Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Janli píše:
Podívej, ať počítám, jak počítám, tak pokud chci zajistit svým dětem bydlení tak, aby na něj nemusely čekat do padesáti a víc, tak buď musím zemřít brzo nebo těch nemovitostí mít víc. Mám obavy, že ten problém v počtech není na mé straně…A to, kdy si tu hypotéku bereš, s tím nemá nic společnýho. To je prostě jen o tom, kdy tu nemovitost tomu dítěti uvolníš…
Tak ne každý si bere hypo s holým zadkem a bez žádného vkladu, ne každý má dvě děti a ne každý si jí bere na 30 let. To že si to nemůžeš dovolit ty, neznamená že pro ostatní to smysl nemá a neumí počítat ![]()
A to kdy to splatíš s tím má společné téměř vše. Nepředpokládám totiž, že někdo bude mít na to splácet hypotéku a zároveň si někde jinde navíc k tomu platit nájem. To kdy hypo splatí má vliv na to, jestli půjde do další investice a nebo třeba nájmu a logicky pak nemovitost uvolní třeba pro děti. Ty se tady matikou opravdu neoháněj ![]()
A i kdybych vycházela z tvého příkladu, 50 let není žádná hrůza, jak moje máma byla ráda že v tomto věku dědila po babičce velký byt. V té době se rozváděla a kdyby nedědila, musela by do pronájmu. Navíc jednou ten byt bude můj a následně mojí dcery. Babičce jsem za to velmi vděčná. Navíc muž má hypo na nemovitost na 15 let, jelikož máme vysoké splátky a měli jsme dost naspořeno. Takže tvoje obavy opravdu nesdílím
![]()
@nototo jo, ale ona to myslela tak, že to neřeší absolutně bydlení jejich děti. Ony si jej budou muset vyřešit dávno předtím, než tu nemovitost po ní zdědí. Tvoje máma do tech 50 taky nějaký bydlení měla, buď nájem nebo dávno hypotéku na vlastní. Takže ty nemovitosti od rodičů budou jakýsi bonus někdy v pozdějším věku, nikoli na jejich životní situaci s bydlením.
@nototo píše:Vždyť děti si do té doby poridi svoje bydlení nebo se odstehuji daleko
No tak většina to chce hlavně jednou zanechat vlastním dětem, aby právě jednou měly na rozdíl od nás tu výsadu že nebudou muset platit někde enormní nájem/hypotéku a budou moci žít ve vlastním jen za poplatky, víš?Příspěvek upraven 19.07.21 v 00:38
@nototo píše:
Ale jdi ty…Ne každý si bere hypo až po narození dítěte, navíc ani tak to přece neznamená, že dítě musí jít už ve 20 do vlastníhoAle každému jak je mu po chuti
Nicméně chápu že pro někoho kdo si to neumí spočítat to postrádá logiku
A kolik asi tomu diteti bude než se toho baráku dočká? Můžeš tu být taky do devadesáti.
@fera21 píše:
Já si myslím, že Češi by měli konečně opustit tu ideu vlastního bydlení. Střechu nad hlavou předpokládám máte, takže žádný zle.
Podle mě to ma háček. 1 ceny najmu jsou vysoké a 2 majitele nemají byty k pronajmu třeba na 15-20 let. Kdo by se chtěl stěhovat co tok? A navíc se chovají tak, ze jim pomalu vadí i dýchání
.
@nototo píše:
No tak většina to chce hlavně jednou zanechat vlastním dětem, aby právě jednou měly na rozdíl od nás tu výsadu že nebudou muset platit někde enormní nájem/hypotéku a budou moci žít ve vlastním jen za poplatky, víš?
Idea je to hezká v případě jedináčka.
Mám kolem sebe rodiny, kde to způsobilo akorát problémy a hádky. Děti třeba 3,ale jedno zemřelo dřív než rodič a zanechalo po sobě 3 děti, které se dělí o jeho podíl. Takže 6 dědiců, žádný nemá prachy na vyplacení ostatních, stejně se musí nemovitost prodat.
Mít barák není žádná jistota pro potomky. A jako bonus do krve rozhádané rodiny. Jiné řešení než prodat to není a všichni tím přichází o vzpomínky.
@nototo píše:
Ale jdi ty…Ne každý si bere hypo až po narození dítěte, navíc ani tak to přece neznamená, že dítě musí jít už ve 20 do vlastníhoAle každému jak je mu po chuti
Nicméně chápu že pro někoho kdo si to neumí spočítat to postrádá logiku
Moje děti teda půjdou do našeho (jejich vlastniho) domu nejdřív v 55. To je dost hloupá myšlenka. Já si neporidila decka na důchod. A ve 45 se taky nehodlám stěhovat. ![]()
@nototo píše:Řekla bych, že Tvoje situace je výjimečná. Od generace babičky jedno dítě v rodině.
Tak ne každý si bere hypo s holým zadkem a bez žádného vkladu, ne každý má dvě děti a ne každý si jí bere na 30 let. To že si to nemůžeš dovolit ty, neznamená že pro ostatní to smysl nemá a neumí počítat
A to kdy to splatíš s tím má společné téměř vše. Nepředpokládám totiž, že někdo bude mít na to splácet hypotéku a zároveň si někde jinde navíc k tomu platit nájem. To kdy hypo splatí má vliv na to, jestli půjde do další investice a nebo třeba nájmu a logicky pak nemovitost uvolní třeba pro děti. Ty se tady matikou opravdu neoháněj
A i kdybych vycházela z tvého příkladu, 50 let není žádná hrůza, jak moje máma byla ráda že v tomto věku dědila po babičce velký byt. V té době se rozváděla a kdyby nedědila, musela by do pronájmu. Navíc jednou ten byt bude můj a následně mojí dcery. Babičce jsem za to velmi vděčná. Navíc muž má hypo na nemovitost na 15 let, jelikož máme vysoké splátky a měli jsme dost naspořeno. Takže tvoje obavy opravdu nesdílím![]()
@nototo píše:
Tak ne každý si bere hypo s holým zadkem a bez žádného vkladu, ne každý má dvě děti a ne každý si jí bere na 30 let. To že si to nemůžeš dovolit ty, neznamená že pro ostatní to smysl nemá a neumí počítat
A to kdy to splatíš s tím má společné téměř vše. Nepředpokládám totiž, že někdo bude mít na to splácet hypotéku a zároveň si někde jinde navíc k tomu platit nájem. To kdy hypo splatí má vliv na to, jestli půjde do další investice a nebo třeba nájmu a logicky pak nemovitost uvolní třeba pro děti. Ty se tady matikou opravdu neoháněj
A i kdybych vycházela z tvého příkladu, 50 let není žádná hrůza, jak moje máma byla ráda že v tomto věku dědila po babičce velký byt. V té době se rozváděla a kdyby nedědila, musela by do pronájmu. Navíc jednou ten byt bude můj a následně mojí dcery. Babičce jsem za to velmi vděčná. Navíc muž má hypo na nemovitost na 15 let, jelikož máme vysoké splátky a měli jsme dost naspořeno. Takže tvoje obavy opravdu nesdílím![]()
Tak moje máma má pojištěny byt když má hypotéku, pokud umře hypotéka se dále nesplácí.
@mackA159 píše:
Tak moje máma má pojištěny byt když má hypotéku, pokud umře hypotéka se dále nesplácí.
Pojištění k hypotéce je povinné. Mají to tak všichni.
@chiquinkira píše:
Co to meles? To nemyslis vazne ze ne? Jak jako cesi? To snad neni pravda. Ja odjela pracovat do zahranici, abych si jednou prave to vlastni bydleni poridila!!!
No tím ale zrovna nerozporuješ to, co jsem napsal.
@nototo píše:
tady vubec nejde o hypo, to sem neplet. Zadnou nemam. Tvoje matka do 50 bydlela v najmu. Ja mam decka pomerne pozde, dve uz jsou dospele, ja mam presto jeste nejakych 30 let do prumerneho veku umrti. A az to se mnou a chlopem sekne, bude furt jeden barak pro 3 decka.
Baráky se kupují jako rohlíky, proste prijdes, obhlidnes a koupíš, jinak je fuč, pokud to je tedy nějaká slušná nabídka. Pak jsou i nějaké ležáky, co ti tak rychle neutecou, ale ty už mají vždy nějakou podivnost, co kupce odrazuje. Nikdo nebude cekat, až si to desetkrát prohlídnes, zkonzultujes s odborníky a konecne se rozhoupes, vesměs se najde někdo, kdo to vezme i bez toho.
Příspěvek upraven 19.07.21 v 07:28
@jahuhudka píše:
Podle mě to ma háček. 1 ceny najmu jsou vysoké a 2 majitele nemají byty k pronajmu třeba na 15-20 let. Kdo by se chtěl stěhovat co tok? A navíc se chovají tak, ze jim pomalu vadí i dýchání.
To je pravda a bohužel k tomu nedorostli ani ti pronajímatelé. Jenže postupem času tenhle trend bude muset nastoupit. Nemovitosti už dolů nepůjdou, stavební materiál taky ne. A ono je to opravdu v nás jako v národě zakořeněný, že vrcholem života je mít vlastní barák. Jenže je to trochu pozůstatek z doby, kdy se baráky stavěly daleko výhodněji než teď. A i ve vlastním baráku musíš furt brát ohled na ostatní. Sice míň, ale taky.
@mackA159 píše:
pojisteni ceho? Jakoze si nekdo vezme hypoteku na novy dum, po dvou letech umre a dedicove nezdedi dluh-hypoteku?
No, tak to je. Nesmí se váhat. Taky jsme hledali, několik let. Asi 6 let. Plus mínus stejné obstrukce.
Nakonec jsme se jeli dívat na poslední dům ulice v nové zástavbě, ten se mi nelibil (špatně otočená terasa). V tu samou minutu jsme zjistili, že se tam bude stavět ještě poslední řada domů (ulice). Za druhou minutu jsme dům rezervovali. Ten samý den se zarezervovala celá ulice od těch, co se šli podívat na ten dům (s nic moc terasou). Nakonec se prodal i ten.
A ano, bylo to štěstí. Ale občas jak kdy, s developerkou jsou neskutečné problémy. A sice novostavba, ale mokré je to a vše kolem nedodělané.
Ovšem za cenu jakou jsme koupili, bychom v současné době už nenašli.