Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepíšeš nic o tom, jak doma sportujete. Takže tam bude problém.
Tak 54 kilo na 155 cm není žádná katastrofa (záleží teda na tělesné stavbě, někdo při téhle váze bude vypadat dobře, někdo už oplacane). Co je ale podstatné, nepíšeš jestli má syn nějaký pravidelný pohyb. I když bude jist zdravě a drepet za kompem tak krásnou postavu mít nikdy nebude. Dát si sem tam chleba s nutelou není žádná katastrofa, taky si doma dáme, ale pak jdeme a jedem třeba hodku na kolo, delší procházku a zas se to vyváží…
Tak spolu sportujte. Kolo, brusle, plavání. A nezlob se na mne, ale to by ses za nej jako styděla? Nebo co chtěl básník říci tím koncem?
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna, kterému teď bude 14 let…doma jíme zdrave, ale občas koupím třeba nutellu pro děti(mám i dceru, ktere je 6) a on ji celou sní když nejsme doma… už jsem tedy přestala kupovat nezdrave veci, ale zjistila jsem, ze ji nezdravě vždy po škole…neřešila bych, kdyby to nějak nebylo vidět a netloustl by z toho, ale už mu pretejka bricho přes kalhoty a je to na něm hodně vidět…například má kalhoty 164,ale ty mu vydrzely par tydnu. Teď už nosí velikost pánské S…když mu říkám, ať začne něco dělat, tak se na mě vykašle…poradíte mi prosím?? Nechci chodit někam na koupaliště se synem, který má pandero.(měří 155cm a ma 54 kilo)
Promiň, ale nejhorší na tom všem mi přijde tvoje poslední věta......
Něco ho doma trápí. Necítí se komfortně, brání se tomu přejídáním. Je na vás - dospělých, abyste zjistili co a eliminovali to. Patrně to bude běh na dlouhou trať, ale začala bych u vás - rodičů a domácí atmosféře.
Hlavne je super mit mamu, ktera se stydi za fyzicky vzhled sveho ditete. To urcite klukovi pomuze v sebevedomi. Sport, pohyb… a ne psychicky natlak typu - koukni jak bypadas, zadna holka Te nebude chtit…
@lleennttiillkkaa píše:
Souhlasím, je evidentní, že to kluk doma tak růžové mít nebude.
pohyb ho bavi jaky? ja bych necekala na koupaliste a chodila s nim plavat na bazen. nerypejte do nej at neni zakomplexovany. on jeste poroste do vysky tak pokud nebude dal pribirat tak z toho jeste vyroste. prece jen puberta je nahoru dolu jak s psychikou, tak s vahou. tatinka ma? at s klukem sportuje a delaji si takove panske jizdy na kole, muze ho vzit i do posilovny. ![]()
u nas doma sladkosti neexistovaly a v jeho veku jsem si ve skole davala na svacu twix a cokomliko ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Taky mám ten názor. Když tak rodič je ten poslední kdo by se měl za dítě stydět
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna, kterému teď bude 14 let…doma jíme zdrave, ale občas koupím třeba nutellu pro děti(mám i dceru, ktere je 6) a on ji celou sní když nejsme doma… už jsem tedy přestala kupovat nezdrave veci, ale zjistila jsem, ze ji nezdravě vždy po škole…neřešila bych, kdyby to nějak nebylo vidět a netloustl by z toho, ale už mu pretejka bricho přes kalhoty a je to na něm hodně vidět…například má kalhoty 164,ale ty mu vydrzely par tydnu. Teď už nosí velikost pánské S…když mu říkám, ať začne něco dělat, tak se na mě vykašle…poradíte mi prosím?? Nechci chodit někam na koupaliště se synem, který má pandero.(měří 155cm a ma 54 kilo)
Tou poslední větou jsi to zabila
je to opravdu tvůj syn nebo je nevlastní?
A ty doma dáváš synovi najevo, že tloustne? Jako já nikdy nezapomenu, když mi doma otec ve 14ti letech říkal, že jsem tlustá (měla jsem téměř 170 cm a 56 kg), samozřejmě to dopadlo tak, že jsem sklouzla do anorexie, ztratila menstruaci, musela brát hormony… Chování některých rodičů nechápu a to, že se stydíš s ním jít v létě na koupaliště, mi přijde jako vrchol. Jako zdravě se stravovat a přiměřeně sportovat ano, ale to, že dítě má potřebu jídlem něco dosycovat, asi o něčem taky svědčí… docela by mě zajímalo, jak je to u vás v rodině s projevováním emocí, podporou… co tvůj manžel… jak se k synovi chová, jestli neupřednostňujete dceru…
@Lollitka otec mi taky říkal že jsem tlustá (no nebyla jsem ve 14 sem měla nějakých 160cm a 50kg) pak sem blbla s jídlem a měla psychické problémy a žádné sebevědomí. Takže děkuji tati. Doufám že zakladatelka je aspoň nějaká fitness modelka, když má řeči, že by se styděla za břicho syna ![]()