Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj děvčata,
prosím o odpověď na otázku v nadpisu: mohla bych jít za kmotru neteři,i když sama nejsem křtěná?Musím projít nějakou přípravou nebo něco podobného? Docela bych o to stála.
Děkuju,Tina
ahoj, já myslím že ano. záleží na p. faraři. my jsme se s manželem brali a manžel nebyl a není pokřtěný a nevadilo to. chce se to zepat na faře. snad jsem poradila. renča
No, pokud je mi známo, tak pokud nejsi pokřtěná, tak nemůžeš… ![]()
Ale jak píše radu předchozí příspěvek, zkus promluvit s farářem a pozeptat se…
Ahojky ono opravdu hodně záleží na faráři, jak to bere ,ale je pravda že při křtu skládáš slib (MI JSME TO TAK MĚLI)že pomužeš dítě vychovat v pokoře a víře v krista,tak potom zaleží na tom jestli jsi nepokřtěná věřící.Mi (rodiče)jsme procházeli přípravouale kmotři ne.
kmotr musí být pokřtěný, ale nemusí být praktikující. Ale většinou to stejně nikdo nezkoumá… takže je na vás, jak se k tomu postavíte.
nemusí být kmotr pokřtěný, vlastní zkušenost. Spíše záleží na domluvě s farářem…
nejsem křtěná, za kmotru jsem nemohla
věřící nejsem
kamarádka je křtěná, ale syna jí nakonec nepokřtili, protože ho má za svobodna ![]()
karkulina píše:
kmotr musí být pokřtěný, ale nemusí být praktikující. Ale většinou to stejně nikdo nezkoumá… takže je na vás, jak se k tomu postavíte.
no pokud je to křest jen proto že to rodičum přijde hezké a moderní tak je to asi jedno pokud to farář skousne ![]()
U svatby to nevadí, že manžel nebyl pokřtěný, pokud jsi křtěná ty, on dostal tzv.dispens, takže vyjímku pro církevní sňatek. Nevím, jak je to u křtu, nicméně kmotr nebo kmotra by měli jít dítěti příkladem ve víře. Takže pokud to není jen křest jako událost, kterou chceme, ale nevěříme a do kostela nikdy chodit nebudeme, jen se nám to prostě líbí, potom by měla být kmotra věřící, tudíž pokřtěná.
Určitě ne - tedy v římskokatolické církvi.
Příklad pokřtěný/ nepokřtěný partner a svatba v kostele je jiná kapitola, to lze (tedy pokud je aspoň jeden z partnerů pokřtěný).
tak oprava, asi fakt musí
stejně bych to ale probrala s farářem…
Ja osobne bych ani neprobirala, nepokrtena kmotra? kdo to kdy slysel? btw. a manzele jsou oddani v kostele?
Byla jsem za kmotru, ale nikdo se vubec neptal, jeslti jsem krtena. U evangeliku… Ja krtena teda jsem (ale rimskokatolicka), ale fakt to nikoho nezajimalo. Ale rodice kmotrence krteni nebyli a museli se s nim dat pokrtit.
Fakt to zavisi na konkretnim farari.