Můj 18m syn kouše

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Betty03
25.10.11 16:55

Taky znám, měla jsem u synka. Trvalo to cca od roku a čtvrt do 2 let. Kdo tu píše, že vysvětlí-vytrestá-sebere hračku - oplácí… marný. To dítě to rozumově nepobere, proto to taky dělá, příznačný je, že to PŘESTANE DĚLAT, až to rozumem pobere. Přesně jak tu psali - byl /je/ temperamentní, ve chvíli, kdy se situace vymkla kontrole (jemu), např. mu někdo vzal hračku, kousl. K dospělým si to teda nedovolil.
Myslím, že jediná přijatelná cesta je trest, který to dítě dokáže „pochopit“, resp. reakce na to: čili když to udělá=plácnu - chápe, že to není to, co chce,aby se mu dělo. Samozřejmě, problém je, že to dělá, když se „nekontroluje“, čili to, že minule něco chápal, jde v amoku jaksi stranou, ale pomalu se to vštěpuje, že si to postupně i v tom amoku vybaví, že když to udělá, co bude následovat. Ale musí to být opravdu okamžitý trest, nic typu: nedíváš se na pohádku, to nemá v tomto věku efekt. Oplácení se taky moc nedoporučuje, protože tam se jaksi kříží to, že dítěti se něco zakazuje, co rodič dělat může (jasně, to je i s fyzickým trestem, ale tady je prostě oddělená ta pravomoc a „známý“ trest, že je dítě plácnuto - i v jiných situacích, které to vyžadují - kdo odmítá veškeré fyzické tresty, tak to nevím, píšu naši praxi).
Takže abych to shrnula: není to žádná hanba, jsou děti, co to dělají, a děti, co je to nenapadne, mám doma obojí, dvojčata to prostě nenapadlo, výchovou to není. Podstatný je, že to dělat přestanou v adekvátním věku, nenormální by to bylo, kdyby kousalo pětileté dítě, věk 18 m je naprosto v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
budulinek2011
25.10.11 17:53
jizvíková píše:
sikinka16 píše:
Já mám v takovych případech jedinej nazor.. A to takovej, že pokud dítě děla takove veci, tak bych netrestala fyzicky ale trestala bych třeba tím že mu neco zakažu. Až tím dítě pochopí že prostě to si dovolovat nemuže. prostě mu vzít hračky nebo neco jineho zakazat.. A vysvětlit že je to za to co provedlo. I když u takoveho mřnětě je to složité, ale vzdy to nějakym zpusobem jde.
vysvetlovat rok a pul staremu diteti? to je vtip??

To není vtip :) Ale určitým zpusobem to jde :)Ale ne v každé situaci. Např: Dítě ma v ruce, vedle sebe nějakou hracku nebo cokoliv co má rado uděla neco spatně( třeba to kousaní.) Tak reknu tytyty :D A hračku zabavím.. Nebo když je na pískovišti jak psala zakladatelka, tak odvedu z pízkovistě. A naznačím( tak jak je v moznostech pro tak male dítě) že je to za to. Pochopitelně takovy krok udělat ihned. A dělat to tak dlouho dokud dítě pochopi. A věřte že pochopí :)

• Citovat
  • Upravit
172
25.10.11 19:34
sikinka16 píše:
jizvíková píše:
sikinka16 píše:
Já mám v takovych případech jedinej nazor.. A to takovej, že pokud dítě děla takove veci, tak bych netrestala fyzicky ale trestala bych třeba tím že mu neco zakažu. Až tím dítě pochopí že prostě to si dovolovat nemuže. prostě mu vzít hračky nebo neco jineho zakazat.. A vysvětlit že je to za to co provedlo. I když u takoveho mřnětě je to složité, ale vzdy to nějakym zpusobem jde.
To není vtip :) Ale určitým zpusobem to jde :)Ale ne v každé situaci. Např: Dítě ma v ruce, vedle sebe nějakou hracku nebo cokoliv co má rado uděla neco spatně( třeba to kousaní.) Tak reknu tytyty :D A hračku zabavím.. Nebo když je na pískovišti jak psala zakladatelka, tak odvedu z pízkovistě. A naznačím( tak jak je v moznostech pro tak male dítě) že je to za to. Pochopitelně takovy krok udělat ihned. A dělat to tak dlouho dokud dítě pochopi. A věřte že pochopí :)

tomu u svýho 18 měs raracha nevěřim, že by to pochopil :):) příde mi, že by z toho měl v hlavě ještě větší maglajz.. ale sorry, už odbíhám od tématu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3807
25.10.11 23:47

no tak taky s tim bojujem, maly kouse znenadani, hlavne me teda, jen tak, mam ho v naruci, blbnem, smejem se u toho a najednou me kousne, nepomaha nic, kdyz ho kousnu tak jeci a je jeste totalne udiveny, z toho soudim, ze nechape moc co udelal, takze ho uz nekousu, ale placnu a vynadam mu, ze takhle si hrat uz nebudem… no uz aby to prestal delat, dost to boli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
26.10.11 11:20

Nepomůže nic. Musí z toho vyrůst. My jsme nejdřív odcházeli z pískoviště kvůli ubližování, se starším synem a když ten z toho vyrostl, tak to zase začal dělat mladší. :roll: Myslela jsem, že mě klepne, ale nakonec z toho vyrostli oba. Ale trvalo to. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
26.10.11 12:56

to už jsem taky zkusila a nějak to na něj nezabírá :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
26.10.11 12:59

díky moc za radu,vidím že v tom nejsem sama.budu doufat že s toho brzy vyroste nebo mě trefí. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
26.10.11 13:04

no právě a to zákeřné máme mi,jsem z toho zoufalá protože už se nám stalo že se zakousl na hřišti chlapečkovi do tváře a kousek mu ukousl,což byla fakt hrůza protože mu tekla krev,tak sem tomu našemu drakovi dala na zadek a zkoušela mu vysvětlit že se to nesmí dělat,já se samo rozbrečela protože mi to bylo líto a omluvila se ale už se holt stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
26.10.11 15:00

dcera kousala asi od roka.. Když kousla,tak jsem jí chytla ručičku a řekla, že ne a nebo jsem jí přes ruku dala.. Ale moc to nepomáhalo..Ani když jsem jí vyhrožovala, že jí dám na zadek.. Pořád dokola jsem opakovala, že se to nedělá a jednoho dne to dcera přestala dělat sama o sobě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
30.10.11 19:14
jizvíková píše:
sikinka16 píše:

taky mi to přijde nevhodny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect