Moje matka sběratelka

Anonymní
22.11.12 21:56

Moje matka "sběratelka

Dobrý večer všem. :mavam:

Mám takový problém, nevím ani, zda potřebuji radu, spíš se potřebuji hlavně nějak vypsat.

Jak již z názvu vypovídá, tak moje matka, je tedy taková sběratelka všeho možného - chápejte spíš jako takovou osobu, které je líto všechno vyhodit.

Doma máme za kuchyňskou linkou snad 30 (!) pet lahví, protože to prostě nevyhodí, co kdyby šla někdy na výlet (kam stejně nepůjde, ale co kdyby) a potřebovala pití. Samozřejmě jí je nenápadně likviduji. Dále skladuje ten plastový vnitřek z bonboniér (asi kdyby chtěla navlékat korálky, nebo nevím k čemu jí to bude). A také se jí ve skříňkách hromadí kelímky od jogurtů (ty alespoň na rozdíl od pet lahví umyje).

Její vášní je zahradkaření, takže všechny tyhle své „úlovky“ prej jednou použije na semínka atd…

A já nevím, jak jí pomoci, řekla jsem jí dnes, že to už je nemoc a měla by se jít léčit. Dnes jsem jí totiž donesla z Mc Donaldu salát v takové papírové krabičce a ona to někam schovala!!! Schválně jsem se podívala do koše a ptala se jí, kam to dala, ale vůbec se se mnou o tom nebavila. 8o

Je mi 22 let a už jí delší dobu říkám, že se chci odstěhovat. Ona stále počítá s tím, že bude bydlet se mnou a přítelem, nebo my budeme s přítelem bydlet u nás.

Ale já chci mít svou vlastní (novou) rodinu. Samozřejmě máma je má rodina také :srdce:, ale nechápe, že se chci osamostatnit a prostě vylétnout z hnízda.
A vůbec si také nedovedu představit naše soužití s ní, pokud ještě shromažďuje takové odpadky.

Přítel o tom neví, stydím se za to její „sběratelství“, proto také anonymně.

Děkuji za případné Vaše názory a omlouvám se, pokud je to napsané nějak chaoticky.

L.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2732
22.11.12 22:07

Na Spektru dávají dokument Sběrači o lidech, kteří sbírají kdeco. Ale tam to teda bývají mnohem horší případy, kdy mají celý dům plný krabic a ani se tam nedá pořádně projít, najíst se u stolu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.12 22:12
@Palomita píše:
Na Spektru dávají dokument Sběrači o lidech, kteří sbírají kdeco. Ale tam to teda bývají mnohem horší případy, kdy mají celý dům plný krabic a ani se tam nedá pořádně projít, najíst se u stolu…

Toho se právě také bojím, že to tak dopadne, když se pak odstěhuji a nebude ji nikdo „korigovat“ :(

Táta s náma nežije.

• Citovat
  • Upravit
4466
22.11.12 22:16

Jo to jí neodnaučíš, s tím nepočítej. Mám ti vyfotit manželovu sbírku kabelů? :cert: :cert: :cert: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
565
22.11.12 22:18

Obsedantně kompulzivní porucha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
22.11.12 22:21

Podle me to neodnaucis, nevysvetlis, neomezis… muzes jen tajne likvidovat jeji zasoby, aby jste se doma pohnuli!!!
Maminka drive nebo pozdeji bude muset pochopit, ze se chces osamostatnit, ale zase pochop ty ji. Pokud bydlite jen samy dve, nema partnera, bude to pro ni tezke! :think:
Pred pritelem bych se az tak nestydela, pokud nezije ve spine a smradu, udelejte si z toho tema na vtipkovani :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
22.11.12 22:21

Ahoj, asi ti to nijak nepomůže ale můj děda byl přesně to samé snad dokonce horší. Žil v rodinném baráčku 3+1 celý! dům byl zadělaný krabicema 90% ani nikdy nebylo otevřeno z celého domu byla přístupná jen kuchyň, stodola a bývalý chlívek je zadělaný až po strop, zahrada jakbysmet všude se povalovaly různé krabice, kelímky… dokonce oblečení po jeho manželce 24 let mrtvé. Doopravdy takovýhle lidé nevyhodí naprosto nic! Pokud se dá nějak z maminkou mluvit tak asi psycholog by mohl pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
22.11.12 22:22

Moje tchyne…ale uz je fakt v tom stadiu, co pise Palomita.
Ptala jsem se na to kamaradky doktorky, jestli to neni nejaka nemoc, ale ono je to spis priznak neceho jineho, nez nemoc sama o sobe…a jsem v zahranici, tady davaji celou serii o „Hoarders“ - nekdo sysli veci, nekdo treba zvirata. Vetsinou se vzbouri rodina, prizve psychologa/psychiatra a postupne s tim clovekem pracuji. Na zacatku byva samozrejme to, ze si to ten clovek nechce pripustit jako problem a bere to jako utok…no neni to sranda. Je to tezky, pokud to clovek sam nechce…
Ale nechci tady moc psat moudra okoukana z televize :nevim: Pokud mas pocit, ze prekracuje mez, mozna zkzs zavolat treba nejakemu psychologovi a poradit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2732
22.11.12 22:25

@beruska9 to je právě ten pořad, co dávají na Spektru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
22.11.12 22:26

No tak ten piksl od salátu z mekáče jsem si schovala taky, nevím na co, ale má to víčko :mrgreen: mám sběratelku dceru :roll: 13 let a schovává všechno, každý papírek, každý obrázek, nerada se loučí se starým oblečením, má plné skříně bordelu, občas vezmu velký pytel a proberu to, beru odspodu nebo zezadu, nepozná to hned ;) já pak zatloukám :lol: muž je taky sběratel, dnes mi bouchli saze, tak probral pracovnu ale… @Žirafátko jj, ale nikdy nevíš kdy budeš nějaký potřebovat, ho pak půjdeš koupit zbytečně? :lol: to je život tohle :zed: chápu tě :lol:

• Citovat
  • Upravit
15995
22.11.12 22:28

@Palomita : aha :-) no ja par dilu zkoukla prave proto, ze to znam a zajimalo me, co s tim delaji…ale je to dost sila no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2732
22.11.12 22:31

@beruska9 taky se na to občas podívám, ale fakt to bývá hrozný. Nedávno byl chlapík, kterýmu před lety umřela manželka, tak si pořídil pár krys. Ony mu utekli, rozmnožili se a ovládli celý dům…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4095
22.11.12 22:32

Likvidovat její zásoby to nepomůže..nahromadí si je znovu a ve větším…chce to terapii..s tím si poradí jenom psycholog..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luf nepřihlášená
22.11.12 22:34

Máme v rodině něco podobného. Zkus si nějaké rady najít na googlu přes „patologické hromadění“. Pro inspiraci:
http://mladazena.maminka.cz/…s/detail.php?…
http://www.adiktologie.cz/…ko-zavislost
Nemám povzbudivou zprávu, je to běh na dlouhou trať a daří se pouze, pokud dotyčný spolupracovat chce. Hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.11.12 22:35

Moje máti je taky sběratelka, už babička byla :roll: Skladuje vše, co kdyby se to někdy hodilo :? :evil: Co jde, tak potajmu vyhazuju a když na to přijde, dělám blbou, že o ničem nevím :oops: :mrgreen:
Ale u ná je to spíš tím, že je až moc šetřivá. Nikdy nic pořádně neměli, tak asi tím. Aby to někdy pootm nemusela kupovat a utrácet :roll:

K.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová