Můžu jít za kmotru?

687
4.1.11 16:14

Můžu jít za kmotru?

Ahoj děvčata,

prosím o odpověď na otázku v nadpisu: mohla bych jít za kmotru neteři,i když sama nejsem křtěná?Musím projít nějakou přípravou nebo něco podobného? Docela bych o to stála.

Děkuju,Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1894
4.1.11 16:16

ahoj, já myslím že ano. záleží na p. faraři. my jsme se s manželem brali a manžel nebyl a není pokřtěný a nevadilo to. chce se to zepat na faře. snad jsem poradila. renča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
4.1.11 16:17

No, pokud je mi známo, tak pokud nejsi pokřtěná, tak nemůžeš… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6096
4.1.11 16:18

Ale jak píše radu předchozí příspěvek, zkus promluvit s farářem a pozeptat se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
4.1.11 16:23

Ahojky ono opravdu hodně záleží na faráři, jak to bere ,ale je pravda že při křtu skládáš slib (MI JSME TO TAK MĚLI)že pomužeš dítě vychovat v pokoře a víře v krista,tak potom zaleží na tom jestli jsi nepokřtěná věřící.Mi (rodiče)jsme procházeli přípravouale kmotři ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
4.1.11 16:23

kmotr musí být pokřtěný, ale nemusí být praktikující. Ale většinou to stejně nikdo nezkoumá… takže je na vás, jak se k tomu postavíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
4.1.11 16:26

nemusí být kmotr pokřtěný, vlastní zkušenost. Spíše záleží na domluvě s farářem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
4.1.11 16:26

ahoj, jestli v rimskokatolickem kostele, tak urcite ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TAPTINKA
4.1.11 16:28

nejsem křtěná, za kmotru jsem nemohla
věřící nejsem

kamarádka je křtěná, ale syna jí nakonec nepokřtili, protože ho má za svobodna :-?

• Citovat
  • Upravit
648
4.1.11 16:30
karkulina píše:
kmotr musí být pokřtěný, ale nemusí být praktikující. Ale většinou to stejně nikdo nezkoumá… takže je na vás, jak se k tomu postavíte.

no pokud je to křest jen proto že to rodičum přijde hezké a moderní tak je to asi jedno pokud to farář skousne :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.11 16:37

U svatby to nevadí, že manžel nebyl pokřtěný, pokud jsi křtěná ty, on dostal tzv.dispens, takže vyjímku pro církevní sňatek. Nevím, jak je to u křtu, nicméně kmotr nebo kmotra by měli jít dítěti příkladem ve víře. Takže pokud to není jen křest jako událost, kterou chceme, ale nevěříme a do kostela nikdy chodit nebudeme, jen se nám to prostě líbí, potom by měla být kmotra věřící, tudíž pokřtěná.

• Citovat
  • Upravit
5631
4.1.11 16:38

Určitě ne - tedy v římskokatolické církvi.
Příklad pokřtěný/ nepokřtěný partner a svatba v kostele je jiná kapitola, to lze (tedy pokud je aspoň jeden z partnerů pokřtěný).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
852
4.1.11 16:45

tak oprava, asi fakt musí :nevim: stejně bych to ale probrala s farářem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
4.1.11 16:46

Ja osobne bych ani neprobirala, nepokrtena kmotra? kdo to kdy slysel? btw. a manzele jsou oddani v kostele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Any11
4.1.11 16:46

Byla jsem za kmotru, ale nikdo se vubec neptal, jeslti jsem krtena. U evangeliku… Ja krtena teda jsem (ale rimskokatolicka), ale fakt to nikoho nezajimalo. Ale rodice kmotrence krteni nebyli a museli se s nim dat pokrtit.

Fakt to zavisi na konkretnim farari.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová