Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,maminky,Barča má rok a já i když nerada už bych neměla kojit.dnes mi to doporučila naše doktorka na roční prohlídce.mám totiž na obou rukou dost škaredý ekzém.doktorka mi řekla ,že základ jsem jí dala a teď už by to bylo pro ni jen škodlivé(kojení).ekzém se mi udělal před měsícem a můj kožní mi samozřejmě nemohl nijak pomoct když kojím,že až přestanu tak se dám do pořádku.
No a já bych chtěla poprosit o nějaké tipy jak jste to dělaly vy když jste přestávaly(nějak nedrasticky).Nejhorší je že se u toho uspává ve dne 2krát a v noci asi 4krát-napije se překulí a spí dál.Moc se toho bojím nevím co dát v noci,nevím jak přes den.
děkuji za vaše zkušenosti.
Ahoj ryko,
co je škodlivého na kojení po prvním roce? To jako kvůli Tvému ekzému? Já mám taky ekzém, ale nikdo mi nic neříkal. Akorát jak jsem otěhotněla, tak mi doktorka řekla, že bych pomalu měla přestat kojit, abych na to nedoplatila třeba osteoporózou, ale přiznám se, že kojím dceru doteď. Taky u toho usíná a nějak jí to nedokážu a vlastně ani nechci odepřít. Myslím si, že to má pro ni velký význam hlavně proto, že dostává ode mě protilátky a tím pádem prakticky nebývá nemocná (musím zaklepat).
Další způsob, jak dceru uspat, je houpat na houpačce, když je unavená, a moc si jí přitom nevšímat - nemluvit na ni a tak, za chvíli spí. Nebo ji tatínek vezme do náruče a zhasne a chodí s ní sem a tam - když je unavená, tak to taky funguje. Ideální to není, ale bez prsa prostě v posteli neusne, hraje si a pak uteče ke dveřím a tluče na ně, abysme ji pustili za náma ![]()
Takže pokud kojíš jen před spaním, tak Vám nezbude nic jiného, než vymyslet nějaký jiný fígl, jak ji uspíte. No a pak se asi před ní nějakou dobu nebudeš moct převlíkat, aby neviděla prso ![]()
Držím palce a taky přeju, ať Ti doktor brzo pomůže s tím ekzémem.
Pozdravuj Barču,
mamulka
ahoj, my ještě neodstavovali (16,5m), ale vím, že když malá je někde jinde než u mě, ani si na MM nevzpomene. Co takhle nechat ji třeba pár dní jen s tatínkem? Z něj mlíčko nedostane, trošku si popláče, ale pak zapomene..
Ahoj, tohle vcera vkladala Shamka do jine diskuse. Treba ti to pomuze.
http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…
No ale nezda se mi, ze by ses nemohla jinak lecit. Na lize kojeni ti reknou, ze muzes v podstate vsechny leky, kdyz uz neni nazbyt. Dokonce pani mohla brat i velmi silne leky po operaci rukou. A spousta veci na ekzem je i pro deti, tak nechapu, proc bys to nemohla zkusit i ty.
Synovi na ekzem vyborne pomahal odvar s psenicnych otrub. Treba bys to mohla zkusit. pry jsou dobre i pangaminove tablety nebo pupalka v tabletkach. A treba ti lidi i neco poradi.
No ale jinak vam obema preju, at to zvladnete a pokud mozno bez stresu na obou stranach a at to vsechno dobre dopadne. Jak prestat kojit, tak ekzem.
