Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj, dcera necelé 2 měsíce je hodně blici a proto máme matraci vyvýšenou klínem. V noci se dcera posouvá viz přiložené foto kde má zhruba hlavu, tělo a nohy. Přišlo mi, že měla hlavičku trochu níže než tělo, spala tak zhruba od 1-5 hodin teď ráno, okolo 2-5 hodiny už knikala na mlíko ale vždy pomohl dudlík. Možná že jsem ji rovnala i do správný polohy, ale to mám nějak slitý, takže ruku do ohně bych za to nedala. Hrozí něco z toho, otok mozku nebo podobne? Popřípadě co mám pozorovat? Jeví se mi normálně, pediatr dneska neordinuje. Vyskytly se u mě po porodu psychické obtíže, již řeším. Asi se ptám na blbost, ale mám strach. Foto z boku má znázorňovat sklon.
P. S teď ji uspávám na ruce a občas ji pri dýchání „piskne“ jako kdyby v nose měla holuba.
Děti v postýlce cestují. Na to si zvykni.
Když má v noci hlad, proč ji nedáš to mléko a natahuješ to tolik dudlíkem? Vždyť má dva měsíce. Má nárok na noční hlad/krmení. Máš dobré nervy, že ji necháš 3 hodiny kníkat.
@Kelsey tak nevím jestli ji ten klín nemám vyndat, aby se to nestávalo častěji? Aby ležela na rovnom?
Beru léky na psychiku a jsem po nich spavejsi ale bude je muset zřejmě změnit, protože předtím jsem ji v nocí krmila..
Nic se jí stát nemohlo, neboj. Jen pokud ti malá už cestuje po postýlce, tak bych raději hnízdo vyndala
(pro bezpečnost spánku).
@korn123 proč hnízdo? Aby si do těch krajů popřípadě nezaborila nosicek? A mám vyndat i ten klín nebo dát klín s menším sklonem?
@Anonymní píše:
@korn123 proč hnízdo? Aby si do těch krajů popřípadě nezaborila nosicek? A mám vyndat i ten klín nebo dát klín s menším sklonem?
Správně by v postýlce nemělo být nic (skrz SIDS). To platí i u přikrývky, aby se jí nepřetáhla přes obličej, na tohle je lepší spací pytel. Já bych sklon zmenšila, zdá se mi vysoký, nebo to konzultuj s pediatrem.
Klín bych vyndala, vypadá moc vysoký, nechala bych spát úplně na rovným. A dceru bych v noci krmila a ne zaháněla dudlíkem, je malinká, má na to nárok.
Dávala jsem pod matraci knížky nebo tvrdší polštář. Udělalo to trochu náklon. Ale nebylo to moc. Mi se taky zda, že tenhle klín je zbytečně moc.
Namísto klínu bych naklonila postýlku. Stačí nadzvednout jedny nohy knihami (vyndat kolečka, pokud tam jsou). Ne neonatologii u nedonošenců byly vždy nadzvedle celé rošty a ne jen matrace a děti v nich taky sjížděly postupně dolů, když sebou mlely skrz hlad. Doma jsem to dělala taky. Nebo jestli rošt umožňuje rozdílnou výšku na každé straně v nějakém malém rozsahu, tak třeba takto to pořešit. A jsou i klíny pro zadržení dítěte v poloze, aby nesjelo. Dítě sjelo tou velkou výškou klínu a působením gravitace, ne tím, že by aktivne cestovalo jako půlroční mimino. V tomto věku se neumí ani přetočit na bok. Jen rozhodí ručky a nohy a ta kineticka síla jej posune.
Mi kluk blil i 5× po sobě po krmení, může za to nedovyvinuty svěrač žaludku, po 3. měsíci se to ustálí a bliti postupně odezní nebo se zmírní. Hlavně monitor používejte, aby se zamezilo udušení kvůli zvratkum. Je to skrz toto velmi dobrý pomocník.
Klín bych vyndala. Ten sklon je velký a pro tak malé dítě nevhodný.
Jinak pokud dvouměsíční dítě se v noci vzbudí hlady a ty ho odbydeš dudanem, tak to je hodně na pováženou. Vždyť to dítě má hlad sakryš!
@PETRAKIM no já zase kolečka využívám na uspávání.. mám doma nižší klín tak jedině zkusit dát ten. Monitor dechu máme
Nic se jí nestalo, neboj. Ten sklon má dost prudký, stačí menší. Používej monitor dechu. Fajn jsou mantinely na postýlku (kolem postýlky).
Ahoj, dcera necelé 2 měsíce je hodně blici a proto máme matraci vyvýšenou klínem. V noci se dcera posouvá viz přiložené foto kde má zhruba hlavu, tělo a nohy. Přišlo mi, že měla hlavičku trochu níže než tělo, spala tak zhruba od 1-5 hodin teď ráno, okolo 2-5 hodiny už knikala na mlíko ale vždy pomohl dudlík. Možná že jsem ji rovnala i do správný polohy, ale to mám nějak slitý, takže ruku do ohně bych za to nedala. Hrozí něco z toho, otok mozku nebo podobne? Popřípadě co mám pozorovat? Jeví se mi normálně, pediatr dneska neordinuje. Vyskytly se u mě po porodu psychické obtíže, již řeším. Asi se ptám na blbost, ale mám strach. Foto z boku má znázorňovat sklon.
P. S teď ji uspávám na ruce a občas ji pri dýchání „piskne“ jako kdyby v nose měla holuba.