Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Spani se ji srovnalo. Pres den spi jen nekdy (podle toho, jak nam rano vstane). V pokojicku si s ni pohrajeme, zazpivame par pisnicek. A ona si tam pak jeste treba 10 minut hraje a pak si sama zaleze do postele, prikryje a usne.. Takze na to, jakej silenej nespavec byla, je ted skvela. Pres noc spi tak cca 10 hodin a pres den spi tak kolem 1 hodiny, ale to je opravdu podle jeji potreby ruzne casto.
Tak to bych urcite zkusila zapracovat nad tim, aby pres den jeste spinkala co nejcasteji. Do tech 3-3,5 let. by urcite jeste mela pres den spinkat (nekdo potrebuje spat i do 5-6 let). To pohoupavani a opirani se o plot muze byt i z pretizenosti nervoveho systemu a nemusi za tim byt zadna porucha (i kdyz, samozrejme, muze).
Malá se doma pohybuje hopsánim chodí po špičkách, po patách couvá občas chodí jako kačer ( po poblíž) případně pobíhá ale teda normálně snad nechodí a venku momentálně buď jezdí na motorce a nebo utíká ( pokud něco nezkoumá) a věk 2.5 let.
Když kouká na pohádku co jí fakt baví tak u toho třepe rukama no spíš mácha ( to je taky autistický rys) nohama kroutí se prožívá úplně děsně ale zároveň naprosto přesně co se tam děje říká co dělá krtek brouček kočka „brečí“ s krtečkem směje se a ptá se. Tak teda doufám že to autistka není. Tim chci říct že děti mohou dělat něco z toho co je typicke pro autismus. A přesto být " normální"
@Anonymní píše:
Na otazku proc to dela, nam nedokaze odpovedet… ale dela to, kdyz ji neco rozhodi a je nejista, kdyz ma radost, neco se ji nepovede.. no, casto… Ale ted zacala delat to, ze kdyz se zacne vztekat a prestane, zepta se:,,Co dela Hanicka? Vzteka se." nebo breci… a parkrat se takto vyjadrila i k tomu houpani, takze myslim, ze si to parkrat uvedomila.
Má to asi jako uklidňovala u nás když je malá unavená nebo má nekam jet ( doktor babička návštěva) tak chce ovečku ( usínacka) a bohužel si cuca palec.
@ludmilaadamkova píše:
Malá se doma pohybuje hopsánim chodí po špičkách, po patách couvá občas chodí jako kačer ( po poblíž) případně pobíhá ale teda normálně snad nechodí a venku momentálně buď jezdí na motorce a nebo utíká ( pokud něco nezkoumá) a věk 2.5 let.
Když kouká na pohádku co jí fakt baví tak u toho třepe rukama no spíš mácha ( to je taky autistický rys) nohama kroutí se prožívá úplně děsně ale zároveň naprosto přesně co se tam děje říká co dělá krtek brouček kočka „brečí“ s krtečkem směje se a ptá se. Tak teda doufám že to autistka není. Tim chci říct že děti mohou dělat něco z toho co je typicke pro autismus. A přesto být " normální"
Jo, to nase mala taky popisuje, co vidi, smeje se vtipum nebo srandam v pohadkach.. tak treba je to opravdu vystrel lekarky ktery neni pravdivy
@Anonymní píše:
Jo, to nase mala taky popisuje, co vidi, smeje se vtipum nebo srandam v pohadkach.. tak treba je to opravdu vystrel lekarky ktery neni pravdivy
Hele a pokud by to byla normální holka normálně fungovala a měla diagnostikovány autismus vadilo by to něčemu? Pokud nemá žádný problém funguje přiměřeně věku v sociální motorické atd pokud tam nějaký problém bude tak se to bude ukazovat a pak s tím holt musíte pracovat. Může to být něco neurologického a s věkem se to srovná.
@ludmilaadamkova píše:
Hele a pokud by to byla normální holka normálně fungovala a měla diagnostikovány autismus vadilo by to něčemu? Pokud nemá žádný problém funguje přiměřeně věku v sociální motorické atd pokud tam nějaký problém bude tak se to bude ukazovat a pak s tím holt musíte pracovat. Může to být něco neurologického a s věkem se to srovná.
Samozrejme, ze ne. Dceru milujeme a myslim, ze hodnoty mame v zivote s manzelem jasne srovnane. Ani jeden z nas neni prehnane ambiciozni. Ale je to pro me sok a nejistota. Vsechno chce cas a na tehle diskuzi ventiluju vsechny svoje nejistoty a zkousim na to koukat z vice uhlu pohledu..
Také nejsem odborník, ale mám stejně starou dceru. Jediné, co nedělá, je to houpání a mručení. Řekla bych, že 6 oblíbených jídel není rituál. Dcera má momentálně oblíbené jídlo bonbóny a oplatky
na jakékoli normální jídlo řekne ble. Ji suche těstoviny
taky raději jde na procházku, kde to zná, než na novou procházku. Jo, a ta naše zase dělá jiné divné věci, např. ve 2,5 letech stále strká věci do pusy a olizuje je. To taky dělají autisti ne? A taky mě tedy nenapadlo z toho něco vyvozovat.
A ta doktorka ji viděla v tom kolektivu, že ví, že se straní?
Uvidíte, co ten psycholog, no, ale mně to tedy podle popisu nepřijde zas tak vybocujici.
A dotazník na 18 měsících vám vyšel jak?? Na autismus musí být splnena triada a ta u vás dle popisu narušena není, mluvi, rozumí, hraje si na něco atd? Že se takhle malé dítě stydí nebo nenavazuje kontakt není nic divného, je malička, vždyť i děti ve školce si první rok hlavně hraji sami. Naše dcera je 3, 5 a trvá ji to pekne dlouho než se někde rozkouka..
K psychologovi zajděte pro klid ale velký pozor ke komu půjde zvlášť i takto malého dítěte, který je nejasný… Vybírejte dle referencí.
Koukni na autismport.cz
Jsou tam různé testy dle věku a hlavně odkazy na odborníky dle krajů
A jeden můj osobní názor, já osobně bych Nautisu nesla, stojí to dost peněz cekacka šílená a s dg PAS odchází odtamtud skoro každý…
Jsou i jiní skvělí odbornici na pojišťovnu..
@Santa Juana píše:
Také nejsem odborník, ale mám stejně starou dceru. Jediné, co nedělá, je to houpání a mručení. Řekla bych, že 6 oblíbených jídel není rituál. Dcera má momentálně oblíbené jídlo bonbóny a oplatkyna jakékoli normální jídlo řekne ble. Ji suche těstoviny
taky raději jde na procházku, kde to zná, než na novou procházku. Jo, a ta naše zase dělá jiné divné věci, např. ve 2,5 letech stále strká věci do pusy a olizuje je. To taky dělají autisti ne? A taky mě tedy nenapadlo z toho něco vyvozovat.
A ta doktorka ji viděla v tom kolektivu, že ví, že se straní?
Uvidíte, co ten psycholog, no, ale mně to tedy podle popisu nepřijde zas tak vybocujici.
Dekuju za zpravu. ![]()
@Klara178 píše:
A dotazník na 18 měsících vám vyšel jak?? Na autismus musí být splnena triada a ta u vás dle popisu narušena není, mluvi, rozumí, hraje si na něco atd? Že se takhle malé dítě stydí nebo nenavazuje kontakt není nic divného, je malička, vždyť i děti ve školce si první rok hlavně hraji sami. Naše dcera je 3, 5 a trvá ji to pekne dlouho než se někde rozkouka..
K psychologovi zajděte pro klid ale velký pozor ke komu půjde zvlášť i takto malého dítěte, který je nejasný… Vybírejte dle referencí.
Koukni na autismport.cz
Jsou tam různé testy dle věku a hlavně odkazy na odborníky dle krajůA jeden můj osobní názor, já osobně bych Nautisu nesla, stojí to dost peněz cekacka šílená a s dg PAS odchází odtamtud skoro každý…
Jsou i jiní skvělí odbornici na pojišťovnu..
V 18 mesicich nam vysel dobre. Resili jsme nejak jeden bod. Moc dekuju za informace.
@Anonymní píše:
V 18 mesicich nam vysel dobre. Resili jsme nejak jeden bod. Moc dekuju za informace.
Tak pokud vysel dobře není se třeba extra znepokojovat. To houpání atd neposoudim, nemám zkušenosti, ale pokud je triada ok, nevím no… Ale když vám to neurolog takto řekl, radši zajděte, ale opravdu vybírat provereneho odborníka, je to opravdu velmi důležité… Spousta psychologů toho moc nepozná, odejdete akorát s tím, ze ke ještě malá, uvidíme, možná, mohlo by…
V Praze je skvělá PhDr Magdalena Nováková…
@Klara178 píše:
Tak pokud vysel dobře není se třeba extra znepokojovat. To houpání atd neposoudim, nemám zkušenosti, ale pokud je triada ok, nevím no… Ale když vám to neurolog takto řekl, radši zajděte, ale opravdu vybírat provereneho odborníka, je to opravdu velmi důležité… Spousta psychologů toho moc nepozná, odejdete akorát s tím, ze ke ještě malá, uvidíme, možná, mohlo by…
V Praze je skvělá PhDr Magdalena Nováková…
Ja jsem to pochopila tak, ze neurolog a psycholog nam da nejake doporuceni, ale diagnostikovat to muze jen psychiatr?
@Anonymní píše:
Ja jsem to pochopila tak, ze neurolog a psycholog nam da nejake doporuceni, ale diagnostikovat to muze jen psychiatr?
Diagnostiku provádí i klinicky psycholog, proto je důležitá při výběru, aby byl klinicky… Pokud nemáte nějaké problémy výrazně, tak psychiatra nepotřebujete.
Jenom ještě potvrdím, jak už tady někdo psal, že do Nautisu raději opravdu ne. Z více stran mám taky potvrzené, že odtamtud mají děti dg. autismu a časem se to vyvrátilo. Spíš bych hledala dobrého dětského psychologa dle recenzí.
@Sarael píše:
Jenom ještě potvrdím, jak už tady někdo psal, že do Nautisu raději opravdu ne. Z více stran mám taky potvrzené, že odtamtud mají děti dg. autismu a časem se to vyvrátilo. Spíš bych hledala dobrého dětského psychologa dle recenzí.
Dekuji!!