Moje levná cesta
- Fotoalbum (448)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@inkakřivák píše: Více
Onko onemocnění není víc, kromě rakoviny tlustého střeva a plic. Jen se lidi dožívají déle a tak to vypadá, že je jich víc. U dětí je po léta +- stejný počet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Megerka Mně se zdá, že je toho víc. Třeba u mladých žen rakoviny prsu. Nás učili, že je to nemoc žen po padesátce. I když pravda, i moje kamarádka v dětství umřela na tuhle potvoru v 17letech. Asi si toho jen víc všímám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Megerka píše: Více
Tak si projdi nějaká reálná data a ne naprosté bludy.
Už jen díky kvalitnější diagnostice je záchytu více - a díky tomu a dalšímu vývoji léčby pak u řady DG klesá úmrtnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa nic proti, ale Megerka je lékařka.
Taky budeš šetřit podle Kornelie?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to antikoncepcí, ona mírně zvyšuje riziko rakoviny prsu, ale snizuje riziko rakoviny vaječníku.
Za druhé jsou lidé s mutací Brca a ty onemocní v podstatě téměř jistě a mutace se může zdědit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Megerka já vím. Bohužel. Ono se dlouho mluvilo jen o tom, že snižuje riziko rakoviny vaječníků.
No ty mutace asi byly i dřív, jen se to nevědělo.
Tuhle tématiku sleduju hodně.
@Zumpa nerad hladovis?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše: Více
Ano lepší diagnostikou se přijde hlavně u nádoru prsu na to dříve. Ale když vezmeš kolika let se dožívaly ženy před 30 lety a teď, ten nárůst rakoviny prsu, částečně kopíruje délku života. Kdysi se lidí proste svého nádoru nedožili.
Ono se třeba napíše, ze narůstá počet lidí s ca slinivky, ano narůstá, jenze průměrný věk pacienta s touto Dg, je kolem 70 let. Kdysi byl už po smrti a nezemřel na rakovinu,
Enormně narůstá rakovina tlustého střeva a to ve všech věkových kategoriích.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Megerka ale na rakovinu střeva se dá poměrně velmi lehce testovat. To ta slinivka nebo vaječníky jsou horší. Ale asi jak to dost sleduju, víc si všímám, tak se mi zdá třeba u těch dětí a mladých lidí nárust velký. Hádat se nebudu, jistě máš přehled. Člověka s rakovinou slinivky jsem znala jednoho. Zemřela v padesáti.
Teď jsem si uvědomila - tlusté střevo, i děti? To ne. To je hrozné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše: Více
V České republice se incidence (počet nově diagnostikovaných případů) zhoubných novotvarů v přepočtu na 100 000 obyvatel v jednotlivých seniorských věkových skupinách pohybuje následovně:Věk 70–74 let: přibližně 1 900 až 2 100 případů na 100 000 obyvatel daného věku. Věk 75–79 let: přibližně 2 200 až 2 300 případů na 100 000 obyvatel daného věku. Věk 80 a více let: přibližně 2 200 až 2 400 případů na 100 000 obyvatel daného věku.
Znamená to, že v této věkové kategorii postihne onkologická diagnóza přibližně 2 až 2,4 % lidí každý rok. Pro srovnání – v celé populaci ČR (včetně dětí a mladých lidí) je průměrná celoroční incidence zhruba 600 až 800 případů na 100 000 obyvatel. U seniorů nad 70 let je tedy toto riziko zhruba 3,5krát vyšší než celorepublikový průměr
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U dětí do 15 let je počet ročně kolem 350 až 400 a ten je po letá stejný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V průměru ano, ale nesmíš zapomenout započítat seniory. Proste delší délka života, větší šance nádor dostat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Megerka píše: Více
Je fakt, že jsem vůbec nevzal v potaz věkové kategorie a délku života, to pak výsledky dost mění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo. Ono věda se raduje z prodloužení života, ale kolikrát když vidím tu,,kvalitu" života, váham. Vysoký věk není vždycky dar. A říkám si, že i když člověk žije třeba aktivně, tak v té h devadesáti už to musí být dost osamělé. Ve smyslu - není nikdo, s kým bych mohla mít stejné vzpomínky, stejné dětství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit