Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli se dají ještě někde v ČR sehnat tyhle plenky druhojakostní. Na serverech jsem je sice občas našla, ale nemají je skladem. Prý se dají koupit jedině v Německu, nevíte o tom něco? Našla jsem taky jednu paní na MMB, která jich má doma několikero balíků rúzných velikostí např. já chci velikost 1 a má buď po 30 ks za 120,– nebo 60 ks za 220,–, to by mohlo odpovídat ne, když prvojakostní jsou 48 ks za cca 440,–. To mi už totiž přijde drahé. Mimčo teprve čekám, ale chtěla bych tyhle vyzkoušet. Jaké s nimi máte zkušenosti, pokud máte a kolik myslíte že mám pro začátek koupit? Říkala jsem si tak 2 balíky po těch 60 ks a pak se uvidí. Chtěla bych k tomu zkusit asi i látkovky, ale chci si to zezačátku jistit i jednorázovkama, nevím, jak to budu zvládat.
Díky moc za rady!
Klidně mi povídejte i o látkovkách, jak jste začínaly apod.
Máte zkušenost s Moltex Pure & Nature Maxi 7-14 kg (29 ks)?
Přidejte zkušenost s Moltex Pure & Nat...Ahoj Suviku,
ja s nimi mam zkusenosti jen dobre. Prvni dcera je mela cca od roka do odstaveni od plen a ted jsem si je objednala pro ocekavany miminko. Opravdu nejdou sehnat, objednala jsem si tu nejmensi velikost na MMB u jedne maminky, ktera prodava 30 ks za 85,– Kc. Abych nedelala nekomu reklamu, tak ti jen reknu, ze si dej vyhledat na MMB „Moltex Eko“ a je to druhy odkaz.
Ty pleny nejsou z nejhezcich (maji takovou zaslou barvu), ale opravdu nesmrdi, funguji, proste zadna funkcni vytka. Ja latkovky nepouzivala nikdy, tak jsem aspon ulevovala svedomi tim, ze jsem kupovala tyto ![]()
A.
Moltexky nejsou bělené chlórem a i ten podíl gelu by tam měl být malý. My se k nim teda nikdy nedohrabali, jsme ostudy. Z Pampersek (
) rovnou na látkovky. S těmi druhojakostními byly nějaké nejasnosti, ale už fakt nevím, holky z Látkovek na baby-cafe.cz by určitě věděly.
Prodávala je tehdy tutina.cz, ta, dívám se, teďka nějak jde na mateřskou, či co, je tam nějaká 10% sleva
.
Holky díky aspoň za něco
. Nevadí mi zašlá barva nebo křivý obrázky, to jako přežiju
, nechci zas vyhodit majlant za prvojakostní. Díky za odkaz, už jsem se koukala, ty mi předtím nevyjely, já jsem si psala s tou paní vedle (první a ostatní odkazy).
Hele Len-til-ko ty seš docela odborník na látkovky, jak tě tak pozoruju
, jakej byl u tebe prosím tě vývoj, to mě docela zajímá. Máš děti dvě, chápu to dobře a nějakou dobu jsi je měla i na jednorázovkách? Jedna mamina mi říkala, že začínala s dítětem látkovat od 3. měsíce a prý to už byl docela problém, že v tom řval víc apod. Jinak baby-café jsem trochu pročetla, je tam asi milion kmentářů, tak jen něco a jsem z toho docela paf, těch plen je jak nas… (jak příznačné) a já vůbec nevím, jak mám začít. Vlastně nevím skoro nic kolem dítěte, mám obavu, abych zvládala vůbec to dítě, natož si k tomu přidat ty látkovky. Navíc tchýně a okolí jsou jasně proti. Co opruzeniny, častý to argument, že v látkových je dítě v mokru a bla bla bla, jaký s tím máš zkušenosti.