Nemůžu moc poradit. Odstavila jsem v noci. Kojení v noci je už zvyk, takže by to mělo jít snadněji. Nabízej čaj, vodu. Třetí noc bude krizovka, ale vydrž. Zvlášt tu třetí noc je neocenitelná pomoc někoho, kdo nekojí a malá neucítí mlíko. Ale jde to zvládnout i tak. Nejhorší je pustit se do toho a uhnout. Nám se to noční odstavení povedlo docela v poho. Držím palec. Víc radit nemůžu, zatím nechci odstavit úplně.
holky díky.Taky mě udivilo,že mi doktorka doporučuje ukončit kojení při ekzému že prý abych ji nepředala alergii.
nevím jak to dopadne umělé mléko ji nejede.
ještě jednou děkuji.ryka
ryko problém je ten že na alergii se ti v těle tvoří protilátky takže je v mlíku můžeš mimi podsunout, já mám potravinovou alergii, takže kdybych třeba snědla něco s mákem, tak se mi v těle udělá reakce a ty látky se dostanou i do mlíka a je tu riziko, že stejně bude později reagovat i dcera. Tak asi tak.
ja nevim, asi mne tu ukamenujete, ale ja jak slysim „laktacni liga“ tak se mi jezej chlupy. Je sice hezky podporovat kojeni, ale od:,–( pod:,–(…
Ja osobne jsem musela odstavit mimi ve ctvrtem mesici, protoze jsem musela na akutni operaci. A jedna doktorka ze zminene ligy ze mne malem udelala krkavci matku. Tak mne psychicky „podporila“, ze jsem malem na operaci nesla a taky bych tu dneska nemusela byt…
Ahojky,
Ryko, ja mam pocit, ze mytus o kojeni po prvnim roce zivota je dost casty - ja osobne bych se snazila s doktorkou pobavit o tom, provc presne ti doporucuje ukoncit kojeni - jestli jen proto, ze dite uz MM tolik nepotrebuje a protoze se to tak dela, tak bych se jeji radou opravdu neridila. Pokud ti da padne a logicke argumenty, ktere primo souvisi s prenosem ekzemu na dite, tak bych to asi zvazila. To mas jako s kojenim v dalsim tehu - nekdo ti rekne ukoncit, nekdo kojit dal, zase je to nazor od nazoru.
Vis, mam tu zkusenost, ze mnozi lekari ti davaji svuj osobni nazor jako medicinskou radu - a ac se mi to nelibi, je treba s tim pocitat, vzdyt i lekari jsou jen lide.
Takze pokud ti kojeni vyhovuje a pokud ti Dr. nerekne presne, proc nekojit, tak bych kojeni nekoncila, pokud mas i jiny duvod, proc nekojit, trak s klidem ukonci.
Idealni odstaveni je postupne - nejprve urcite stopni noc - bude to trvat tyden dva, ale pak to dite vezme jako fakt a akceptuje to - pocitej, ze se moc nevyspis - me se pri odnaucovani koja v noci vyplatilo neuspavat, ale vzit dite do kuchyne nebo do obyvaku, ulozit do sedacky a delat si sve - holky me sledovaly a postupne usnuly, kdybych je nechala vyrvat, tak rvou a neusnou. Jenze ja stopla nocni kojo v pul roce, takze holky jeste nebyly mobilni. U te strarsi jsem pak rusila jedno kojo po druhem - ale ona byla zvykla mit kojo jako jidlo - od osmi mesicu jen ctyrikrat za den - takze nebyl problem ho postupne nahrazovat necim jinym… Sla jsem po mesici, jeden mesic jsem zrusila kojo vecer, pak kojo v poledne a na usnuti a zbylo mi jen ranni kojeni, ktere se zrusilo tak nejak samo a bez nahrady po narozeni Pepi - takze odstaveni u nas probehlo bez jedine slzy - jsem za to vdecna, ale soucasne je mi to i lito…
Jo - soucasne s kojenim jsem Adu ucila na caj s mlikem, takze pak nebyl problem prejit na mleko ochucene trochou caje nebo melty a pak na samotne mleko - jinak je problem, ze kojene deti chut jineho mleka odmitaji - takze jako prvni zacni davat jine mleko k piti pres den i kdyz kojis.
U Pepi se kojeni vyviji zatim stejne, s nastupem prikrmu dodrzuji rezim, vim, kdy budu kojit a tak neni problem planovat - a popravde si to strasne uzivam. A kojit chci - pokud to bude mozne jeste nejmin jeden rok, spis tak rok a pul… No a v roce u ni zacnu davat k snidani caj s mlekem ![]()
Preju hodne zdaru a co nejmin slz.
Lesina
Hanko,
z fanatiku na kojo mam taky hruzu, neboj - ale pokud nekomu kojo vyhovuje a prijde mu to nej reseni vyzivy, tak to neni spatne, ne?
Lesina
ahoj Lesino, dobre tipy s tim odstavovanim a hlavne cajem s mlikem. Kamaradka prave odstavuje dcerku 15 mesicu, protoze ceka druhe mimi a je hrozne utahana a nevyspana. Jeji mlada teda sosa hlavne v noci, ani ne tak na zizen jako spis, ze ma zivy dudlik ![]()
Kdyz jsem ji asi v 9 mesicich jeji dcery rikala at pomalu odstavuje v noci tak si tukala na celo a ted rika, ze skoda, ze neposlechla. Takze ji tvoje tipy pretlumocim ![]()
Ptala jsem se ji, co ji na kojeni rikala gynekolozka a prej ji rekla, ze je to na ni, jestli ji to vyhovuje tak at klidne koji dal. Pry pokud by mela blby krevni obraz tak ji doporuci kojeni ukoncit.
Ahoj! ![]()
Ja len zopar reakcii, pretoze Aladina sem uz dala odkaz (diky, diky
)
Mamulka - zistilo sa, ze kojenie zenu chrani pred osteoporozou. Ano, pocas obdobia kojenia moze nastat docasny pokles vapnika, ale po ukonceni kojenia sa obsah vapnika dokonca zvysi! Cim dlhsie kojis, tym lepsie si chranena pred osteoporozou.
Hanka1 - neviem, co ti dotycna zenska povedala, samozrejme nesuhlasim s tym, ked sa stane kojenie (a vlastne hocico okolo materstva) sutazou o supermatku. Len mi trosku vadi, ze podla jedneho cloveka posudzujes celu Ligu (mozno by som mala drzat zobak, lebo ja nemam skusenost s nikym) a mam pocit, ze v podstate posudzujes podla tej osoby celu propagaciu kojenia. Mrzi ma, ze s tym mas zlu skusenost. ![]()
A este si nemozem odpustit to kojenie po 1.roku, ak by niekto chcel argumentovat a oponovat napriklad doktorke. Tu su cisla:
druhom roku zivota (12-23 mesiacov), 448 ml materskeho mlieka pokryje:
29% energetickych narokov
43% potrebnej davky proteinov
36% potrebnej davky kalcia
75% potrebnej davky vitaminu A
76% potrebnej davky kyseliny listovej
94% potrebnej davky vitaminu B12
60% potrebnej davky vitaminu C
zdroj: http://www.kellymom.com/…enefits.html#…
a este ako napisala jedna maminka „150% nezneho propojeni mezi miminkem a maminkou“ ![]()
Schamko, tak jsem to vubec nemyslela. Oni opravdu delaji moc zasluznou cinnost, nicmene proste ten nazev Liga se mi nelibi. Ja totiz nemam rada ani fotbalovou, ani hokejovou a ani Ligu Mistru (manzel je totiz velky fanousek a vsechno v tv musi sledovat
)
Ale taky mi obcas pripada, ze nektere matky ze sebe delaji super matky. Byla jsem totiz v cukrarne, dceri bylo v te dobe trictvrte roku, vedle nas si sedla maminka s o mesic starsim chlapeckem, vytahla prso, klucik se pricucnul - ja se usmala (porad mne to totiz prijde strasne hezky pohled na prisateho sosavce) a vytahla flasku s umelym mlekem. Na to maminka se s uplnou hruzou a despektem zeptala: vy nekojite? Kdyz jsem ji rekla, ze ne tak ji to uplne vykolejilo a jeste se mne zeptala jak dlouho. No kdyz jsem ji rekla, ze od ctvrteho mesice, tak jsem ji asi dorazila a s vyrazem jako kdybych smrdela
se otocila a prestala komunikovat. Tak jsem se docela zasmala, sice ji tu pravidelne obcas potkavam, ale do reci uz se s ni fakt nedavam ![]()
Ahojky.
Suhlas s napisanym, len dodam, ze sa mi zda s tym prenesenim exemu minimalne „cudne“.
Nie som sice doktor, ale od detstva mam alergie a ako dieta som mala aj exem.
Alergologicka a aj moja pediatricka mi doporucili kojit minimalne rok idealne do 2 rokov. Dodrziavat HA stravu.
Moja sestra na AE trpi a deti kojila dlho, obaja s manzelom su alergici a deti su „tuk tuk“ v poriadku.
A pritom u alergikov rodicov sa pravdepodobnost prenosu alergie pohybuje okolo 80-90%.
Tak isto mam znamu doktorku, tiez atopicku a dceru koji stale a planuje minimalne do 2 rokov. Takze si nemyslim, ze by ako lekarka robila nieco, co jej dietatu ublizi.
Nazor, ze MM dietatu matky exematicky ublizi som v zivote nepocula. ![]()
Zda sa mi maximalne nelogicke, ze do roka je to v pohode (dietatu to neskodi) a po roku zrazu ano????
Fakt sa mi to zda divne. Ale ako pisem, Dr. nie som a je to len moj laicky nazor.
O tom postupnom odstavovani uz to popisala Lesina.
Ja som znizovala pocet kojeni tak, ze som ponukala vodicku, jedlo, ked nezabralo tak flasku a dudel (toho sme sa po mesiaci zase zbavili). Dnes sa koji syn (okrem choroby) 3× denne a asi 3-4× v noci. Islo to pomaly, ale islo. Myslim, zeby sa to dalo stiahnut aj na 2 kojenia denne, ale este nechcem.
No a robila som to aj tak, ze ked prisiel muz, tak maly s nim bol cele popoludnie, aby si nepytal a on uz sa naucil, ze proste od zobudenia az do vecera, kedy ide spinkat nepapa.
Prajem vela sil!!
Ahoj Holky tak nám je 14m skoro a u nás to začlo zoubkama ,že se malí začli kazit přední horní jedničky.Po konzultaci s mojí zubařkou mi bylo doporučeno zrušit noční kojení s tím,že to má z MM (kojili jsme i 10×),jestli je nebo není to z MM to by tu bylo asi na další diskusi.Tak tedy mi přes den kojili i třeba po hodince,byla to tedy především moje pohodlnost dát malí cecík a bylo po žízni,protože s flašky moc pít neumí a na hrneček byla ještě moc malá a přitom už baštila všechno možný.No prostě jsem se strašně bála,ale přijeli jsme od Dr. a já do malí cpala všechno možný,že vydržela poprvé skoro 6 hodin bez kozy ,podotýkám,že u cecíku i usínala jinak usnout neuměla takže to první spaní byl skoro hodinový brekot,ale nebylo to nic hrozného no a pak pochopila ,že to s tím spaním jinak nebude ted jsou to tři týdny a mi umíme hezky usnout sami jen řekneme malou pohádku nebo zazpíváme a spinká.A když jsme tedy zvládli přes den kojit jenom jednou,nemusela bych jí dávat vůbec,ale zase jí to nechci ůplně vzít a Dr říkala,že přes den to prej nevadí to jí vyčistím zoubky,tak jsme se vrhli na noční odstavování,přesně na Silvestra kdy normálně usla a pak mi za dvě hodky volala jenže já jí strčila flašku z vodou do pusy to vyplivla párkrát zabrečela a spala dál takhle jsem to prováděla celou noc(sice jsem ráno byla jako přejetá válcem),ale zvládli jsme to .A druhou noc to bylo o něco lepší a ted je to v pohodě už jí tedy nekojím 10×,ale jenom jednou nad ránem,takže jedno kojo ve dne a jedno nad ránem což se mi zdá dobrý ,na to,že jsme byli úplný závisláčci,který pili i 20× denně v roce života
.Takže chce to hlavně zachovat chladnou hlavu a říkat si ,že bude hůř,však já když šla od Dr.tak jsem skoro brečela a říkala jsem si,že tohle malí přeci nemůžu udělat,ale malá to nese dobře takže proč ne.Moc držím palečky at to zvládnete.Pa Eli