Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, je možné že po větším množství kofeinu nebo alkoholu můžu mít potíže s mravenčením, trnutim či takovým tuhnutim končetin? Mám diagnostikovanou tetanii, tak přemýšlím, jestli to tělo pak nedrazdim. Mám i sedavé zaměstnání. Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji.
Nedávno jsem v okolí vyzvídala, protože mě často brní ruce po probuzení. Dva exempláře, co jsem našla to mají jeden nějak v souvislosti s cukrovkou, druhý možná vlivem problémů se štítnou žlázou.
U sebe jsem odhadovala karpální tunel vzhledem k času u PC, ale na to ten rozdíl mezi pravou a levou není dost velký, tak zatím nevím. V nohách mi to nedělá, jen ruce.
@Helen123456 píše:
Zdravím, je možné že po větším množství kofeinu nebo alkoholu můžu mít potíže s mravenčením, trnutim či takovým tuhnutim končetin? Mám diagnostikovanou tetanii, tak přemýšlím, jestli to tělo pak nedrazdim. Mám i sedavé zaměstnání. Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji.
Ahoj, já po alkoholu (i ne v moc velikém množství) tuhnu celá… třeba když jsem si večer dala trochu vína a pak jsem si šla lehnout, tak jsem se najednou nemohla vůbec hýbat. Ale já beru několikery psychofarmaka, takže se to s nimi nějak asi tluče, proto alkohol nepiji skoro vůbec, ale když si výjimečně dám, tak prostě tuhnu a nechápu proč. Tetanii nemám.
Ano, na metabolismus kofeinu rozhazuješ metaolismus vápníku a hořčíku. Tudíž to tetanii pochopitelně může zhoršovat.
Minimálně ke každému kafi užívej hořčík.
Řeš únavu jinak, než kofeinem. Ideálně změnami životního stylu tak, abys fugovala bez stimulantů.
A řešila si to na internetu a nebo třeba s fyzioterapeutem? Protože se klidně vsadím, že to bude od krční páteře a ne úplně vhodné matrace/polštáři vůči tomu, co tvoje záda potřebují.
jinak ti ušetřím další googlení, pokud hledáš diagnoznu na internetu, tak pochopitelně dříve či později skončíš s tím, že trpíš nádorem na mozku.
@Ou píše:
@MrsNorrisA řešila si to na internetu a nebo třeba s fyzioterapeutem? Protože se klidně vsadím, že to bude od krční páteře a ne úplně vhodné matrace/polštáři vůči tomu, co tvoje záda potřebují.
jinak ti ušetřím další googlení, pokud hledáš diagnoznu na internetu, tak pochopitelně dříve či později skončíš s tím, že trpíš nádorem na mozku.
Ani jedno ani druhé.
Za nevyžádanou radu díky, mohly být i nějaké odkazy na literaturu. ![]()