Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@sagina píše:
@_Kaczenkaa_ je úplně jedno, kdo s dítětem v nemocnici bude, krom rodičů - prarodičů - partnerů rodičů a jiných příbuzných jsem zažila třeba i chůvy nebo asistentkyjinak variantu „nic neříkat“ bych nevolila. bude potřeba minimálně podepsat souhlas s hospitalizací a případně i dalšími výkony (nevím, proč dítě bude hospitalizované, ani jakou mají právní organizaci ohledně souhlasů zrovna v Brně) a to můžeš udělat jedině ty jako rodič, nikoli tvůj partner. čistě teoreticky se k tomu váží i další právní věci, jako třeba podávání informací nebo vyzvednutí z nemocnice, lékaři by měli vědět, jestli doprovod dítěte má na tyhle věci nárok nebo ne. samozřejmě, ty z pozice rodiče k tomu můžeš dát zmocnění, ovšem automaticky ho nemá. prostě narovinu bych řekla, že s dítětem bude můj partner, který není otcem dítěte (neptala bch se, oznámila bych) a jestli k tomu potřebují něco podepsat.
Přesně
@michaela1808
Nn, hradí se od dvou let pokud není pobyt doprovodu indikovany lékařem.
Edit.- viz zde http://m.fnbrno.cz/…ditete/t2016
@sagina
Ještě teda - dcera jde na ORL, jedná se o CT pyramid, protože má v ousku nádor. CT kvůli věku bude prováděno v celkové anestezii… Takže asi nejlepší bude zavolat přímo na oddělení vrchní sestře a optat se? Nebo doktora? ![]()
@_Kaczenkaa_ píše:
@michaela1808
Nn, hradí se od dvou let pokud není pobyt doprovodu indikovany lékařem.
Edit.- viz zde http://m.fnbrno.cz/…ditete/t2016
aha, tak to jo, no, náš malý ještě nebude mít v době pobytu dva roky (bude mi rok a půl), tak asi proto mi říkali, že nebudeme platit…díky za info a omlouvám se za dezinformaci
A jinak k dotazu, já bych to řekla úplně na férovku jak to je plus dotaz, co s tím…
@_Kaczenkaa_ domluvit se klidně můžeš se sestrou, ale v dnešní době určitě bude potřeba, abys podepsala souhlasy (minimálně s hospitalizací a s celkovou anestezií, s CT u nás podepisujeme jenom tehdy, když se aplikuje kontrastní látky, což u pyramid myslím není), takže bys k nástupu měla přijít s nimi. i když teoreticky je určitě možné, aby ti souhlasy zaslali a doprovod je pak přinesl už podepsané, když by to jinak nešlo. ale pokud nechceš jít bez přípravy, tak bych normálně zavolala k sestrám na oddělení a poptala se tam. určitě nebudeš ani první, ani poslední ![]()
V dokumentech je psáno doprovod dítěte, nikde není striktně dáno že to musí být rodič. Ono třeba u pěstounů, adopcí, to taky nejsou biologičtí rodiče.
@sagina
Děkuji za info. Souhlasy mi vždy dávají s sebou domů, abych si to prostudovala, takže je mám.
Zavolam tedy a uvidím co bude potřeba.
Ještě jednou moc díky! ![]()
Vsude na souhlasech mame napsano:podpis zakonneho zastupce, coz je jeden z rodicu, pestoun atd. I od babicek nam musi dojet rodice, pokud to neni operace z vitalni indikace. Vyjimka je snad jen tabor. U nas jse i mezinarodni a nevim, jak bysme tahali rodice z polska, ze tu mame dite s bolestmi bricha nebo prujmem
Já byla nedávno v nemocnici s dcerou mého manžela. Nejsem matka. A normálně mě tam nechali. Holčička mě oslovuje křestním jménem, máme jiné příjmení, tak by se poznalo, že nejsem její matka. A bylo to v pohodě, dali mi podepsat všechny papíry. Ale byli jsme tam s průjmem, žádná operace. Řešila jsem i neschopenku, jestli na ní mám nárok a MÁM. Nejsem její zákonný zástupce, nemáme ani společný trvalý pobyt, ale žijeme ve společné domácnosti. Manžela tam nechtěli, že je chlap a kdyby na pokoj přišla maminka s dítětem, musel by pryč. Tak jsem šla já.
@Anonymní píše:
Ahoj.
Prosím o zachování anonymity, jinak smazat. Nechci aby to četl někdo kdo by kvůli tomu mohl dělat potíže.
Tak k dotazu - dcera má v listopadu naplánovánou cca 3 denní hospitalizaci, ale já, protože nastupuji do nové práce, tam s ní být nemohu a tady nastává problém - partner by tam s ní šel, jenže není bio otec, je vůbec reálné aby tam s ní mohl být?
Jiná varianta není, žádné přímé příbuzné (prarodiče, sourozence atd.) nemáme v dosahu, aby tam s ní mohli jít…
Napadlo mě to prostě nerict, že není bio otec, ale nebude z toho pak mít nemocnice problém třeba na pojišťovně?
Ještě teda doplním, že průvodce dítěte si pobyt platí, takže teoreticky by to na pojišťovnu ani jít nemělo… Tak nevím.
Co byste udělaly, říct/neříct nebo máte někdo zkušenost s doprovodem „nerodiče“?
Předem děkuji za odpovědi.
Já nevím, asi bych zavolala do nemocnice a zeptala se přímo tam
Všem moc děkuji za odpovědi. Bála jsem se že to nepůjde, vidím, že to lze tak na tom budu trvat.
V pondělí tam zavolam a uvidíme, zda se domluvim.
Moc díky ![]()
Ahoj, obnovuji diskuzi, ať zbytečně nezakládám novou.
Mám 3 týdny staré mimčo a jeho vyšetření sluchu se kryje s mým lékařem. Je možné jednorázově poslat s babičkou nebo musí opravdu rodič?? Nemůžu to nikde dohledat…
Jasně že může, je jedno s kým tam to dítě dorazí, hlavně že ho zkouknou. Kdybys byla nemocná taky ho pošleš s někým jiným.