Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
@Moise
At se nic podobného uz neopakuje.
Pro odlehčení, když dítě rve, tak se paradoxně lehce uklidňují, neb je to známka toho, ze adekvátně reaguje.
Já razila cestu monitoru, chůvičky a teď si říkám, že jsem si nekoupila rovnou videochůvu. Ale naše dítě bylo už prenatálně pod obrovským drobnohledem téměř každý týden kvůli srdeční vadě, u které se čekal spíše negativní vývoj. Tím jsem samozřejmě ovlivněná, mít zdravé dítě, mám dost možná světonázor jiný. Monitor jsem používala cca do dvou let a bála jsem se ho definitivně nepoužívat, chvíli trvalo, než jsem si zvykla
.
Ad první pomoc, s mužem jsme si ji xkrát opakovali, ale obávám se, že kdyby došlo na lámání chleba, budu paralyzovaná a na nic se nevzmůžu ![]()
Mně monitor dechu způsobil dva infarktové stavy v porodnici. Doma jsme ho neměli. Novorozeneček přes den spal v postýlce na monitoru, a jen co jsem se na chvíli natáhla na postel a zavřela oči, rozhoukalo se to! V tu ráno jsem z lehu naráz stála, srdce mi lítalo 20 centimetrů před hrudní koš a novorozeneček se na mě krásně šklebil a pozoroval mě polootevřeným okem. Vzala jsem ho do náruče, dýchal a byl v pohodě. V tom vstoupila sestra a říkala : „Ony ty monitory hodně blbnou.“
Měla jsem dost ještě dalších pár desítek minut, než hladina adrenalinu klesla na normál.
V porodnici monitor pak houkal ještě jednou, ale to již byl můj šok podstatně menší, korigován předchozím planým poplachem. A i v tom případě bylo dítě v pořádku.
Můj závěr na základě osobní zkušenosti : Na plašení šestinedělek je monitor fakt dobrý! ![]()
Holky sids je konecna faze, smrt, diagnoza.
Nelze rict - pokud ma dite zemrit na sids, tak ho nic nezachrani. Ta veta je nesmyslna.
Priklad: dite ma spankovou apnoe, ze ktere se bud samo, nebo s pomoci rodice co s nim zaklepe, probudi, rozdycha…cokoli - probere, je to ok.
Pokud se ale nenadechne a zemre, je stav vyhodnocen jako sids, protoze nelze zjistit pricinu smrti. Samozrejme, ze jsou pripady, kdy i pres intenzivni pomoc dite zemre. Ale neni to tim, ze „s sids nelze nic delat“. Je to spatnou pomoci, prilis dlouhou dobou bez kysliku atd. Nasledne je smrt vyhodnocena jako sids. Proste dite zemrelo bez zjevne priciny. Proto se tomu diky monitoru da predejit. Rozhodne vice, nez bez nej.
Jinak k te prvni pomoci. Vubec si to nedovedu predstavit a uplne se vidim, jak jsem hystericka. Treba bych sama sebe prekvapila, ale moc tomu neverim. A proto velmi velmi doporucuju aplikaci, ktera se jmenuje ZACHRANKA. Je to oficialni zachranarska aplikace. Ve chvili stresu zmacknete jen jedno tlacitko a volate. Nemusite vubec rikat kde jste, marne lovit polohu atd., protoze veskera data to okamzite odesle na dispecink a sanita uz jede. Mate cas jen na pomoc pod vedenim dispecera. Opravdu skvela vec, kdyby se vam cokoli stalo. Na jare jsem nasla rozsekany auto, ve kterem byla moje matka. Asi si dovedete predstavit ten sok. Diky aplikaci jsem nemusela vubec vysvetlovat, mezi jakyma vesnicema to vlastne jsem, jak se jmenuju atd. Rovnou frceli a ja mame dala tim driv prvni pomoc, s dispecerkou na uchu.
Nektere propagatorky monitoru tady stale mluvite o rozdychani mimina. A vite vubec, jak by jste to vubec delaly? Jak se spravne resuscituje mimco? ![]()
@Berousik ale příčina sids není jen v tom, že mimino zapomene a přestane dýchat. Spekuluje se o x různých příčinách, četla jsem na to celkem dobrou diplomku, jednou z možných příčin může být snad i nějaký druh viru či co… Spánková apnoe je u dětí běžná a i bez houkání monitoru se nadechnou znovu. Kdyby každá apnoe potřebovala zásah rodiče, je dětí mrtvých někdy kolem toho roku 2000, kdy tolik ještě monitory rozhodně nebyly, víc než těch cca 20 za rok.
Aplikace je dobrý nápad ![]()
@Svistice to doufáme, bohužel naše mladší přitahuje tyhle kalamity s horkou vodou jak magnet
No řvala jak tur, ale nakonec asi spíš z leknutí, jak jsme s mužem začali hysterčit ![]()
@lucenka píše:
Pravda monitor te probudí a pokud má miminko zemřít na sids, tak mu stejně nepomůžeš.
A to vis jak? Me predhazujes, ze ja nemuzu vedet, zda bych mu dokazala pomoct ale ty to vis na 100%? Prosim vysvetli mi to, tohle me ted zajima
@Annapavelkovaml píše:
@krtek7489 jdi do haje, prdlajs víš kdo si čím musel projít a kibicujes a snažíš se být dulezita…a ano vim a jsem za to sakra ráda
Tak jo
Tak mi napis, jak se spravne resuscituje mimino, aby jsi nenadelala vic skody, nez uzitku ![]()
@Moise apnoe byl priklad. Pak je zaduseni se vlastnim dechem, ty pises virus /o tom jsem neslysela, ale virus by nemel tedy spadat do sids, kdyz by byl prokazatelny, cili nemoc/ plus dalsi, ktere dite zabiji, ale pitva je neprokaze. To je sids.
Ale smrti se da zabranit. Pokud se nepovede, je to sids. Ale ne predem dane. SIDS = dite umre. To je prave nesmysl.
@warita píše:
A to vis jak? Me predhazujes, ze ja nemuzu vedet, zda bych mu dokazala pomoct ale ty to vis na 100%? Prosim vysvetli mi to, tohle me ted zajima
asi nevíš, co znamená sids… SIDS znamená syndrom náhlého úmrtí kojenců, tzn. není mu pomoci.
@lucenka píše:
asi nevíš, co znamená sids… SIDS znamená syndrom náhlého úmrtí kojenců, tzn. není mu pomoci.
Za A) to nemuzes vedet
za B) muze monitor teda pomoct pri vsech ostatnich potizich. Cili vyplati se v kazdem pripade.
Jinak me ta diskuze nejak unavuje, jako by bylo neco spatne na tom, ze clovek chce mit jistotu, ze se miminku nic nestane.
@warita píše:
Za A) to nemuzes vedetza B) muze monitor teda pomoct pri vsech ostatnich potizich. Cili vyplati se v kazdem pripade.
Jinak me ta diskuze nejak unavuje, jako by bylo neco spatne na tom, ze clovek chce mit jistotu, ze se miminku nic nestane.
A jistotu, že se miminku nic nestane nebudeš mít nikdy.
@Berousik Já tyto nešťastné případy náhlé zástavy dechu či srdce beru jako chybu v programu. Člověk je naprogramovaný, aby dýchal a aby mu pracovalo srdce, i když spí. Pokud přestane dýchat, je někde porucha, s největší příčiny neurologická. Mluví se o rizikovosti vlivu nikotinu (ať kouřením matky v těhotenství či pobytu novorozence v zakouřeném prostředí), přetopení místnosti, nedostatečné cirkulaci vzduchu v postýlce, genetických faktorech. Pokud teda ten automatický program v mozku z nějakého důvodu zkratuje, je otázkou, zda ho opraví skutečně jen tím, že dítěti adekvátní poskytneš první pomoc.
Jako je to jedna z vymožeností, které může zvýšit bezpečí dítěte. Ale jako se vším ostatním se s ním musí umět zacházet a nespoléhat, že je to všespásné. To je pak ten falešný pocit bezpeí, o kterém tu někdo psal.
Třeba neveřím moc těm monitorům na plínku. Tyhle monitory nejsou monitory životních funkcí, monitorují pouze pohyb jsou to zdravotnické pomůcky a ne zdravotnické prostředky). Když budu drkat někde s miminem v kočáře, tak to pořád bude asi něco snímat.
Přilba na kolo nebo na lyže tě taky neochrání, pokud bude špatně vybraná, nasazená. Autosedačka taky není všespásná, když bude 10 let stará nebo ve špatné velikostní kategorii.
@warita A co jsou ty všechny jiné obtíže?
Jestli toužíš po JISTOTĚ, že se nic nestane, tak si snad raději ani dítě nepořizuj.