Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
maminky,zítra musim vrátit půjčený monitor dechu. Prckovi bude 7m a manžel říká že na další půl rok to je už zbytečný. Tak já nevim. Co myslíte,do kdy je potřeba ho používat. Všem díky
Tuším, že jsem někde četla, že největší je riziko v prvních šesti měsících a po roce věku se už SIDS prakticky nevyskytuje.
Ahoj,říkají že nejrizikovější je první půlrok,i když doporučují používat do roka.Je to asi spíše o Tvém pocitu.Navíc když už pak dětí v postýlce putují,měla by jsi mít podložky dvě,aby jsi pokryla celou plochu.No já taky bojuji s otázkou kdy ho dám pryč,zatím si říkám,že kolem 8 měsíce,tak uvidím.
Takže držím pěsti u rozhodování
Mysina píše:SIDS monitor dechu stejně nezabrání, je to nevratné. Myslím, že už je to zbytečné já ho v půl roce dala pryč ale moc jsem ho nepoužívala…
Tuším, že jsem někde četla, že největší je riziko v prvních šesti měsících a po roce věku se už SIDS prakticky nevyskytuje.
Ségra i kamarádka ho měli až do roka. Já čekám a budu ho taky používat. Mimochodem nevíte, kde se dá půjčit monitor dechu v Plzni?
Michaelakkk píše:Mysina píše:SIDS monitor dechu stejně nezabrání, je to nevratné. Myslím, že už je to zbytečné já ho v půl roce dala pryč ale moc jsem ho nepoužívala…
To je diskutabilni a nazory na to se dosti lisi..Pokud se rozhouka monitor a miminko nedycha a nasledne se zachrani,nikdy se nedozvis,zda by zemrelo na SIDS nebo jinou pricinu.
My ho do toho neceleho roka meli,kdyz uz jsme ho koupili,pouzivali jsme
.
Souhlasím s Eemi, je to diskutabilní. Navíc, diagnoza SIDS jde stanovit až po smrti dítěte, nikdy ne u dítěte zachráněného, přivezeného do nemocnice po resuscitaci. Je hodně takových dětí, ani zevrubným vyšetřením není zjištěna příčina zástavy dechu.
Kdyby to dítě zemřelo, nikdy se nedozvíš, jaká by byla stanovena diagnoza.
Je ale fakt, že po půlroce věku je toto riziko fakt malé, i když to není nemožné. Stát se může všechno.
Záleží na Tvém uvážení. Já bych v tomto věku monitor ještě pryč nedávala.
Ahoj. Tak já si nedovedu představit, že bych ho už nepoužívala. Dám ho pryč, až bude pro Máju nebezpečný. U Anežky to vyšlo cca do roka, pak začala tahat za šňůry.
Já jsem ho používala i dlouho po roce věku, jen nám už nevisel na postýlce, ale byl schovaný pod postýlkou z druhé strany u zdi. Prostě tak, abych tam rukou dosáhla a děti nelákal.
Ahoj,asi záleží na tom,jak mimi v noci cestuje-pokud se odkulí na druhou stranu postýlky,tak už ten monitor nemá cenu.A taky jak je zvyklé spát-jestli spí celou noc na zádech,nebo se otáčí na bříško.My jsme měli monitor cca do 8-mi měsíců,malej se odkulovala minimálně,a spal jen na zádech.Pokud by spal na bříšku,bála bych se.To se bojím i teď ![]()
Jana206 píše:
Souhlasím s Eemi, je to diskutabilní. Navíc, diagnoza SIDS jde stanovit až po smrti dítěte, nikdy ne u dítěte zachráněného, přivezeného do nemocnice po resuscitaci. Je hodně takových dětí, ani zevrubným vyšetřením není zjištěna příčina zástavy dechu.Kdyby to dítě zemřelo, nikdy se nedozvíš, jaká by byla stanovena diagnoza.
Je ale fakt, že po půlroce věku je toto riziko fakt malé, i když to není nemožné. Stát se může všechno.
Monitor ani SIDS nezabrání-to se odehraje v mozku,mozek nevyšle příkaz k nadechnutí.Můžeš s mimi třást,a stejně je konec…po 1 roce se nevyskytuje,po půl roce je riziko nižší…
Michaelakkk píše:
SIDS monitor dechu stejně nezabrání, je to nevratné. Myslím, že už je to zbytečné já ho v půl roce dala pryč ale moc jsem ho nepoužívala…
o tom bych polemizovala
já monitor používaa skoro do roku
momi33 píše:Jana206 píše:Monitor ani SIDS nezabrání-to se odehraje v mozku,mozek nevyšle příkaz k nadechnutí.Můžeš s mimi třást,a stejně je konec…po 1 roce se nevyskytuje,po půl roce je riziko nižší…
Souhlasím s Eemi, je to diskutabilní. Navíc, diagnoza SIDS jde stanovit až po smrti dítěte, nikdy ne u dítěte zachráněného, přivezeného do nemocnice po resuscitaci. Je hodně takových dětí, ani zevrubným vyšetřením není zjištěna příčina zástavy dechu.Kdyby to dítě zemřelo, nikdy se nedozvíš, jaká by byla stanovena diagnoza.
Momi, taky jsem napřed byla tohoto názoru, vím, že na tom hodně lékařů trvá. Jednu dobu mě to zajímalo, o SIDS jsem přečetla moře článků. Znám tyto teorie.
Nechci vás strašit, ale našla jsem i zahraniční studie náhlých úmrtí dětí starších než jeden rok, několik případů rok a půl, dva roky i téměř tříleté holčičky. Jde o to, že diagnoza SIDS může být stanovena pouze do roku věku dítěte, potom už podle zákona ne.
V Česku jsem našla nějaké případy a příběhy úmrtí dětí např. v 9 měsících, nebo v podobném věku zachráněné po včasné resuscitaci.
Nehledala jsem to, abych si prohlubovala svůj strach - patřím k úzkostnějším maminkám, ale protože mě to prostě zajímalo.
Pokud se nejedná o nějakou přímou zpověď rodičů, většinou není nikde napsané, jakou roli v tom monitor dechu hrál a jak dlouho dítě leželo v postýlce, než je rodiče našli.
Jsem pro monitor hlavně proto, že když zjistím, že dítě nedýchá ihned, můžu se pokusit ho zachránit. Buď se to povede nebo ne. Když ho najdu za pár minut, hodin, je jisté, že mu nepomůžu.
Raději tu končím. Zakladatelka se stejně musí rozhodnout sama, jestli si pořídí druhý monitor nebo ne. Sama jsem psala, že riziko je malé. Ale nikdy nemůžeme říct: „Ne, to se nemůže stát,vyloučeno“
bedru píše:Michaelakkk píše:
SIDS monitor dechu stejně nezabrání, je to nevratné. Myslím, že už je to zbytečné já ho v půl roce dala pryč ale moc jsem ho nepoužívala…o tom bych polemizovala
já monitor používaa skoro do roku
Nezabrání.Najdi si v archivu na Nově Střepiny,tam o tom byla reportáž…