Mutace MTHFR + antifosfolipidové protilátky

868
19.4.22 09:24

Mutace MTHFR + antifosfolipidové protilátky

Ahoj holky :kytka:,
snažíme se s mužem přes rok a pul o dítě, nejdřív jsem toho zkusila hodně přírodní cestou - vitamíny, doplnky- maca, gynex, čaje, inofolic, drmek, rehabilitace, akupunktura, homeopatika, výživová poradkyně (mám podváhu)… Ale už jsme to vzdali a jsme 2 měsíce v car. Všechna základní vyšetření, jako je základní repr. imunologie, hormonální profil, pruchodnost, amh, prolaktin, štítná žláza jsou v pořádku.. Manželovi se trochu zhoršila morfologie - 3% (norma je 4).. Máme za sebou už 1 neúspěšnou inseminaci. Jediné, co mi našli, je pozitivní genetický test - mutace MTHFR heterozygot, a pozitivní antifosfolipidové protilátky, konkrétně anti-annexin V a anti-fosfatidyl etanolamín -tyhle hodnoty jsem měla překročené téměř 3×.. Najdu tady někoho, kdo měl to samé, anebo se v tom vyzná? Mutace prý nic není, blbý by prý bylo, kdybych měla kombinaci heterozygot a homozygot a s antifosf. protilátkama mě poslali na hematologii. Trochu mě znervózňuje, že každý lékař říká něco jiného, nejenom mně, ale i když jsem hledala na internetu. Někdo říká, že se už preventivně musí užívat anopyrin na ředění krve (mně na to nic nedali), anebo že to muže dělat problém s uhnízděním, mně řekli, že to neplodnost nezpusobuje, jenom potraty. Jenom teda nechápu, proč se nám rok a pul nedaří, když tyhle výsledky nic závažného podle nich neznamenají? Teď jsem na vážkách co dál, výsledek z hematologie bude až za 2 měsíce a já měla jít na další inseminace (IUI). Nevím, jestli čekat, anebo jít rovnou na zbylé 2 inseminace a pak už jedině IVF :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81481
19.4.22 09:53
@kukushka55 píše:
Ahoj holky :kytka:,
snažíme se s mužem přes rok a pul o dítě, nejdřív jsem toho zkusila hodně přírodní cestou - vitamíny, doplnky- maca, gynex, čaje, inofolic, drmek, rehabilitace, akupunktura, homeopatika, výživová poradkyně (mám podváhu)… Ale už jsme to vzdali a jsme 2 měsíce v car. Všechna základní vyšetření, jako je základní repr. imunologie, hormonální profil, pruchodnost, amh, prolaktin, štítná žláza jsou v pořádku.. Manželovi se trochu zhoršila morfologie - 3% (norma je 4).. Máme za sebou už 1 neúspěšnou inseminaci. Jediné, co mi našli, je pozitivní genetický test - mutace MTHFR heterozygot, a pozitivní antifosfolipidové protilátky, konkrétně anti-annexin V a anti-fosfatidyl etanolamín -tyhle hodnoty jsem měla překročené téměř 3×.. Najdu tady někoho, kdo měl to samé, anebo se v tom vyzná? Mutace prý nic není, blbý by prý bylo, kdybych měla kombinaci heterozygot a homozygot a s antifosf. protilátkama mě poslali na hematologii. Trochu mě znervózňuje, že každý lékař říká něco jiného, nejenom mně, ale i když jsem hledala na internetu. Někdo říká, že se už preventivně musí užívat anopyrin na ředění krve (mně na to nic nedali), anebo že to muže dělat problém s uhnízděním, mně řekli, že to neplodnost nezpusobuje, jenom potraty. Jenom teda nechápu, proč se nám rok a pul nedaří, když tyhle výsledky nic závažného podle nich neznamenají? Teď jsem na vážkách co dál, výsledek z hematologie bude až za 2 měsíce a já měla jít na další inseminace (IUI). Nevím, jestli čekat, anebo jít rovnou na zbylé 2 inseminace a pak už jedině IVF :(

Mnohdy se nenajde nic a přesto to nejde. MTHFR nemá smysl řešit. Protilátky mohou být problém. Hematolog řeší ty, co mají vliv na stážní krve a event doporučí léčbu. Autoprotilátky, které oblivnují reprodukční imunitu a početí, je spíš starost imunologa nebo gynekologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
19.4.22 11:17

Mám MTHFR + leidenskou mutaci, obě heterozygot. S početím jsem neměla problém, ale cíleně jsme se nesnažili, spíš naopak. Takže těžko říct jestli nám do té doby pouze dobře fungovala přerušovaná soulož, nebo to jen tak dlouho nešlo. V těhotenství jsem byla hlídaná na hematologii (potraty kvůli tomu opravdu hrozí) a píchala jsem si od 4 měsíce injekce na ředění krve. Mimo těhotenství mám hodnoty v normě a nic na to neužívám. Jsem jen poučená za jakých situací se u nich mám hlásit.
S pozitivními anti-protilatkami nemám zkušenost. Řekla bych, že rok a půl, ještě není taková doba. Spíš se na to moc neupínej, psychika má velký vliv. Zaměř se na něco jiného, užívejte si sex a časem se zadaří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
19.4.22 12:21

@Mrg Takže ti toho heterozygota a leidenskou mutaci našli náhodou, anebo jsi si to dala preventivně vyšetřit, jelikož je to dedičné?
To je zvláštní, že jsi si ty injekce píchala až od 4.měsíce, u těch pozitivních antifosfol. protilátek jsem četla že se užívají léky anebo píchají injekce hned od zjištění těhotenství. Moc dobře nechápu, jaký je v tom rozdíl, taky je to něco se sráženlivostí krve a musí se ředit.
Měla jsi rizikové těhotenství, anebo normálně fungovala - píchla injekci a šla do práce?
Ono se na to dá těžko neupínat, kor teď když jsem v koloběhu vyšetření a mezi IUI. Podle mě rok a pul bez pozitivního těhotenského testu už něco znamená. :nevim:
@Lama Lama
základní reprodukční imunologii mám za sebou - vše negativní (trofoblasty, zona pellucida, proti spermiím a ovariím). Mně by prostě zajímalo, jestli ty antifosfolipidové protilátky mužou zpusobit, že se nedaří počít, anebo jenom když je tam ještě něco přidruženého (třeba vysoký homocystein, atď..). V té rychlosti jsem si nevšimla, co všechno mi tam hematologička na žádance zašrtla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
19.4.22 12:37

@kukushka55 ahoj, já mám homozygot MRHFR a homozygot anexin 5. Podle hematolozky to na plodnost a udržení plodu vliv nemá. Na netu jsou názory různé. Ale před tímto zjištěním mi těhotenství 5× skončilo v prvním trimestru. Takze jsem domluvená s gynekolozkou, že v příštím těhotenství si od začátku budu pichat Clexane na ředění krve, snad to pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
19.4.22 12:57

Máme to v rodině dědičné, testy mi dělali už někdy v pubertě, když se na to náhodou přišlo u mamky. Vysadila jsem antikoncepci a to bylo jediný co jsem s tím dělala po dalších 10 let.
Od začátku těhotenství jsem chodila pravidelně na hematologii a až v tom 4 měsíci jsem měla zhoršené výsledky a dali mi injekce Clexane v nejmenší dávce (hodnotu už nevím), v 8m jsem měla horší výsledky a na ten konečný měsíc mi dali silnější injekce. Po porodu jsem se vrátila ještě k těm slabším a po skončení 6ti nedělí už jsem je vysadila úplně.
Neměla jsem rizikové těhotenství. V půl 5 jsem vstávala, bodla a hurá do rachoty. Ani jsem neměla vyloženě sedavou práci, ale odchodila jsem to dokud mě nechali, tj. asi 6tydnu před termínem porodu. Stejně tak jsem fungovala doma, jak kdybych nebyla těhotná. Mě bylo zle pouze ty první 3 měsíce + časté krvácení, ale tam se nepřišlo na žádný důvod. To mne dr. chtěla nechat doma, ale já to odmítla a později už nebyl důvod. Nikdo to ani nepřisuzoval té krevní mutaci.
Nech si vše pořádně vysvětlit při další návštěvě hematologa. U těch pozitivních protilátek to může být jinak než u mne. Důležité je, že o tom víš a budeš pod kontrolou hned od začátku těhotenství. Stejně tak jsou pro tebe rizikove nějaké operace, delší fixace na lůžku, sádra. Cestování letadlem, nebo nějaké léky. Buď ráda, že ti na to teď přišli a neřeší se to až po nějakém problému.
Ta délka snažení :nevim: nikdy jsem se ostatních neptala po jaké době se zdařilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
19.4.22 15:51

@Anonymka 01 To je právě to, že jsou ty názory ruzné, co lékař to názor a pak jsou naštvaní, že googlujeme informace a diagnózy. Achjo 5×, tak to tedy opravdu není žádná náhoda :roll: Držím palce, ať další těhotenství vyjde :) Úspěšnost s léky je pak vysoká.

@Mrg Aha tak, takže do 4 měsíce byly hodnoty v normě.. To je dobře, že jsi neměla sedavou práci, narozdíl ode mě :D
Kdoví, jestli to tvé krvácení s tou leidenskou mutací nijak nesouviselo.. :think:
Ano já jsem ráda že o tom vím, si říkám kolik bych možná měla za sebou bolavých potratu kdybych neměla problém s otěhotněním. Jinak by se na to nepřišlo.
Moje mamka teda otěhotněla ve 20 ani nevěděla jak, ale při druhém to několik let nešlo, pak potratila, a zase nemohla několik let otěhotnět. Dělají se jí strašně často modřiny jako mně, ani nevím z čeho, kdoví, jestli jsem taky po ní něco dobrého nezdědila :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí