Můj kůň - cizí jezdec

Anonymní
24.2.24 23:01

Můj kůň - cizí jezdec

Ahoj,

mám u rodičů ustájeného koně (Nero),jelikož já bydlím ve městě a nemůžu ho tady mít. Kůň je můj, platím akorát seno, kováře, atp.

Teď se stala taková nepříjemná věc. Bohužel mám na tři měsíce služební cestu. Tzn. že koně bude jezdit moje matka a bratr. Nero nepotřebuje tolik pohybu, stačí ho jezdit/na lonž max 3× týdne.

Teď jsem na té služební cestě už týden. A najednou z ničeho nic, na mého koně, sehnala moje máma jezdce. Bez mého vědomí a souhlasu. Tak jsem jí řekla, že tohle ne. A ona si mele své, že tu nejsem a bla bla. Dotyčná jezdit neumí, nemá pojištění. Matka to nechce pochopit, že nechci nechat cizího člověka jezdit na mém koni. Dlouho jsem ho připravovala, a teď ho má kazit nějaký nejezdec.

Hodně jsme se pohádaly a ona mi vyčetla, že nemá peníze a že ta holka bude platit 2,5k měsíčně a že jí to pomůže. Což naprosto nechápu, kdyz vše platím. Nemá ani jeden výdaj. Dost mě to naštvalo. Kdo je v právu? Já nebo ona? Nehledě na to, když z toho koně spadne. Budu za to moct já. :,( co mám dělat, když to nejde po dobrém? Bohužel nejsem doma a nemám možnost nic.

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
9019
24.2.24 23:09

V právu jsi ty, ale asi s tím nic nezmůžeš.

• načítám...
Anonymní
24.2.24 23:10

@Serpentini no to mi dochází. :think: jen mě to fakt naštvalo.

• Upravit
1Janinka1
24.2.24 23:12

V právu jsi ty. Ty jsi majitel, za tebou jdou i veškeré problémy, pokud by se jezdci něco stalo. Ale jak to udělat na dálku fakt nevím. Nedá se to s ní vykomunikovat po dobrém či zlém?

• Upravit
Anonymní
24.2.24 23:18

@1Janinka1 vůbec. Mele svoje, že potřebuje peníze a bla bla. Dneska údajně ta holka spadla dvakrát 8o, bratr mi to psal. Já prostě fakt nevím, co dělat. Domluva fakt nejde

• Upravit
1Janinka1
24.2.24 23:29
@Anonymní píše:
@1Janinka1 vůbec. Mele svoje, že potřebuje peníze a bla bla. Dneska údajně ta holka spadla dvakrát 8o, bratr mi to psal. Já prostě fakt nevím, co dělat. Domluva fakt nejde

Koně miluju, občas si zajezdím, i jsem chvíli jednoho poňdu měla, ale u sebe, takže nevím, jak se to papírově řeší, když jsou koně někde ustájeni, aby na ně nikdo cizí nelezl… Ale poradím ti stránky chovzvirat.cz Tam když napíšeš dotaz, tak ti zkušené koňařky poradí. Tady asi neuspěješ.

• Upravit
Anonymní
24.2.24 23:41

Tak Ti možná mamka zapomněla říct, že koníka neutáhnou finančně. Mají ještě jiné koně? Já jsem jezdila dlouhé roky za práci zadarmo a kobylku jsem měla jako vlastní, rodiče majitelům dávali papír o vlastním nebezpečí, ale majitelka mě nejprve učila jezdit, pak jsme jezdily spolu, měla 2 koně a později jsem jezdila i sama na vyjížďky :-)

• Upravit
Anonymní
24.2.24 23:53
@Anonymní píše:
Tak Ti možná mamka zapomněla říct, že koníka neutáhnou finančně. Mají ještě jiné koně? Já jsem jezdila dlouhé roky za práci zadarmo a kobylku jsem měla jako vlastní, rodiče majitelům dávali papír o vlastním nebezpečí, ale majitelka mě nejprve učila jezdit, pak jsme jezdily spolu, měla 2 koně a později jsem jezdila i sama na vyjížďky :-)

Jak píšu výše, veškeré výdaje platím já. Tohle spíš vypadá, že se snaží sama obohacovat na něčem, co není její. Jenže já nic nedovolila, to je ten problém

• Upravit
494
25.2.24 00:07

Jedine zkusit máti vystrašit, že když se dotyčný jezdec zraní, bude mu platit bolestné. Ano, vím, že problémy by sli za tebou, ale tvoje mamka to treba neví a když hodíš zodpovědnost na ni, mohla by se trošku leknout.

• načítám...
34322
25.2.24 00:09
@Anonymní píše:
Jak píšu výše, veškeré výdaje platím já. Tohle spíš vypadá, že se snaží sama obohacovat na něčem, co není její. Jenže já nic nedovolila, to je ten problém

Tak jim normalne zaplat za ustajeni, tj. i za praci.
Jako by byl v komercni staji.
A za to, ze ti ho jezdi.

Pak nebudou shanet jezdce a penize.

• načítám...
Janli
25.2.24 00:14

Tak snad máš pojistku na škodu způsobenou v občanským životě a koně tam máš připojištěnýho. Proč bys měla být zodpovědná za to, že holka spadne z koně, to taky nechápu. Majitel sjezdovky taky nezodpovídá za to, že si na lyžích zlámu nohu. Je na mé odpovědnosti, jestli umím lyžovat. O koně se ti asi máma stará, platíš jí za to nebo jsi jí koně hodila na hrb a matko starej se? Pokud jí schází peníze, tak jí nabídni, že jí za to budeš ty dva a půl tisíce měsíčně dávat. Právo půjčovat tvýho koně nemá, ale asi za tu péči chce taky něco mít. Sežeň si pro něj ustájení a budeš mít klid.

• Upravit
Anonymní
25.2.24 00:19

@Tanado1229 nefunguje, bohužel

• Upravit
Anonymní
25.2.24 00:20

@Lucie_Sx platím za vše. Píšu to po třetí. Brácha dostává za ježdění taky kačky

• Upravit
Anonymní
25.2.24 00:22

@Janli nauč se číst. Kůň je můj a je pojištěný, ale já mám pojistku na sebe - když se stane něco mě. A kůň má urazovku. Nebudu zodpovídat za někoho, kdo nedostal muj souhlas. Peníze ji dávam na vše. Takže nemá důvod žádat o peníze jinde

• Upravit
494
25.2.24 00:23

@Lucie_Sx @Janli ja bych se bála toho, že máti se s dcerou domluví na platbě a stejně se ještě rozhodne si přivydělat pronájmem.. nehledě na to, že nejezdec může koně taky pěkně ‚pokazit‘. Koně pro začátečníky vždycky na střídačku jezdili i zkušenější, aspoň známá to tak dělala, aby si udrželi správne návyky. Ale příspěvek mamce by mohla zkusit nabídnout, to zas jo..
Edit: myslím příspěvek teď navíc na dobu či jsi pryč za ježdění navíc, ale pokud ji ho dáváš i tak, tak se asi jen modlit :?

Příspěvek upraven 25.02.24 v 00:25

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová