. Asi po 4 měsících bez mobilu ( nechci ať to vyzní tak, že jsem závislák, to pravě vůbec, akorát je dobrý aby se mi někdo dovolal, když bude něco potřebovat nebo taky domluva se spolužáky ohledně testů atd.) jsem si konečně našla brigádu na to abych si mohla vydělat na mobil a bylo to úplně náhodně + teď jak jsou ty " koronové prázdniny", tak se mi to úplně hodí že stíhám brigádu i školu. Dneska jsem byla poprvé na brigádě a je to tam hrozně super, skvělý kolektiv, prostě všechno. Musím vstávat v 5 hodin a můj taťka mě tam vezl a ještě v autě mi říkal jako ne že ty peníze utratíš za mobil, ktere si vydelas. Hezky si je das na ucet na spořeni. Božee byla jsem tak naštvanááááá, protože už dlouho ten mobil nemám a mám snahu si na to sama vydělat a mů tatka mě za ještě seřve. Jsem toho názoru, že když s ty peníze vydělám, tak si s něma můžu dělat co chci a je to jedno kolik mi je ( je mi 16). Chtěla bych se zeptat jaký na to máte názor vy? Já si ten mobil asi stejně koupim a vyprdnu se na tatku.. protože co mam dělat, jinak nebudu mit žadnej mobil.. Akorat jsem se rozhodla pro jiný mobil který stojí 15 tisíc, ale na všechno si vydělám sama.. ale toho tatky se bojím. Co by jste dělali vy v mojí situaci?
Dítěti bych dražší mobil než cca 5 tisíc nekoupila. Takže bych to dala 5 a zbytek by sis musela vydělat.
Udelej si radost a kup si to, na co si vydelas. Osobne si taky myslim, ze jabko je predrazene a za mensi penize koupis dobry android, ale to uz je tvoje volba. Jak uz tady psaly holky, tvoje penize, tvoje volba ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám takový problém, jestli se to tak teda dá nazvat. Je mi 16 a měla jsem cca 5-6 let mobil.. a už se hrozně sekal, pořád jsem čekala na cokoliv na co jsem klikla a baterka byla uplně k. o. z ničeho spadla baterka ze 100 na 0 a tak dále.. nakonec přestal fungovat uplně. Protože jsem na střední a na docela těžké škole, nechtěla jsem jít na brigádu během školního roku a po rodičích, aby mi koupili mobil mi to už bylo blbé. Tak jsem se zeptala taťky jestli by mi to mohl koupit a že bych mu ty peníze všechny vrátila, že bych šla v letě na brigádu. Chtěla jsem nějaký výkonnější mobil a kvalitní který nepřestane fungovat stejně jako můj předchozí, vybrala jsem si iphone 7. Teď stojí asi 9 tisíc. Taťkovi jsem to všechno vysvětlovala a první mi řekl že se ješte o tom pobavíme a potom mi řekl e mi to kupovat nebude, že to je p***vina dávat takový peníze za mobil. Tak jsem si řekla že si na to prostě nějak vydělám sama. Asi po 4 měsících bez mobilu ( nechci ať to vyzní tak, že jsem závislák, to pravě vůbec, akorát je dobrý aby se mi někdo dovolal, když bude něco potřebovat nebo taky domluva se spolužáky ohledně testů atd.) jsem si konečně našla brigádu na to abych si mohla vydělat na mobil a bylo to úplně náhodně + teď jak jsou ty " koronové prázdniny", tak se mi to úplně hodí že stíhám brigádu i školu. Dneska jsem byla poprvé na brigádě a je to tam hrozně super, skvělý kolektiv, prostě všechno. Musím vstávat v 5 hodin a můj taťka mě tam vezl a ještě v autě mi říkal jako ne že ty peníze utratíš za mobil, ktere si vydelas. Hezky si je das na ucet na spořeni. Božee byla jsem tak naštvanááááá, protože už dlouho ten mobil nemám a mám snahu si na to sama vydělat a mů tatka mě za ještě seřve. Jsem toho názoru, že když s ty peníze vydělám, tak si s něma můžu dělat co chci a je to jedno kolik mi je ( je mi 16). Chtěla bych se zeptat jaký na to máte názor vy? Já si ten mobil asi stejně koupim a vyprdnu se na tatku.. protože co mam dělat, jinak nebudu mit žadnej mobil.. Akorat jsem se rozhodla pro jiný mobil který stojí 15 tisíc, ale na všechno si vydělám sama.. ale toho tatky se bojím. Co by jste dělali vy v mojí situaci?
Patnáct tisíc za telefon mi přijde zbytečné, ale vyděláš si na něj sama, takže bych nad tím zavřela jako rodič oči.
Promiň že reaguji, ale mě to přijde takové zvláštní, mám dceru, teda mladší než ty, mobil měla starší po mě, ale jakmile se jí rozbil, okamžitě jsem ji koupil novej sám od sebe. A to hlavně z toho důvodu, když jde třeba ke kamarádce tak kdyby cokoliv aby prostě mohla zavolat, prostě pro klid duše.
Pokud si na něj vyděláš, tak bych si koupila co chci, do toho tátovi nic není, když ti ho neplatí.
Slušně bych tatínka poslala do zadní části těla. Ty si ty peníze vidělaš takže si za ně kup co ty uznáš za vhodné.
@Paveltojejedno píše:
Promiň že reaguji, ale mě to přijde takové zvláštní, mám dceru, teda mladší než ty, mobil měla starší po mě, ale jakmile se jí rozbil, okamžitě jsem ji koupil novej sám od sebe. A to hlavně z toho důvodu, když jde třeba ke kamarádce tak kdyby cokoliv aby prostě mohla zavolat, prostě pro klid duše.
Presne tak, nedovedu si predstavit, ze dite od cca čtvrte a pate tridy, tzn. kdyz uz nechodi do druziny a chodi do/ze skoly domu, ze je nekolik mesicu bez funkcniho mobilu. Natoz u stredoskolaka - tam uz jsou mobily, tablety, notebooky soucasti i vyuky a kontaktu s vrstevniky vubec…
A já jsem zas názoru, že jakmile zkusiš iphone, už jiný nekoupis. Kdysi jsem taky tvrdila, ze za mobil takovy penize nevyhodim, iphone mam uz celkem dlouho, tak 10 let a jinej mobil nechci. ![]()
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za vaše názory, klidně pokračujte další
Muj názor je ten, že tvoji rodiče jsou asi praštěný, mobil je v dnešní době nezbytnost a nechápu proč ti ho nekoupi.. Pokud je pro ně 9tisic hodně, měli by ti dát třeba kolem5000 a ty si zbytek vyděláš.
No, za mě je ve tvé finanční situaci iPhone zbytečné vyhazování peněz (koupila bys slušný za cca 5000 Kč), ale pokud ti to za to stojí a pokud si na něj vyděláš, je to tvoje věc. Kup si ho a ať ti slouží.
A mimochodem, nejsem zrovna rozhazovačný rodič a mám stejně staré děcko jako ty, ale asi to máme doma úplně jinak, protože tvému taťkovi fakt nerozumím…
Jen doufám, že situaci nijak nelakuješ…
Příspěvek upraven 25.03.20 v 17:43