Může s dítětem do nemocnice nerodič?

Anonymní
30.10.15 11:00

Může s dítětem do nemocnice nerodič?

Ahoj.
Prosím o zachování anonymity, jinak smazat. Nechci aby to četl někdo kdo by kvůli tomu mohl dělat potíže.
Tak k dotazu - dcera má v listopadu naplánovánou cca 3 denní hospitalizaci, ale já, protože nastupuji do nové práce, tam s ní být nemohu a tady nastává problém - partner by tam s ní šel, jenže není bio otec, je vůbec reálné aby tam s ní mohl být?
Jiná varianta není, žádné přímé příbuzné (prarodiče, sourozence atd.) nemáme v dosahu, aby tam s ní mohli jít…
Napadlo mě to prostě nerict, že není bio otec, ale nebude z toho pak mít nemocnice problém třeba na pojišťovně?
Ještě teda doplním, že průvodce dítěte si pobyt platí, takže teoreticky by to na pojišťovnu ani jít nemělo… Tak nevím.
Co byste udělaly, říct/neříct nebo máte někdo zkušenost s doprovodem „nerodiče“?
Předem děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8176
30.10.15 11:03
@Anonymní píše:
Ahoj.
Prosím o zachování anonymity, jinak smazat. Nechci aby to četl někdo kdo by kvůli tomu mohl dělat potíže.
Tak k dotazu - dcera má v listopadu naplánovánou cca 3 denní hospitalizaci, ale já, protože nastupuji do nové práce, tam s ní být nemohu a tady nastává problém - partner by tam s ní šel, jenže není bio otec, je vůbec reálné aby tam s ní mohl být?
Jiná varianta není, žádné přímé příbuzné (prarodiče, sourozence atd.) nemáme v dosahu, aby tam s ní mohli jít…
Napadlo mě to prostě nerict, že není bio otec, ale nebude z toho pak mít nemocnice problém třeba na pojišťovně?
Ještě teda doplním, že průvodce dítěte si pobyt platí, takže teoreticky by to na pojišťovnu ani jít nemělo… Tak nevím.
Co byste udělaly, říct/neříct nebo máte někdo zkušenost s doprovodem „nerodiče“?
Předem děkuji za odpovědi.

Pokud je neprasti do nosu jiné příjmení tak bych to neřešila. Pokud mate odlišné… Hele nevím, ale urcite je to zajímavý dotaz, jsem zvědavá co kdo poradí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.10.15 11:03

Já myslím, že i otčím může. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
30.10.15 11:05

Myslím, že by to problém být neměl. Pojišťovně se nehlásí, kdo konkrétně byl s dítětem hospitalizován. Hlásí se pouze, že mělo dítě doprovod. Máme u nás hospitalizované i babičky, rodiče se kolikrát různě střídají, dokonce i sourozenci starší 18 let u nás byli a ted i teta, bo rodina byla po havárii. Takže za mě si myslím, že to jde bez potíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8176
30.10.15 11:06

První co na me vykouklo v Google je nemocnice v Prostějově pro příklad a ti tam uvádí matky, otce, dědečka, strýce, mělo by to byt OK ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8176
30.10.15 11:07

A dcera je starší šesti let, ze si to hradite? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
30.10.15 11:09

Ještě teda poj. hradí pobyt a stravu doprovodu do 6 let, pak už si doprovod hradí vše sám. Takže teď jsem si všimla, že platíte, tak tam je to jedno, kdo s dítětem je. Aspoň teda u nás na odd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
612
30.10.15 11:09

Taky myslim, ze nebude problem. Dcera byla v nem po dobu me dovolene, byla v tu dobu u tatinka a do nem sla jeho pritelkyne a druhy den moje segra, nez jsem ja prijela. Problem nebyl, nikdo to neresil.

U nas je ale problem muzsky doprovod. S tim delaji problemy. Ze chlap mezi matkami :roll: tak spis tohle zjistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
30.10.15 11:11

Tam by to vyřešil jen nadstandart nebo pokud by měli prázdnější odd, tak je dát spolu a k nim už nikoho.Nebo ještě ev. jiného tatínka s dítětem. Tak to taky jde. Samo ještě aby byly diagnozy tak nějak schopně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
30.10.15 11:18

Všem moc děkuji za odpovědi.
Dceři je 2 a trictvrte, ale v dětské nem. v Brně prostě doprovod platí, tuším, že minule jsem platila necelé 400,– za noc.
Jinak tam jsou pokoje oddělené pro ty malé děti s doprovodem jsou to dva pokoje vedle sebe, které propojuje společný sprchovy kout.
Jinak dcera má moje příjmení a já je tam nejspíš povezu, pokud mi to dovolí směna v práci…
Takže většina z Vás se shodla na tom nic nerikat a prostě ať tam s ní jde…?
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
15814
30.10.15 11:28

@_Kaczenkaa_ je úplně jedno, kdo s dítětem v nemocnici bude, krom rodičů - prarodičů - partnerů rodičů a jiných příbuzných jsem zažila třeba i chůvy nebo asistentky :nevim:

jinak variantu „nic neříkat“ bych nevolila. bude potřeba minimálně podepsat souhlas s hospitalizací a případně i dalšími výkony (nevím, proč dítě bude hospitalizované, ani jakou mají právní organizaci ohledně souhlasů zrovna v Brně) a to můžeš udělat jedině ty jako rodič, nikoli tvůj partner. čistě teoreticky se k tomu váží i další právní věci, jako třeba podávání informací nebo vyzvednutí z nemocnice, lékaři by měli vědět, jestli doprovod dítěte má na tyhle věci nárok nebo ne. samozřejmě, ty z pozice rodiče k tomu můžeš dát zmocnění, ovšem automaticky ho nemá. prostě narovinu bych řekla, že s dítětem bude můj partner, který není otcem dítěte (neptala bch se, oznámila bych) a jestli k tomu potřebují něco podepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1863
30.10.15 11:32

Do šesti let by to měla hradit pojišťovna…taky máme naplánovaný zákrok do dětské černopolní v Brně a ptala jsem se, neplatí se, malý bude mít dva roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
_Kaczenkaa_
30.10.15 11:34

@sagina
Ha, koukam, že můj anonym se nepodařil, no snad se dotyčný nedopatra… :roll:
Takže myslis, že by s tim neměli mít problém? Já právě minule když jsem tam s ní byla, tak jsem potřebovala na 2 hoďky pryč skrz pohovor a když jsem jim řekla, že by mě tam zastoupil partner, nebio otec, tak mi řekli, že to že neni bio jako neslyšeli, tak právě nvm :think:
Mám strach, že mi řeknou, že to prostě nejde, budu tam s ní muset já a tím pádem mě vyhodí z nové práce, což si zkrátka nemohu dovolit :zed:

• Citovat
  • Upravit
2526
30.10.15 11:34

Může. Často jsem lehávala se synem v nemocnici a co vím, tak se u dětí, které tam bývaly dlouhodobě střídali doprovody. Jen musí dát souhlas zákonný zástupce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1167
30.10.15 11:35

Já mám o 23 let mladšího bráchu a v nemocnici jsem s ním byla bez problémů :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty