Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojka, oba dva, já i manžel máme heterozygot a dceru jsme počali na poprvé. Celé těhotenství proběhlo v pořádku, i když mě gynekol. upozorňovala, že se u takových jako já stává, že se ucpe sraženinou přívod živin z placenty k plodu a to jsou časté důvody, proč tyto ženy mohou potratit. Dokonce jsem si během těhu nemusela píchat clexan/fraxiparin, až po porodu…chodila jsem k hematologovi od početí až po ukončení šestinedělí.
Já bych v leidenu asi příčinu nehledala…ale víš o čem jsem slyšela? Dost žen potrácí proto, že mají celiakii, alergii na lepek, nemohou i počít. Hodně jsem o tom četla, protože jsem bezlepkovou dietu asi 4roky držela z podezření právě na celiakii. Nakonec mi bylo zjištěno, že ji nemám. Ale pravda je, že zrovna když jsem počala jsem ji dodržovala, i celé těhu.
Celiakie je vlastně nesnášenlivost lepku, tělo není schopné si ze stravy vytáhnout živiny, lidé často hubnou nebo tělo vnitřně trpí podvýživou. Proto se dítě jakoby nemůže v těle ženy udržet, protože matka má problém vyživovat sebe, natož dítko. Gynekoložka mi tehdy říkala, že spousta žen o tom neví, že celiakii má, dokonce nemají žádné problémy a pak se to zjistí opakovanými potraty či problémy s početím.
Neříkám, že je to tvůj problém, to určitě ne, pouze píši svoji zkušenost a to, co mi za dobu těhu řekli lékaři. Třeba se můžeš na to zeptat svého lékaře, pokud o to něco ví.
Snad ti to trošku pomohlo…
Ahoj,
i já mám leidenskou mutaci heterozigot, a otěhotněla jsem první měsíc snažení. S tím leidenem může bejt problém a nemusí. Měli by tě hlídat na hematologii, a v případě že by ti vyšli špatně testy (větší srážlivost) tak by sis ředila krev. Tak mi to bylo řečeno, jelikož jsem v prvním těhu o leidenské mutaci ještě nevěděla. To že to má i partner podle mě nemá vliv. Je to vlastně „jen“ dispozice k tromboze. A ta může bejt a nemusí ![]()
Ještě mě napadlo, na otěhotnění leiden vliv nemá. Je tam spíš riziko potratu
.Ale doufám že tím že se to ví a hlídá to bude v pořádku. To že nemůžeš otěhotnět bych přičítala spíš endiometroze. TAky jsem na ni měla podezření. Brala jsem kapičky gynex. Cysta nakonec nebyla endiomertoza, ale dermoid. okamžitě jsem otěhotněla. Nevím jestli je to těma kapkama, ale krásně se mi po nich upravila ms.
@marketa612 píše:
Ještě mě napadlo, na otěhotnění leiden vliv nemá. Je tam spíš riziko potratu.Ale doufám že tím že se to ví a hlídá to bude v pořádku. To že nemůžeš otěhotnět bych přičítala spíš endiometroze.
naprostý souhlas s Market
omluva za anonym, píšu věci o jiných osobách a citlivých věcech a bez jejich souhlasu, tak snad pochopíte
moji rodiče jsou oba Leiden (nevím jestli hetero-homo-zygot) a mají 3 děti bez asistence ![]()
Pravda máma jednou potratila, ale neví se, jestli to bylo kvůli leidenu, protože o něm nevěděla (až do svých cca 50let)
já i sestry máme taky děti bez asistence, bez delšího snažení, bez potratů, celkem 6 prcků a to je jedna sestra homozygot ![]()
Leiden je spíš komplikace v samotném těhotenství
Dekuji za info, pani doktorka rikala ze mame sanci pocit mimco prirozene. Pry si mysli, ze to dela ta laidenska mutace, protoze jinak jsme oba zdravy. Pritelum spermiogram vyborny a me taky vysli vsechny testy v poradku i na tu imunologii. Ta endoska se hlida byla jsem na laparoskopii, kde byla odstranena, ale mam zas lozisko o 2cm. Pry jinak nevi cim by to mohlo byt, posila nas do plzne na nejaky lepsi vysetreni a doporucila mi metodu ludmily mojzisove. Opravdu uz jsem zoufala:( ale dava mi nadeji, ze vam to slo take s tim laidenem. Dekuji:)
Nelko, možná i psychika…to je mocná věc. Jak se moc chce, tak to pak obvykle moc nejde. Známá tak byla na IVF a druhé šlo ráz naráz téměř náhoda brzy po sobě, protože na to nemyslela. Ale vím, jak moc je to těžké, když po mimi touží oba a nejde to. Tak držím palce a jinak ty Gynex kapky jsou super! Pokud nepomohou, tak krásně upraví cyklus a hormony… Mojžíšová je prý taky dobrá ![]()
