Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak to tedy beru spravne to acidum folicum, kdyz je stepena ze? Ja jsem psala doktorce a ted odepsala, ze s tim femibionem nic nezkazim, tak si ho k tomu dojdu koupit. Doktorka mi delala na gynde testy a tam mi to z krve zjistila. Dekuji ![]()
@NatalieSofie píše:
Tak to tedy beru spravne to acidum folicum, kdyz je stepena ze? Ja jsem psala doktorce a ted odepsala, ze s tim femibionem nic nezkazim, tak si ho k tomu dojdu koupit. Doktorka mi delala na gynde testy a tam mi to z krve zjistila. Dekuji
Ty nechodíš na hematologii? Tak to upaluj jak píše @tulipán . Jen gynekoložka nestačí. Tady končí veškerá legrace. Jdi na tu hematologii tam Tě budou pečlivě sledovat a budeš pod větší kontrolu.
@NatalieSofie - taky záleží jakou máš formu. Jestli heterogenní nebo homogenní (jestli to píšu správně) na jednu stačí jen ta listovka naštěpená. Druhá potřebuje víc věcí.
Hematologie je třeba na Smíchově na Andělu - poliklinika prof. Řeháka.
Jen teda nevím jestli nebudeš potřebovat doporučení.
@NatalieSofie taky chodím na Karlovo náměstí do trombocentra. Stačí tam napsat email a oni tě objednají
.
@tulipán píše:
Acidum folicum je stepena listovka. Femibion je takova prvni pomoc, nez lekar predepise leky. @NatalieSofie A odkud znas svou diagnozu? Me na zaklade diagnozy odeslali k hematologovi. Vzdy, kdyz jdu na pravidelnou kontrolu, tak mi opakuje, ze pokud budu tehotna, tak se mam hned objednat a hned se nasadi medikace..
Acidum folicum je kyselina listová. Latinsky a česky. Preparát acidum folicum je kyselina listová ve vysoké koncentraci. Potřebuje tam ten metafolin. Proto Femibion.
Uz jsem si ten femibion koupila a budu brat s tou kyselinou listovou acidum folicum…jen doufam, ze neni pozde a ze miminko je zdrave bez vady.Na tu hematologii juknu a jeste se zitra zeptam doktorky. Dekuji ![]()
@NatalieSofie ![]()
Neboj. Šance je při nebraní zvýšená, ale nepatrně. Vzhledem k rozšíření této mutace v populaci by musela mít dítě s vadou pomalu každá třetí mamka. Takže takhle jsi udělala nejvíc co můžeš. Ale i bez toho by to statisticky mělo dopadnout dobře. ![]()
@NatalieSofie píše:
A kam chodite? Ja jsem z Prahy
Chodila jsem na hematologii na Karlovo náměstí. Tam je dobrá doktorka ![]()
Chodila jsem k paní doktorce Procházkové ale nevím, jestli tam ještě je.
http://www.vfn.cz/…nas-najdete/
Může být heterozygot a nebo homozygot..já mám obě MTHFR hetero, manžel má jednu homo..tedy naše děti mají všechny jistě tu, co máme stejnou buď hetero a nebo homozygotní…a možná i tu ode mě…3× jsem potratila, už po prvním potratu mi kvůli hematomům v dalším těhu nechala bývalá gynekoložka vyšetřit trombofilní mutace…po těch třech jsme byli v gennetu..nicméně MTHFR není příčinou potratů(řeklo mi to x gynekologů a i v tom gennetu)…ty může způsobit leiden a nebo pai…jediné co, tak u toho MTHFR se právě neštěpí ta listovka, takže jí žena může jíst třeba na kila, ale pokud nemá tu správnou formu, tak je k prdu…není jen drahý femibion, ale např chytré miminko a nebo i dr max mají jejich značku pregnafolin 800, stojí 149 na měsíc(pak mají od 4,. měs jiný a ten je ještě s dha a je docela drauhý)…každopádně anopyrin na MTHFR mi příjde jako moc…jestli to je předepsané jen jako prevence…měl by se správně vyšetřit homocystein a podle toho pak něco nasazovat…mě vždy po porodu(případně potratu či jiném zákroku) dávali clexan nebo fraxyparin..ale jinak ne…a jinak mám doma tři kluky a holčičku..měla jsem prvního syna, potrat, dalšího syna, dva potraty a pak syna a dceru..u mě to vyloženě byly blbé náhody…první asi kvůli kvasinkové infekci, druhý kvůli střevní chřipce a třetí proto, že ve mě zůstaly rezidua po předchozím…akorát si jich gyn.dr nevšimla
…kupodivu jsem s tím běhala docela dlouho a ani nedostala otravu krve a i přes ně otěhotněla(prý to je skoro nemožné)…
@NatalieSofie správně se ta kys. listová má brát už několik měsíců před otěhotněním..tedy i ta naštěpená..ale uklidním tě…se dcerou jsem otěhotněla o rok dříve než jsme plánovali-tedy jsem nic nebrala, začala jsem hned jak jsem to zjistila a je naprosto zdravá..
jestli budeš brát ten femibion, tak tu druhou listovku neber..stejně jí tvoje tělo nevyužije…já doporučuju všem ženám v okolí brát rovnou naštěpenou..spousta jich neví, že mají tuhle mutaci…
@tulipán píše:
Acidum folicum je stepena listovka. Femibion je takova prvni pomoc, nez lekar predepise leky. @NatalieSofie A odkud znas svou diagnozu? Me na zaklade diagnozy odeslali k hematologovi. Vzdy, kdyz jdu na pravidelnou kontrolu, tak mi opakuje, ze pokud budu tehotna, tak se mam hned objednat a hned se nasadi medikace..
Mám taky MTHFR, nikdy jsem nic kromě naštěpené kyseliny listové nebrala, mám dvě dravé děti. Nejsem v rodině jediná, všichni lékaři se shodovali v tom, že není potřeba to nijak víc řešit. Nikdo neměl v těhotenství žádný problém. Jinak je to například s leidenskou mutací.
@gatubela Femibion stojí na den 10 Kč, to je fakt darda. To ušetří těhotná na tamponech a antikoncepci, ne?