MŠ vs. ZŠ, kde je lepší pracovat?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Elisbeth Taky jsem si prošla obojím, i když nejsem učitel, ale poradenský speciální pedagog. Na praxi během studia jsem chodila tři roky do školky, poslední rok souběžně do školky i do školy, teď jsem ve škole. Do MŠ jsem chodila na náslech odborných činností, ve volných chvílích jsem byla druhá AP ve třídě.
U nás bych neřešila prázdniny, protože specka o prázdninách nefunguje a běžné školky vždy jedna ve městě každý prázdninový týden. MŠ tu máme více než prázdninových týdnů a o prázdninách se tu nepřijímají děti matek na rodičovské, pouze zaměstnaných rodičů. Takže pokud učitelka musí do práce, tak na jeden týden maximálně.
Práce ve školce je víc o hře, improvizaci, je méně náročná na domácí přípravu. Strukturované činnosti je málo a trvají chvilku. Spíš musíš mít ten dar podívat se na určité situace očima dítěte, vžít se do něj, umět rozehrát hru.. V některých školkách trvají hodně na dodržení režimu a vycházek za každého počasí, i nepříznivého. Tam, kde jsem byla, to tak bylo a vadilo mi to. Ven jsme chodili ve větru, v dešti, sněhové vánici. Dokonce i ve vichru, kdy bylo vydáno doporučení nevylézat ven. Což o tom, že může spadnout taška ze střechy nebo se ulomit větev stromu. Děti měly rýmu a zánět spojivek. Přitom by ten čas šel tak krásně využít k nácviku činností, které dětem nešly nebo k dohánění restů. Někde chtějí dodržet polední klid, někde mají jen zákonné hygienické minimum 20 minut a zbytek je věnován tiché hře dětí, které neusnuly, předškolní přípravě atd.
Práce ve škole je náročnější na domácí přípravu, zabere více času a musí být systematičtější. Dále musíš přemýšlet, na co se Tě děti mohou zeptat nejen k tématu, ale i mimo téma. Ale zase si s některými dětmi můžeš popovídat na úrovni a dost do hloubky, pokud je téma zajímá. Nicméně musíš mít větší všeobecný přehled a zajímat se více o dění kolem sebe a v místě bydliště, hlavně, co se týká té věkové kategorie, se kterou pracuješ. Dále si myslím, že máš jako pedagog volnější ruku, protože výstupy se sjednocují ve 3. a 5. třídě, ale zase záleží na ŠVP a domluvě s vedením. Dále můžeš v dnešní době používat hodně sofistikovaných didaktických pomůcek na všechno, které si můžeš vyrobit sama nebo je možno koupit materiál ke stříhání a laminování.
Co se týče vedení, tam v té školce, kde jsem byla, je v pohodě. Ale to je individuální. Všeobecně spíš slýchám problémy ve školách.
Držím pěsti, ať se rozhodneš správně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Helca83 píše:
Ja se s dovolenim vetru se souvisejici otazkou, protoze mi pripada ze tady byste mohly vedet… posledni dobou se u nas roztrhl pytel s mensimi MS zakladanymi pri vetsich ZS. Proc? Maji vetsinou jen 2 tridy a triletak se tam nedostane… myslite ze to delaji jen proto, ze maji treba volne prostory? Anebo si tak k sobe nalakaji deti v poslednim povinnem rocniku skolky? Nebo jeste jiny duvod?
Ano, je to proto, že si tak trochu naženou a pojistí děti. Pro mě je to nesmysl, pokud jsou ostatní školky nenaplněné, tak jak u nás. Pokud je školek málo, tak proč ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
jse o soukroma nebo nesoukroma skolska zarizeni?
@matkabagristy
Jedná se v obou případech o zesoukrome zařízení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elisbeth píše:
@matkabagristy
Jedná se v obou případech o zesoukrome zařízení
To je fajn, pak by ses mohla rozhodovat treba podle platu, ucitelky ms byvaji zarazeny obvykle v 8. platove tride, ucitele na zs ve 12. platove tride
Dale pak podle toho, jakym detem davas prednost a jestli mas rada rizenou cinnost. Ja mam zkusenosti se 3.-5. tridou a naopak povazuju za vyhodu, ze by te nedali hned do 1. tridy, tam je treba zkuseneho pedagoga, ti vetsi z nejak fungujou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fakt? jelikož jsem s dcerou sama, tak pro mě by toto mělo váhu obrovskou. Ale pokud zakladatelka zatím děti nemá, tak se může řídit i jinýma věcma.
@hanka.br. píše:
Obě práce jsou natolik specifické, že řídit se prázdninami je asi jako vybírat mezi dvěma muži podle barvy jejich auta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anik píše:
Fakt? jelikož jsem s dcerou sama, tak pro mě by toto mělo váhu obrovskou. Ale pokud zakladatelka zatím děti nemá, tak se může řídit i jinýma věcma.
No nevím…Aby si učitel mého dítěte vybral tuhle práci, aby měl prázdniny, to bych fakt nechtěla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše:
No nevím…Aby si učitel mého dítěte vybral tuhle práci, aby měl prázdniny, to bych fakt nechtěla.
ja kvuli tomu kdysi u prace zustala. Mela jsem nabidky jinam, prisly decka, tak jsem si rekla, ze to je prijemny benefit. No a casem jsem zjistila, ze jsem se pro to asi narodila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bigl Ano, u nas je plno vsude… dik za vysvetleni. Myslis ze deti z takovehle skolky budou nejak zvyhodnene u zapisu do ZS? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
ja kvuli tomu kdysi u prace zustala. Mela jsem nabidky jinam, prisly decka, tak jsem si rekla, ze to je prijemny benefit. No a casem jsem zjistila, ze jsem se pro to asi narodila.
No je pravda, že dokud si to člověk na vlastní kůži nezkusí, tak neví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Helca83 píše:
@bigl Ano, u nas je plno vsude… dik za vysvetleni. Myslis ze deti z takovehle skolky budou nejak zvyhodnene u zapisu do ZS?
Tak primární při zápisu by měla být spádovost, pak teprve kdo kam chodil do školky. U nás to třeba teď zřizuje škola, která potřebuje nahnat žáky a myslí si, že si tím pomůže. Ty ostatní školy mají 400-500 žáků a jsou rádi, že se nemusí starat o školky, ti by do toho určitě dobrovolně nešli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dramatizuješ to
nebude to jen tenhle důvod, samozřejmě,,,ale v případě školka versus škola by to u mně jeden z důvodů byl. JInak já učitelka nejsem, neboj, nemohla bych to dělat ani kdyby byly dva roky prázdnin. Jen jsem teoretizovala.
@hanka.br. píše:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
To je fajn, pak by ses mohla rozhodovat treba podle platu, ucitelky ms byvaji zarazeny obvykle v 8. platove tride, ucitele na zs ve 12. platove trideDale pak podle toho, jakym detem davas prednost a jestli mas rada rizenou cinnost. Ja mam zkusenosti se 3.-5. tridou a naopak povazuju za vyhodu, ze by te nedali hned do 1. tridy, tam je treba zkuseneho pedagoga, ti vetsi z nejak fungujou.
To je skok mezi školou a školou tolik platových tříd? Učitelka v Mš s titulem Bc.je v osmé platové třídě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Učitelky MŠ většinou patří do 9 platové třídy. Pokud se podílejí na tvorbě TVP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 píše:
To je skok mezi školou a školou tolik platových tříd? Učitelka v Mš s titulem Bc.je v osmé platové třídě?
9. tridu ve skolce ma zpravidla reditelka skoly, vedou se debaty o tom, ze by mely byt reditelky ve vyssi tride, pak by se do vyssi tridy mohly presunout i ucitelky (do 9., )
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fiialka píše:
Učitelky MŠ většinou patří do 9 platové třídy. Pokud se podílejí na tvorbě TVP.
co je tvp?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit