Můj drzý syn

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
8850
17.8.23 10:48
@rmot píše:
Nejde o ukázku síly, ale o dominanci a určení místa ve smečce. Dítě i v jeho vlastním zájmu nesmí přerůst rodičům přes hlavu, přestože to každé dítě bude opakovaně zkoušet. Je jedno, jestli si rodič udrží pozici plácnutím přes zadek, rozmluvami, zákazy, nebo ukládáním trestů. Jakmile dítě srovná úroveň s rodičem, nebo si dokonce vybojuje nadřazenou pozici, je průser. A v závěru i to dítě se tím dostává do nejistot a končí to často různými psychickými problémy, kde najednou nikdo nechápe, kde se to vzalo. Klasika jsou matky samoživitelky se synem. Včera jsem byl na návštěvě u kámošky a prostě jsem se s ní nemohl bavit, protože ona nedopověděla jedinou větu, aby jí do hovoru nevlezl její už velký syn a nepřebíral na sebe neustále pozornost. Až když jsem ho já požádal, zda nás může nechat si normálně popovídat, tak dal pokoj, ale stále byl nablízku a dozoroval hovor. Protože on je tam přeci kápo rodiny… Můj dojem z hodně rodičů je ten, že jsou to bačkory, co si nedokáží uhájit ani vlastní pozici v rámci své rodiny, tak to schovávají za různé respektující výchovy, nevýchovy a podobné režimy, kdy rodič dobrovolně velení předává potomkům. Věřím, že je to v tu chvíli pohodlnější, ale v závěru chudák to dítě až vyroste a setká se s realitou života bez rodičů za zadkem.
:potlesk: :potlesk: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.8.23 11:44
@truelly píše: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Ach ty jsi chytrak, jednou v nejake situaci nekoho videt a vsechno vedet…pripomina mi to moji matku, toxicky narcistni rodic :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
17.8.23 12:59
@Aglája75 píše:
Ach ty jsi chytrak, jednou v nejake situaci nekoho videt a vsechno vedet…pripomina mi to moji matku, toxicky narcistni rodic :jazyk:

Jestli to mělo být na mě a nereaguješ jen na to tleskání, tak co to rozporovat spíše argumenty, než jít do osobních útoků? Tobě přijde v pořádku, když si nechají rodiče přerůst dítě přes hlavu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
547
17.8.23 13:08
@Bubla Bůčková píše:
Před nama to prohlásil jednou chlap v taxu na letiště, tak jeďte do prd. ele a už bylo veselo a babičky se smaly, tak jsme se začali smát sousloví do Prčic a bylo…neříkal to teda nikdy nám, myslím, že si to říkal třeba při hraní, Ryder kluk by ho poslal do pr.dele. Celá ta kauza vydržela asi 3 týdny. Aktuálně říkám popřípadě k něčemu: to neříkej, to není hezký slovo (blbejš),ale školka státní nás teprve čeká. Doktorka nam taky tuhle říkala, že se máme připravit, co bude ze školky nosit :?

Jojo, prarodiče a státní instituce mi ty moje výchovné praktiky často kazí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.8.23 13:15
@rmot píše:
Jestli to mělo být na mě a nereaguješ jen na to tleskání, tak co to rozporovat spíše argumenty, než jít do osobních útoků? Tobě přijde v pořádku, když si nechají rodiče přerůst dítě přes hlavu?

Ne to mi v poradku samozrejme neprijde, ale stejne tak neni v poradku tvrdit to o nekom z jedne navstevy, soudit, pomlouvat, jeste to zobecnovani o samozivitelkach atd atd. To vypovida o tvem charakteru vyrazne vic nez o klukovi to, ze se kluk snazil ucastnit hovoru dospelych :), " ze by si te rodice nechali prerustores hlavu, misto hranic" :mrgreen:

Příspěvek upraven 17.08.23 v 13:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
17.8.23 13:21
@xxprincesscz píše:
Naše dcera 2.5roku nás je schopna poslat do prde…, když by dostala, vrátila by nám to. U nás tresty nejsou řešením a nezastavam názor, že by dítě mělo hned dostat. Většina malých dětí jen kopíruje to, co někde viděly nebo slyšely. Vysvětlovat, eliminovat a pokoušet se jít nejlepším příkladem. To je podle mě lepší řešení než v 6 letech dostat hned přes hubu. Samozřejmě pokud to dítě začne dělat naschvál nebo se neponauci, tak je na místě začít něco řešit jinak.

Zajímavé. Ale to vysvětlování asi moc nefunguje, spíš kopírování vzorů, podle toho, co píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
17.8.23 13:25
@terien píše: Říct mi dítě, že jsem blbá, dostalo by z otočky takovou facku přes hubu, ze by ho to už nenapadlo. To ti jako tohle řekne, ty koukáš a jdeš se poradit, co s ním? Ten z tebe bude mít za chvíli dobrou prču.

