Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Tak já mám pocit, že zrovna slinivka není genetická. jinak bych požadovala náběr krve, sono, CT, PET. nenechat se odbýt a příznaky raději zveličit. pokud ně odbydou, jdu do jiné nemocnice.
Tím bych si nebyla tak jistá. Na tento druh rakoviny zemřela moje teta i její sestřenice, pravděpodobně i jejich dědeček a nejbližší příbuzní byli okamžitě svými obvoďáky posláni na vyšetření slinivky, kam mají každoročně docházet na kontrolu.
Zakladatelko rakovinu slinivky odhalili tetě až na CT zaměřeném přímo na slinivku (používá se jiná kontrastní látka než u CT břicha). Takže si zkuste vyžádat toto vyšetření. Hodně štěstí.
Slinivka paradoxně genetická je, ale netuším, zda přímo nebo ob generaci…tuším jsem kdysi četla, že 70%-tní šance
.
Karcinom pankreatu je podle molekulárně biologických poznatků primárně genetické onemocnění. Byla vysledována přesná posloupnost somatických mutací DNA.
Příspěvek upraven 23.04.15 v 18:55
@mroe píše:
Tak dobre, UZ bych mozna udelala, ale vysledek bude temer jiste negativni (a zadnou jistotu zdravi to teda v tomhle pripade nedava).
Ja bych asi zkusila tu genetiku, to mi neprijde jako spatny napad.
Tady se přít nebudu, to je tvůj píseček, tak do toho víc vidíš
, já jen chtěla začít tím nejdostupnějším a nejlevnějším vyšetřením, myslela jsem, že by na tom UZ byly alespoň nějaké nepřímé známky (zvětšení, zduření, nebo já nevím). Jakože mi nepřijde rozumné někam nakráčet s jakýmsi podezřením a chtít hned MR nebo PET.
Me slo hlavne spis o tona jakou odbornost dr se obratit, me napadlo jestli se zreba necopozna z krve? No uz tu jednou bylo podezreni na rakovinu tl. szreva, ta se nepotvrdila ale tenkrat dr rikala ze pokud otec mel rakovinu, je vysoka pravdebodobnost dedicnosti, ikdyz treba jinde
@Ha-ni píše:
Tím bych si nebyla tak jistá. Na tento druh rakoviny zemřela moje teta i její sestřenice, pravděpodobně i jejich dědeček a nejbližší příbuzní byli okamžitě svými obvoďáky posláni na vyšetření slinivky, kam mají každoročně docházet na kontrolu.Zakladatelko rakovinu slinivky odhalili tetě až na CT zaměřeném přímo na slinivku (používá se jiná kontrastní látka než u CT břicha). Takže si zkuste vyžádat toto vyšetření. Hodně štěstí.
Tak o CT pankreatu s jinou kontrastni latkou nez na CT bricha jsem teda neslysela. Zrejme to k nam do Prahy jeste nedorazilo, tak jsem zvedava, kde s takovym pozadavkem zakladatelka uspeje.
Do vyctu vysetreni, ktere tu nekdo odborne nabizel- bych pridala jeste endosono, to jeste nezminil… pak uz bude na rade jen patolog a bude to kompletni.
![]()
Zacala bych na genetice, event to SONO a pokud bude nejake podezreni tak CT. Negativni vysledek sice jistotu zdravi ani tak manzelovi nezaruci, ale dejme tomu, ze je to takova primerena cesta k nejakemu vysledku. Vykriky typu PET CT a MR, nejlepe hned, bych s dovolenim dementovala jako neopodstatnene.
Kdyby se nahodou nejaka mutace na genetice zjistila, dalsi plan kontrol urci genetik.
Tak zotra jde na odber krve a sono bricha. Modlim se modlim…