Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná vám budu připadat jako exot,ale u Adámka jsem monitor používala skoro dva roky.Do té doby,než se přestěhoval do vlastní postele.Emička ho v postýlce stále má.Nezapínám ho pokaždé,ale za ten klid to stojí.
Líp se v noci vyspím a i při jejím odpoledním spánku,když vařím,uklízím,sedím u počítače,jsem klidnější,nemusím ji chodit kontrolovat.
Nechci spekulovat,jestli by pomohl v případě SIDS..Na to jsou různé názory.
Ale jde o ten pocit.Adámek,když byl menší,hodně často spadl z výšky na hlavu.Jak jsem byla ráda,že můžu vytáhnout monitor a noc po pádu spal na něm..Měl laryngitidu,stejně jsme nakonec skončili v nemocnici.Ale ty první dny doma,jak jsem za ten monitor byla ráda,že mi kontroluje dech dítěte a já můžu aspoň chvilku usnout.Známá mi vyprávěla,že její dcerka před 20lety měla v půl roce laryngitidu a celé noci proseděla a svítila na dítě baterkou,jestli se náhodou nedusí - může dojít k zánětu hrtanové příklopky a následnému rychlému udušení.
Emička měla často zánět průdušek..nebudu se opakovat ![]()
A když už ten monitor mám,před narozením Emičky jsem ho nechala u výrobce přezkoušet,proč by mi měl strašit ve skříni,když může být v postýlce?
Co se týče dob minulých,mě mamka říkala,že nás chodila ve spánku v noci kontrolovat - jako miminka,jestli dýcháme a šla se na nás podívat i když jsme už byli větší ![]()
Myslím,že nejsi závislá a nevidím důvod,proč bys měla ročnímu dítěti dávat Nanny pryč,pokud ji máš a nepotřebuje ji třeba jiné nedonošené miminko v rodině.
Monitor zatím stále používám i přesto,že syn cestuje po postýlce,tak dost často pípá.
Je to určitě dobrá věc.
Kamarádky více chválí Babysence než Nany má prý procentuelně méně planých poplachů.Já mám Nany.Podporuji české výrobky.
Když jsem se rozhodovala zda koupit či ne-tak takto-kdyby se malýmu něco stalo,celej život si budu říkat a vyčítat jaká jsem byla krá..že jsem ho nekoupila.
Takhle jsem hold možná jen naletěla na reklamu a vyhodila 2500kč.
Ale stejně si myslím,že monitor je dobrá věc a ne jen reklama.Uznávají ho i lékaři a zdravotníci.S tím,že ženy chtějí rodit přírodně a pak používaj monitor se to takhle jak dotyčná píše nedá srovnávat-nejspíš je tomu tak proto,že chtějí to nejlepší pro své dítě(tím samozřejmě nemyslím ty co ten přirozený porod chtějí za každou cenu).
Když už to lasička nakousla..Co se týče SIDS..Taky je hodně lékařů přesvědčených,že příčina syndromu je v mozku,ten už ani v případě okamžité resuscitace nedá příkaz k dýchaní..
Lékaři rozlišují SIDS a afektivně-respirační syndrom.Ten se taky projevuje zástavou dechu a zachránit jde..
Nemá cenu po tom pátrat.Není to pořádně probádané a pokud je příčin SIDS víc,tak si myslím,že v některých případech je záchra na dítěte možná..Ale i kdyby měl monitor zachránit jediné miminko,kterému selhal dech za jakékoliv příčiny,má to smysl.Nepovažuju to za zbytečnost.
Já mám monitor s chůvičkou 2v1,monitor se dá odinstalovat,ale zatím ho máme. Dcera nijak po posteli necestuje,od narození nebyl jediný planý poplach (ťuk ťuk ťuk),a aní jí světýlko nijak neoslnuje,myslím,že ho ani nevidí,přístroj má pověšený na straně v nohách.
Včera jí byl rok,a nijak mě,to že moitor máme,netrápí ![]()
Na návštěvy ho samozřejmě neberu,je trvale v postýlce v jejím pokojíčku-kde spí od 5ti měsíců ![]()
Monitor máme taky a používáme ho pořád. Prostě je to pro klid. I když houká celkem často, tak ho nemíním v brzké době vyndavat. Asi až půjde do velké postele.
Odsuzovat monitor, mi přijde to samé jako odsuzovat třeba autosedačku. Obojí je pro bezpečnost dítěte.
Anomisko, tak my Nanny koupili taky, protože Veru se narodila nedonošená. Používáme ji pořád v noci, přes den někdy. A budeme ji zapínat snad do dvou let
. Sice se občas vylekáme planým poplachem, jak je naplácnutá v rohu postýlky a deska nemá co snímat
, ale neměnila bych.