Nejsem vůbec zastánce tělesných trestů, ale tady bych se také neudržela.
Očividně potřebuje chlapeček zakladatelky trošku připomenout hranice…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.8.23 13:28
@Pedro 00 píše:
Zajímavé. Ale to vysvětlování asi moc nefunguje, spíš kopírování vzorů, podle toho, co píšeš.

Ale prdlajs, kazdy kdo ma dve a vice deti vi, ze vetsina chovani ditete je o jeho povaze, vychova je tak max 1/4 a to je jeste ta pred nama, ldyz s nama nejsou je to jeste mene…
Dite nema neco delat proto, ze dostane takovou, ze se mu protoci hlava dokola = ze strachu, ale proto, ze vi, ze takove veci nejsou spravne. Vetsina tech rodicu s tema poslusnyma detma, kteryma se chlubi pak hoodne narazi v jejich 17-20… pak jsou tady diskuze jak si vodi domu za pritele stariky, nedodelani VS, skonci na drogach… Samozrejme mohou to udelat i ti z rodiny, kde nejde jen o trest, ale tam je to o te povaze, ltera jde obrousit, usmernit.
A jak rika jeden krasny vtip " to by na svete byly jen slusne a skvele deti, kdyby vsechny vychovaval soused " Pro nechapave, cozi vzdy kazdy( ten co nema sebereflexi) vi jak vychovat, co delajispatne a jak on by to nedovolil :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.8.23 13:31
@rmot píše:
Nejde o ukázku síly, ale o dominanci a určení místa ve smečce. Dítě i v jeho vlastním zájmu nesmí přerůst rodičům přes hlavu, přestože to každé dítě bude opakovaně zkoušet. Je jedno, jestli si rodič udrží pozici plácnutím přes zadek, rozmluvami, zákazy, nebo ukládáním trestů. Jakmile dítě srovná úroveň s rodičem, nebo si dokonce vybojuje nadřazenou pozici, je průser. A v závěru i to dítě se tím dostává do nejistot a končí to často různými psychickými problémy, kde najednou nikdo nechápe, kde se to vzalo. Klasika jsou matky samoživitelky se synem. Včera jsem byl na návštěvě u kámošky a prostě jsem se s ní nemohl bavit, protože ona nedopověděla jedinou větu, aby jí do hovoru nevlezl její už velký syn a nepřebíral na sebe neustále pozornost. Až když jsem ho já požádal, zda nás může nechat si normálně popovídat, tak dal pokoj, ale stále byl nablízku a dozoroval hovor. Protože on je tam přeci kápo rodiny… Můj dojem z hodně rodičů je ten, že jsou to bačkory, co si nedokáží uhájit ani vlastní pozici v rámci své rodiny, tak to schovávají za různé respektující výchovy, nevýchovy a podobné režimy, kdy rodič dobrovolně velení předává potomkům. Věřím, že je to v tu chvíli pohodlnější, ale v závěru chudák to dítě až vyroste a setká se s realitou života bez rodičů za zadkem.

Tuhle situaci jsem zažila, hrůza. A nebylo to dítě samoživitelky, jen oba rodiče měli tenkrát pocit, že je dítě geniální a musí mu tudíž zodpovídat všechny dotazy, kdykoli. Cosi podobného zkoušelo to dítko i na mě ( když u toho rodiče nebyli toužilo prodiskutovat nějaký můj zákaz), ale odmítla jsem to hrát a odpálkovala ho s tím, že můj dům, moje rozhodnutí, se s tím smiř. No teď už je dítko dospělé a geniální fakt není, akorát se furt diví, že jaksi ostatní neskáčou podle něj. Ale ono se to časem utřepe, ale je to zbytečná komplikace do života. Svoje děti jsem naučila brzo, že se nikomu do řeči neskáče, ani sourozenci, natož dospělému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
17.8.23 13:32
@Aglája75 píše:
Ne to mi v poradku samozrejme neprijde, ale stejne tak neni v poradku tvrdit to o nekom z jedne navstevy, soudit, pomlouvat, jeste to zobecnovani o samozivitelkach atd atd. To vypovida o tvem charakteru vyrazne vic nez o klukovi to, ze se kluk snazil ucastnit hovoru dospelych :), " ze by si te rodice nechali prerustores hlavu, misto hranic" :mrgreen:

Píšu na základě svých zkušeností a těch už mám přeci jen docela dost, tak nějak už se nemůžu moc označovat za mladíka :) S těmi samoživitelkami jistě nejsem sám, kdo vypozoroval při rodině samoživitelka a syn, že syn velmi často přebírá velení. Často za aktivní účasti matky, která se s ním radí ve všem včetně věcí, se kterými by se měla radit s partnerem, pokud by nějakého měla. Tu konkrétní rodinu, o které jsem psal, znám přes dvacet let, takže to fakt není dojem z jedné návštěvy :) O mém charakteru si klidně mysli co chceš, ale nepřestanu zastávat názor, že stejně jako ve psí smečce je i v té lidské třeba mít ujasněno, kdo je na jakém stupni žebříčku hierarchie, jinak nastávají velké problémy. A nejde jen o vztah děti-rodiče, ale třeba když se prarodiče snaží vehementně montovat do výchovy svých vnoučat proti vůli rodičů dětí.

Příspěvek upraven 17.08.23 v 13:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.8.23 13:34
@Rachel_cz píše:
Nejsem vůbec zastánce tělesných trestů, ale tady bych se také neudržela.
Očividně potřebuje chlapeček zakladatelky trošku připomenout hranice…

No já jsem v podobných situacích prudká a ruka by mě svrběla, ale zatím stačilo chytnout dítě za loket, smykem ho otočit k sobě a důrazně mu do očí říct, že takhle se mnou mluvit nebude. Už je mu 6, to by měl pobrat. Jiná situace je u 3letého, co zkouší doma sprostá slova, tam.je asi lepší dělat, že nic neřeklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.8.23 13:39
@rmot píše:
Píšu na základě svých zkušeností a těch už mám přeci jen docela dost, tak nějak už se nemůžu moc označovat za mladíka :) S těmi samoživitelkami jistě nejsem sám, kdo vypozoroval při rodině samoživitelka a syn, že syn velmi často přebírá velení. Často za aktivní účasti matky, která se s ním radí ve všem včetně věcí, se kterými by se měla radit s partnerem, pokud by nějakého měla. Tu konkrétní rodinu, o které jsem psal, znám přes dvacet let, takže to fakt není dojem z jedné návštěvy :) O mém charakteru si klidně mysli co chceš, ale nepřestanu zastávat názor, že stejně jako ve psí smečce je i v té lidské třeba mít ujasněno, kdo je na jakém stupni žebříčku hierarchie, jinak nastávají velké problémy. A nejde jen o vztah děti-rodiče, ale třeba když se prarodiče snaží vehementně montovat do výchovy svých vnoučat proti vůli rodičů dětí.Příspěvek upraven 17.08.23 v 13:35

Ano vzdy mas pravdu ;). Stari nemusi znamenat ani zkusenost ani moudrost:) zase je to o zpusobu zivota a charakteru jejdince. Ale prosim nepis jak ty mas ten charakter a spravny zpusob zivota, to je mi jasne uz ted :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
17.8.23 13:41
@Aglája75 píše:
Ale prdlajs, kazdy kdo ma dve a vice deti vi, ze vetsina chovani ditete je o jeho povaze, vychova je tak max 1/4 a to je jeste ta pred nama, ldyz s nama nejsou je to jeste mene…
Dite nema neco delat proto, ze dostane takovou, ze se mu protoci hlava dokola = ze strachu, ale proto, ze vi, ze takove veci nejsou spravne. Vetsina tech rodicu s tema poslusnyma detma, kteryma se chlubi pak hoodne narazi v jejich 17-20… pak jsou tady diskuze jak si vodi domu za pritele stariky, nedodelani VS, skonci na drogach… Samozrejme mohou to udelat i ti z rodiny, kde nejde jen o trest, ale tam je to o te povaze, ltera jde obrousit, usmernit.
A jak rika jeden krasny vtip " to by na svete byly jen slusne a skvele deti, kdyby vsechny vychovaval soused " Pro nechapave, cozi vzdy kazdy( ten co nema sebereflexi) vi jak vychovat, co delajispatne a jak on by to nedovolil :).

Další kamarádka má děti čtyři, je na ně sama a když zavelí „vyčistit zuby a spát“, tak jdou i sousedi za zdí :) Je to především o autoritě, jakou si ten člověk vybuduje. A u dětí jde nejvíc o dodržování pravidel, takže když rodič vydá nějaký zákaz/příkaz, nemůže ho za pět minut zrušit, protože dítě smutně kouká, rozčiluje se, nebo o něm diskutuje. A tedy ty nedodělané VS, drogy a průsery eviduji především v těch rodinách s „nevychovanými spratky“, než tam, kde funguje uspořádání rodiny včetně té hierarchie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.8.23 13:43
@robínek píše:
No já jsem v podobných situacích prudká a ruka by mě svrběla, ale zatím stačilo chytnout dítě za loket, smykem ho otočit k sobě a důrazně mu do očí říct, že takhle se mnou mluvit nebude. Už je mu 6, to by měl pobrat. Jiná situace je u 3letého, co zkouší doma sprostá slova, tam.je asi lepší dělat, že nic neřeklo.

Ano to je spravna reakce, pokud to chytnuti a otoceni neni bolestive a se zatnutymi zubya vyrazen vraha:), protoze tak nejenze davas diteti hranice, ale ukazujes diteti jak zvladat emoce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7886
17.8.23 13:44
@Aglája75 píše:
Ano vzdy mas pravdu ;). Stari nemusi znamenat ani zkusenost ani moudrost:) zase je to o zpusobu zivota a charakteru jejdince. Ale prosim nepis jak ty mas ten charakter a spravny zpusob zivota, to je mi jasne uz ted :jazyk:

Něco k tématu napsat nechceš, místo mého hodnocení? :) Nepatřím mezi lidi, co sklapnou podpatky a ústa, když se do nich pustíš osobními útoky, spíš si říkám „aha, došly argumenty…“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí