Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Je pry vetsi pravdepodobnost, ze bys mela holcicku s Turnerem, pokud to bude holcicka. Nekdy to delaji tak, ze provedou IVF a vlozi embryo-chlapecka, kvuli moznemu riziku, ktere je geneticky vazane na pohlavi.
Vůbec se neděs, mozaika 5% v krvi pravděpodobně vůbec není klinicky významná. Jakože trošku větší váha se tomu přikládá od 10%, ale pořád je to jen na takový lehký zpozornění, spíš hlavně v tom smyslu, že přímo v tkáni vaječníků, mezi zrajícími vajíčky, může být ten poměr prostě vyšší a riziko by bylo taky vyšší. Ale to může být kdykoli, i kdybys žádnou mozaiku neměla. Indikací k PGD 5% mozaika 45,X určitě není ![]()
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Zdravím vás, prosím dnes jsem dostala do ruky výsledky genetiky. Vím, že to je pro odborníka, při první konzultaci nám bylo řečeno s přítelem, že vše je v podstatě v normě, jsme kompatibilní a že u mě se něco jen „pro jistotu“ dovyšetří. Ve zprávě stojí „hraniční mozaika monozomie X - 5% - patologický nález“. Na konzultaci jdeme až na konci srpna. Úplně ve mě zatrnulo, když jsem si zadala, co to je… Pochopila jsem, že jde o to, že bych mohla porodit holku s turner. syndromem. Podotýkám, že u mě se nic takového neprojevuje. Mám 182 cm, 75 kg. Žádný z projevů nemám… Neumíte mi to alespoň přeložit lehce do češtiny, abych neměla takovou hrůzu ještě dva týdny. co hrozí?!
testy dělali proto, že mám za sebou jeden potrat a je mi 40