cinkxa píše:
ahoj tak to jsi už patologicky závislá na monitoru, dítě ho již určitě nepotřebujeteď mi přijde že se opravdu dnešní maminy bez technických vymožeností neobejdou … a to je návrat k přírodě
ted mimo téma, dostává mě to ,že maminky chtějí rodit přirozeně,ale pak dají dětem do postýlky blbosti jako ten monitor, kamery atd , tomi zrovna moc normální nepřijde a a díky časopisům jsou maminky akorát vystrašené a tak si tyhle blbosti kupují což je marketingovým záměrem firem které to vyrábějí..... přeji všem zdravé děti…
Proběhla tady (tuším, někdy loni) diskuse uživatelky s nickem dusicka, která našla svou pětiměsíční Eričku v postýlce mrtvou… jednou večer tu technickou vymoženost nezapnula…
Já sama monitor nepoužívám - u dcerky jsem ho chvíli měla, ale zjistila jsem, že mi z toho začíná hrabat (ačkoli to má mimo jiné dát rodičům klid, já z toho byla naopak vystreslá a neustále chodila kontrolovat, jestli to správně funguje), ale nedovolila bych si takhle o něm mluvit…
lleennttiillkkaa píše:
Cinkxo hele já o monitoru nechtěla ani slyšet, přišlo mi to jako blbost. Do tý doby, než se mi syn narodil s nízkou porodní váhou, v tu chvíly jsem ho chtěla. Pro svůj klid. Nekupovala jsem nový, i když vím, že použitý by se kupovat neměl. Jednou pískal myslím oprávněně, ale jistá si stoprocentně nejsem.
Jinak já předpokládám, že v roce ho vytáhnu.
samozřejmě že u nízké porodní výáhy se není o čem bavit, to s tebou shouhlasím,ale jinak jsme národ vyšilujících matek ,které se nechávají tiskem vystrašit,
ano náhlé umrtí novorozenců a kojenců je bohužel smutné,ale aby musel kde kdo mít monitor to je blbost, vímo čem mluvím dělám v oboru.....
ale na rds zemře méně dětí než kolik jich zemře při nehodách…atd to znamená že ani s dětmi nebudete jezdit autem, nepustíte je samotné do školy atd??? o to mi jde, že nás tu všichni moc straší, ano známé také zemřelo první dítě v 6ti měsících byla to ragédie, ano souhlasím ,ale i přes to na další dětimonitor něměla… když se má stát stane se a bohužel i s monitorem..... jsem ráda že se vám klidněji spí
ale na apnoickou pauzu vám může zemřít i starší dítě i dospělý, no asi by měli začít dělat monitory i na nás dospělé aby jsme se ohlídali…
jde mi o to že pokud panikaříte s monitory tak co chcete dělat později.....
něco jiné je použití monitoru u nedonošených dětí a něco jiného u donošených…
Psala jsem jen proto, aby si lidi uvědomili, že ani monitor není samospasitelný a nezachrání dítě ve všech případech. Musíme si prostě zvyknout na to, že jistá míra rizika je tu s námi stále a není potřeba být neustále v křeči (a uklidńovat se pohledem na světýlko monitoru ![]()
cinkxa: Jenže tady jde o to, že někdo potřebuje ten pocit, že udělal všechno pro to, aby se nic nestalo… Stane-li se přesto, ano, stát se jistě může - ale máma, která měla monitor dechu, bude mít určitým způsobem čisté svědomí, že udělala všechno, co mohla… Je to stejné, jako s autosedačkami nebo helmami na lyže, kolo apod. - dítě se může zabít i s ní - ale nepřijdou výčitky, že jsem zanedbala „prevenci“…
Jana206 píše:
Když už to lasička nakousla..Co se týče SIDS..Taky je hodně lékařů přesvědčených,že příčina syndromu je v mozku,ten už ani v případě okamžité resuscitace nedá příkaz k dýchaní..Lékaři rozlišují SIDS a afektivně-respirační syndrom.Ten se taky projevuje zástavou dechu a zachránit jde..
Nemá cenu po tom pátrat.Není to pořádně probádané a pokud je příčin SIDS víc,tak si myslím,že v některých případech je záchra na dítěte možná..Ale i kdyby měl monitor zachránit jediné miminko,kterému selhal dech za jakékoliv příčiny,má to smysl.Nepovažuju to za zbytečnost.
Je těžké o tom polemizovat. Ale při resuscitaci přeci není třeba signál mozku. Dělám umělé dýchání i masáž, bez ohledu na mozek zajišťuji alespoň částečně ventilaci plic a oběh krve. Lékaři pak mohou zajistit dýchání přístrojem. Nedokážu ale posoudit, zda ono „mozek nevyšle signál“ je trvalé nebo jen dočasné.
Já mám monitor pro svůj klid. Ne proto, že si myslím, že dítě zachrání, ale proto, že jsem hysterka: Když se dítě budí, vzdychá, vrtí se… nevyspím se, protože mě to budí. Když to nedělá, nespím, protože je mi divné proč nevydává žádné zvuky a každou půl hodinu kontroluji, jestli dýchá. Vy co nemáte monitor- neříkejte mi, že dítě nekontrolujete, ikdyž by vám ta kontrola v případě SIDS byla taky k ničemu.
Ahojky, malej má rok a půl a pořád zapínáme. jak už jsem tu psala asi budeme mít do puberty ![]()
cinkxa ma trochu problem s komunikaci, uz jsem si vsimla … treba to tak nemyslela ![]()
nakukovatelka píše:
cinkxa ma trochu problem s komunikaci, uz jsem si vsimla … treba to tak nemyslela
Proč by měla mít problém s komunikací???
Mne se zda utocna a zbytecne razantni obcas, nedavno ji nekde napomenula Lesina, nekdo se ptal na radu aby neprisel o strechu nad hlavou (hrozici exekuce), a tu jeji odpoved bych Ti prala cist, to bylo hrozny …
Ale jinde zase pise normalne, ja se tu nechci handrkovat, asi jsem to ani nemela psat …
Mne se proste styl jeji odpovedi nelibil. Ale to nevadi. To je muj problem.