To máš pravdu, že psychika je mocná věc:( ale ono, když ono na to nejde nemyslet:( to je to nejhorší:(( ale moc děkuji za podporu:)
@stredulinka píše:
Nelko, možná i psychika…to je mocná věc. Jak se moc chce, tak to pak obvykle moc nejde. Známá tak byla na IVF a druhé šlo ráz naráz téměř náhoda brzy po sobě, protože na to nemyslela. Ale vím, jak moc je to těžké, když po mimi touží oba a nejde to. Tak držím palce a jinak ty Gynex kapky jsou super! Pokud nepomohou, tak krásně upraví cyklus a hormony… Mojžíšová je prý taky dobrá
jsem ráda že to o těch kapkách píše i někdo jiný. Já jim opravdu věřím, ale jelikož je to drahá sranda
, tak si je nedovolím doporučovat… ale co to s mým cyklem udělalo
![]()
Dekuji, ja jeste piji femingard, ten taky hodne doporucuji. Snad se prcka dockame, ale sily dochazeji..ja uz jsem protivna a naladova a vim, ze tim ublizuji pritelovi a hlavne i sama sobe.:( tezky je ze kazdy okolo nas prcka ma a nebo mimco cekaji. Preju jim to, ale zaroven jim strasne zavidim, ze jim to slo tak rychle a my delame vsechno mozny a porad nic:(
@nelka123 to ti rozumím, já sama si to nedovedu představit, jak to musí být někdy vyčerpávající…děláš si test s nadějí a zase nic… Fakt je to určitě náročné a jak říkáš, snadno se to řekne vypustit to z hlavy. Ale zkus na to třeba změnit pohled, prostě užívejte si partnerem chvíle spolu, pomáhá prý i zaměřit se jakoby na sebe, věnovat se sama sobě… Ale jak píšeš, je to těžké a já sama nevím, jak bych mi to šlo, když někdo takhle radí
Ale určitě mimísek přijde, ke každému se dostane ve správný čas. A říkej si, jako já, když jsme chtěli mimi, že pokud někde nějaké je a sedí na hvězdičce a z nebes se dívá na nás a chtělo by se mít dobře, tak ať k nám dorazí, že na něj čekáme… Někdo se tomu třeba vysměje, ale my to tak s manželem říkali a pak když se malá narodila, tak jsme se na sebe podívali a řekli si, tak to je ona, z té naší hvězdičky ![]()
Markéta: Gynexu věřím, já mám od Energy i Dračí krev (Sangre de drago) a též mi to upravilo průběh měsíčků, měla jsem šíleně silné po porodu
a super, i bolesti jsou pryč, nevolnosti. Jsou to kapky za 500, ale to, co to s tělem udělá je lepší jak celé bobule z nějakého profláklého Vitalandu. Ty peníze se vrátí zpět na účinku.
Nelko, ještě mě napadlo, věnuju se reflexologii nohou, někdy stačí i povzbudit ženské orgány a meridiánové dráhy (energetické dráhy) vedené tělem. Reflexku si dělám sama, ale i na ni chodím k paní, co to dělá a opravdu rozumí i souvislostem…ta mi taky moc pomohla, sice ne s tím, co řešíš ty, ale reflexka odhalí i to, co doktoři nemají jak vidět. A právě na základě této paní a její diagnostice jsem došla ke gynexu a té „Dračí krvi“. Tak třeba by pomohlo stimulovat i body pohlavního ustrojí
.
Stredulinka: diky za radu kouknu na to na internetu a zkusim to.:) ja bych tohle nikomu neprala je to strasne na psychiku a trpi tim cely vztah opravdu je to hrozny:( porad doufat a tak, ale pak ty sily dochazeji.. Ja to nevzdavam, ale uz jsem opravdu vycerpana a na dne jeste, ze me drzi pritel ten porad veri a dava mi silu.. Jinak opravdu diky za rady a podporu je hezky nekomu se takhle vypovidat:)
Ahojky, zalozila jsem tuto diskus, protoze bych se chtela dozvedet zda ma nekdo stejny problem jako my. Ja i partner mame laidenskou mutaci tu lehci formu snad to dobre napisu je to heterozogyt. O otehotneni se snazime uz 2.5 roku 2× jsem podstoupila inseminaci a 2× ivf vsechno neuspesne:( mam i lehci formu endometriozy. Jde mi o to zda, kdyz se sejdou dva lide se stejnou mutaci jestli mame moznost i prirozene otehotnet? mate nekdo stejny problem? jinak pritel je naprosto zdrav. Budu rada za jakoukoliv zpravu. Dekuji