Sorry, za debilní dotazy ![]()
Jinak u nás se odpad spaluje, takže asi životnímu prostředí moc nepomůžu, když bych měla Moltexky, ale jde mi i o to dítě, že právě nejsou bělený, navoněný apod.
Suvik - však to ale nevadí, ono jde taky o výrobu těch plínek. Běžná jednorázovka je normálně ropný produkt.
A taky jde dost o ten gel, který je v podstatě jedovatý, a co je lepší, z některých plen se občas sype ven (jedné mamince jsem pomáhala přecházet na látkovky po zážitku, kdy hočičce z patřičných míst vybírala kuličky).
Já teda odborník rozhodně nejsem (akorát budu vbrzku prodejce
), ale jsem jeden ze zakládajících členů Látkovek na BC, účastnila jsem se ale pouze několika prvních tisíc stran
.
Obdivuju teda všechny, co to řeší už v těhotenství, popravdě ono v šestinedělí se to ani nějako moc nedá, je toho na trhu hafo a člověk má co dělat sám se sebou.
My začali asi od těch dvou měsíců, nejdřív v poděděných čtvercovkách složených na novorozenecký sklad, a jenom na den, pak jsem začala dávat na noc (protože Sleep and Play, které jsem měla, je největší šmečko mezi jednorázovkami a každou noc protekly
) a přidala další typy plen. Ono není dobré nakoupit to hromadně, ale vždycky trošku a zkusit. Tlustým dětem sedí něco jiného než hubeným a tak, no.
A je třeba říct, že jako jsou děti, které fakt nesnesou jednorázovku, tak jsou děti, které nesnesou látkovku. Je to záhada. Ale zdraví na prvním místě, takže bez pocitů viny vyeliminovat to, co nedělá dobře a používat to, co vyhovuje. Zase žádný extremismus.
Mně to vyhovuje, protože strašně nerada používám věci na jedno použití a potom mi není líto vyměnit i slabě znečištěnou plenu, když vím, že půjde znova do oběhu.
Pokračování příště (ať to nemám na stranu)…
A lípnu tam teda metr.
Opruzeniny - mně se děti neopruzují. Teda pokud nezazdím kakoša, to se někdy stane
. Celkově ty látkovky po použití o dost míň smrdí, tak musí mít člověk trénovanější nos.
V mokru - tak samozřejmě musíš častěji přebalovat, ne jak někdo je schopen nechat dítě v jednorázovce celé odpoledne, to by ti u látkovky neprošlo, ale beru to jako plus, že tě to donutí přebalit.
Do plínky se dávají tzv. separační vložky, které vlastně pochytají hovínko (na tekuté hovínko se doporučují celulózové, od půl roku s příkrmy hovňajs tuhne, tak pak viskózové, ty zároveň udrží pocit sucha, a proto jsem je používala hned od narození, celulózové nikdy). Počůrané vypereš, pokakané spláchneš i s kakošem (v drogerce koupíš tzv. Aničky, ale ty spláchnout nelze, ovšem to nevadí, protože jsou celkově na sviňu, tak nemá cenu si je kupovat).
No… tak co potřebuješ: Nějaké pleny+separačky jsou určitě fajn+příp. Snappi sponku+svrchní gatě.
Jsou i plíny, které mají svrchní kalhotky integrované (tzv. All-In-One), ale jsou děsně drahé. Takové machr plíny k doktorovi.
Podívej se třeba na mamaja.cz, to je megaobchod a jsou tam i tabulky a články. Budeš z toho mít hlavu jak pátrací balon, ale jsou to jenom plíny!
A okolí si může víš co, já jsem čtyři měsíce látkovala dvě děti, balkon ani sušičku nemám, a šlo to.
Jo a ještě - když jsi taková nadějná duše pro látkový svět, tak podle ikonky je zřejmé, že jsem taky zarytá nosnice
(neznám látkařku, co nenosí).
Cha cha, však to je mi jasný, že seš nosnice
.
Víš co, já jsem o tom nikdy nijak extra nepřemýšlela, ani už si nepamatuju, jak jsem se na stránky o látkovkách dostala. Předtím to pro mě byla předpotopní představa a taky mi přišlo, že prostě dítě musí být zákonitě v mokru, když má látkovou plenu a taky se tím pádem musí oprudit. Nicméně jsem se ptala tchýně, jak se to teda vlastně dělalo s čč za nich a oni samo neměli žádný PUL kalhotky, takže prostě dali igelit a bylo. Takže se pak těm opruzeninám tenkrát nedivím. Taky jsem nevěděla, že jsou separačky. A ty druhý na tužšího bobana jsou OK teda i zezačátku jo?
Dneska jdu na předváděčku do Brány k dětem a příští týden do Agia. Stejně jsem doma, tak co bych dělala
.
Mě je to sympatický jak tím, že nezatěžuju tolik prostředí, tak tím, že to není chem. sajrajt. Mě třeba vadí, když musím někdy mít slipovku nebo nosit vložky, tampóny nemůžu používat, tak si říkám, že to dítě je to stejný, akorát by v tom bylo celej den.
Říkám si, že začnu obyč. čč, koupím snapi sponku a nějaký asi PUL svrchňáky (IV asi) a zkusím to, až si budu troufat, buď ještě v šestinedělí nebo potom, podle toho, jak na tom budu celkově. Pokud to půjde a nebudu z toho na nervy a prďoch to bude snášet dobře, tak zkusím něco dál. Stejně nevím, co bych měla koupit. Však já ti kdyžtak napíšu nebo vlezu na Baby-café, někdo mě snad zachrání
.
Čus a díky! Tchýni mám děsnou starostku, to bude trochu oříšek…
Jestli ony babičky nepodlehly reklamě a těm sloganům o zadečku v suchu
Což je mezi náma pěkná blbost, které bohužel leckdo věří. Jak v suchu, když už tam je načůráno?
Mám srovnání v přímém přenosu, máme s bráchou kluky 36 h po sobě, náš je v látkovkách a dupu má opruzenou leda tak, když se mu tlačí zuby a kakoš (
dobrý výraz) je v každé plíně. A synoveček má v podstatě dupu pořád sam flek a to si myslím, že ho švagrovka přebaluje dost často.
Já se považuju za zasloužilou látkařku, děti už mám tři, ale až ten třetí má na prdelce něco jiného než klasické čtverce
Taky jsem si připadala jako Alenka v říši divů, dlouho jsem zkoumala a radši jsem se vždycky zeptala v diskuzi „bavlněné plíny“, na baby-cafe toho na mě bylo moc najednou …
Knoflice píše:
Jestli ony babičky nepodlehly reklamě a těm sloganům o zadečku v suchu
A ještě jak tam děcka ve slušivých plínkách tančí kankán
. Já si pokaždé vzteky bez sebe, když jsem převlíkala tu pročůranou postel, zpívala „a tak celou noc krásně spíš ve Sleep and Play ve Sleep and Play a tak celou noc krásně spíš a nic tě nevzbudí…“
.
Suvik - přesně jak jsi psala. Dnešní svrchňáky nejsou z PVC (tzv. Sandry, které nejenže dýchají stejně dobře jako foliovník, ale taky absolutně netěsní! jsou stále k dostání), jsou s polyuretanovým zátěrem, anebo z fleecu či z vlny (joj, o těch jsem se naposlouchala keců, že mu musí být horko, přitom to jsou absolutně nejlepší kalhotky).
S tchýní si užiješ každopádně, ani k tomu nepotřebuješ látkovky, stačí to dítě
.
Jestli máš blízko Bránu, tak to máš úplně super, i mi přijde, že to máš docela zmáknuté - přesně tak: nějaké čtverce (ty stejně potřebuje každý), snapku, dobře padnoucí svrchní gatě, separačky no a ještě bych ti doporučila balík vícevrstvých plenek (obdélníkové, ale sešité z mnoha vrstev, takže dobře sají, a používají se buď samostatně narovno, anebo na vycpání jiné pleny) a příp. zavazovačky, na miminko jsou ty pletené úplně super (dělá Popolini, Disana, Engel, možná ještě někdo). Ony totiž moc nestojí, strašně rychle schnou, uvážeš si je naširoko nebo na úzko, jak budeš potřebovat, vycpeš taky jak budeš potřebovat.
http://www.plinky.cz/index.php?…
Ptej se jak kde chceš, on tě nikdo neodbyde, všechny jsme se v tom na začátku plácaly, tak je to taková štafeta. Mě nebaví někoho přesvědčovat, pokud někomu vyhovují jednorázovky, tak prima, nic mi do toho není, ale pokud někdo projeví zájem o info, tak jedině dobře.
Ono mně to na tom látkování a šátkování vlastně přijde nejtěžší. Ne ten výběr, ale to, že z tebe lidi dělají vola. Navíc ty houby víš, ty dítě nemáš, oni jo (a co na tom, že o dané věci nic nevědí), ty jsi hloupá, oni chytří, tak to člověk snadno znejistí. Já už se dneska směju. Nemám opruzené děti, nejsem otrok domácnosti, nemám je rozmazlené nošením, nezkřivila jsem si páteř atd. atd. Dneska vím, že jsme měli pravdu my a ne oni. Nikdo mi nemá co kecat do toho, jak se budou moje děti jmenovat, co dostanou k jídlu, k pití, jaké dostanou pleny, jestli je budu nosit nebo nechám řvát atd.
Mmch jestli ti vadí vložky nebo tampony zkus pratelné vložky a menstruační kalíšek
(to je agitace
). Mně taky není kdovíjak příjemná představa, že budu v látkové plínce, ale je mi stokrát milejší než představa, že budu až po pás, včetně boků, v igelitové alwaysce.
Ty viskózové separačky fakt můžeš používat od narození, ono teda to řídké hovínko se do nich nenasaje a jde do plenky, ale to nevadí, jde to dobře vyprat. Ony fajně udržují pocit sucha a tím právě brání opruzení. Můžeš si koupit na malé miminko nějaké menší v roli (třeba Imse Baby, tuším), anebo ty Popo v krabičce rozstřihnout napůl.
A o těch Moltexkách bych asi měla pouvažovat, ať zas nejedu na dovolenou se sušákem, lavorem a záchodových zvonem, že
?
Holky jste zlaté, fakt!
Dnes jsem byla na té Bráně, no to je ráj, to vám řeknu!!! ![]()
Byli jsme tam dvě, slečna se nám věnovala hodinu a půl, sice jsem už zas dost věcí zapomněla, ale vím, že mi tam dobře poradí, můžu si to omakat apod. Jsem ráda, že jsem tam šla, např. mě zaujaly pastelky od HD, ty si asi nějaký koupím a taky jsem viděla konečně ty vv plenky, ty jsem si moc neuměla představit.
Zrovna jsem u tchýně na návštěvě
…no, prostě si bude muset zvyknout, třeba ji to nakonec zaujme. Držte mi palce, až na to přijde, zatím si ještě užívám sladkou nevědomost, co se týče opravdové péče o dítě
.
Moltexky jsem si objednala 4 balíky pro nejmenší prďochy a uvidíme, uvidíme ![]()
Haipy jsou prima, ty nainstaluje i tatínek, příp. hlídání.
Taky si budu muset koupit, protože jsem si totálně zrasovala veškeré pleny. Buď mám vadnou pračku, anebo jak tatínek remcal, že tam nemám dávat ten ocet, anebo jak mi bylo shnilo strouhat mýdlo a spotřebovala jsem dva archivní balíky Persilu a ty mi to rozežraly, anebo od každého trochu.
Moc se nepodceňuj, však na valše to asi prát nebudeš a žehlit to taky není třeba.
No já to myslím hlavně tak, že si sice něco připravuju a představuju, jak se to asi s tím dítětem dělá, ale to je tak vše. Jaká bude realita…no, to jsem zvědavá.
! Ale ségra rodí o měsíc dřív, tak budu mít menší praxi
.
Koupila jsem 12 ks vv plenek vel.1 od Popoliny, od jedné paní na MMB plus od ní ještě troje zavazovací Disany na první zkoušení. Pak mám ty obyč. čtvercovky, asi 30ks, jsou teda vel. 80×80, nebude to moc velký? a 10 ks 70*70. Ještě mě hrozně lákají HHS, ale tohle a nákup PUL svrchňáků IV nechám až po porodu, nevím, jak bude malej velkej
. No a pak nějaký ty vlňáky, ty z té merino vlny vypadají tak heboučce, líbí se mi ty natahovací. Akorát ta cena! To taky až pak - za odměnu, jestli to budu mít pod kontrolou
. Na léto je to dobrý ne?
Jo, používáte nějaký ty pratelný přebalovací podložky?
Ufuf: podložky nepoužívám jen proto, že jsem si, trubka, v prvním těhotenství koupila tři balíky jednorázových (
) a pořád většinu mám. Jinak na cesty nějakou potřebuješ a ty jednorázové teda nedávají nejmenšího smyslu.
HHS jsou perfektní, ale nejsou zdaleka tak elastické jako pletené zavazovačky, takže vyžadují větší grif, aby těsnily, a celkově jdou na pidimiminko docela blbo, to až v několika měsících.
Osmdesátky pleny jsou opravdu velké, potřebuješ sedmdesátky, těch deset, co máš, ti bude stačit tak max. na ublinkávání (i když to můžeš používat ty osmdesátky, že), a to ještě kdoví jestli, třicet dalších určitě uživíš, možná víc.
Vlňáčky jsou strašně fajn, a drahé přece až tak nejsou (myslím natahovací obyč., třeba shorties nebo longies už jsou finančně náročné), já dávám na spaní a do šátku (to hlavně - nemají zapínání a to je důležité) zá:,–(ně je. Tam bývá spíš strašák impregnace, ale stačí zajít do lékárny, koupit bezvodý lanolin (Adeps lanae nebo Cera lanae) za třicet kaček a uděláš si impregnaci jak nic.
Tcháňata jsou na vlňáky vysazená, že v tom musí být horko, jenže ono to pěkně dýchá. V létě - ano, klidně používat jako kraťásky. Dětem je v té vlně vůbec fajně, takže vlněná bodyčka jsou u nás hit, i vlněnou podložku do kočárku máme, na tom se mi malý nepotil, což se o bavlněné zavince říct nedá.
Zpětně mě to mrzí, Štěpána jsem sušila v poděděných, často umělých oblečcích
, čepičky z hutné bavlny atd., a to je letní. Mikuláš už dostal nějaké fční věci a to je úplně jiné kafe, hlavně čepičku jsem měla vlněno-hedvábnou a to se nedalo vůbec srovnat, předtím měl hlavičku pořád zapocenou.
Aha, vida, tak to koupi osmdesátek zruším, ještě jsme se s tou holkou nedohodly. Ty HHS neplánuju na brzy a Disany nejsou cenově až tak nedostupné (ne že bych chtěla nějak výrazně šetřit, ale zezačátku se moc rozfrcávat nechcu), tak ty bych pak koupila hned po porodu, pokud mě ty 3 ks budou vyhovovat. Na vlňáky se těším!
Sorry, že se tak rozkecávám, já jsem takovej typ, musím si věci vždycky promyslet a pak s někým „nahlas“ probrat ![]()
Vlněná bodyčka…to ani nevím, že se dělá
.