Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@Čtyřlístek2 píše:
Dnes jsem tu narazila na zmínku, jak v Číně kvůli koronaviru balí ovoce. Je známo, že ten virus dokáže na ledas čem ulpívat, takže od chvíle, kdy se to sem dostalo, po nákupu myji potraviny, co jdou umýt - tedy hlavně jogurty, margarín, krabičky se šunkou, sýrem.. Teplou vodou a mýdlem jako ruce, aspoň těch 30-40 vteřin, než to dám do lednice. Ovoce se slupkou - citrony, pomeranče stejně tak. Co se umýt nedá, to vysypu/vyndám a od obalu si ruce umyju. Myslíte že je to přehnané nebo nutné?
Co je zabalené, omyju v desinfekci a opláchnu, a co nejde, nechám den dva venku/v autě.
Normálně nejsem sterilní magor, děti mohly sbírat spadané jídlo ze země, válet se v bahně, pusinkovat psa, ale tohle je výjimečná situace.
Taky jsem si říkala, jestli nemám umýt nakoupené věci, ale nakonec jsem to neudělala. Děti i já si musíme budovat imunitu, všechny viry stejně zachytit nedokážu a když bych měla všechno mýt a dezinfikovat, tak se z toho zblázním..
@Lucie_Sx
Nejsem zdravotnice, ale líbat psa, co právě olízal počůranou trávu, mi přijde víc eklovní než nemytý obal ze supermarketu ![]()
Ano. Videla jsem seznam, jak dlouho se to svinstvo udrzi na ruznych materialech. Vse otrit, umyt.
Minimalne ted to delat, kdyz radit takovy parchant vir.
@Titty píše:
Tak rouška nechrání tebe, ale hlavně ty ostatní, abys na ně neprskla. Namrkat vir, no to nevím, do očí se spíš dostane z rukou, když si tam sáhneš.
A triko a kalhoty jsem doma sundala hned, jak jsem si vydrbala ruce. Pravda, přes hlavu jsem ho přetáhnout musela.
Chodime k lidem starym ted po praci odpoledne, ze jsme dobrovolnici, kteri jim pomahaji u nas. Organizuje nas Dr. a opravdu nam nakazala, ze rousku, rukavice, bryle mit, kdyz jsme venku, ze si mame chranit oci. Bezne nesnesu slun. bryle, uz jsem si je nechala sehnala. Denne se cela umyt. Ja jsem byla zvykla obden si myt vlasy. Ted musim denne. Ona je zdravotnik, je v pravidelnem kontaktu s epideiologem v kraji a jinymi doktory kolem toho humbuku. Asi vse nam nerika, at nas nevydesi a neuteceme ji. Kdo by ji pomahal.
Ale prubezne neco zajimaveho rika.
Umývám jen ovoce, zeleninu a maso jako doposud. Když budu všechno dezinfikovat, nevybuduji si imunitu proti tomu viru. Postupně ho dostáváme do těla všichni, ani o tom nevíme…
@Makca87 to je sice pěkná teorie, ovšem odhadnout množství viru olíznutého ze špinavých rukou tak abyste se tím „očkovala“ ale neonemocněla, to jste tak o 100 let výzkumu před světovými špičkami, jestli to dokážete. Já právě myslím že i když se budeme snažit o maximální hygienu, tak s tím do nějakého kontaktu možná přijdeme i přesto a to bude tak to maximum, které asi tělo ustojí, jinak je to myslím dost infekční potvora. Každopádně maso neumývám ani jsem to nikdy nedělala, vařením/pečením se ten virus samozřejmě zničí, tudíž jen obaly.
Myju jen ovoce, zeleninu, maso. Sterilní prostředí stejne nevytvoříš a akorát si tam vypěstuješ neco odolneho. Jinak používám uklidovou drogerii prirodni, bez dezinfekci s žijeme. Treba prujmove onemocneni jsme nemeli nikdy. Doma mam pořádek. Jinak urcite platí myti rukou, kslsni do kapesiku, ten pak zahodit. Když jsou deti nemocné, tak my dospěli to chytneme, protože kaslou a kychaji bez zakryti pusy, když jsme nemocni my dospěli, tak deti to nikdy nemají, protože je nepusinkuju a dodržuju pravidla hygieny.
@Zuzaja sterilní prostředí je trochu extrém.. my nejsme nějací choulostivci, roky jsme chovali zvířata, jako mladší jsem bydlela fakt na dědině kde lišky dávaly dobrou noc a pořád máme do přírody od baráku fakt dva kroky, lecos vůbec neřeším, ale prostě zrovna toto já osobně považuju za důležité, peníze, tlačítka, mobil, klíče, ošmatlané kelímky z krámu to je za mě špína kterou prostě doma nechci. Jak může někdo například dát dítěti na cucání klíče nebo mobil - a že to spousta matek dělá, to prostě nechápu, to je lepší když někde snědí nějaké to h---o z trávy už pomalu. Ale je jasné že tohle je dost subjektivní věc, někdo se štítí toho, jiný onoho, sterilní prostřední každopádně doma úplně na 100% nemáme ![]()
@Čtyřlístek2 fakt umýváš obaly od všeho?
… To jsem nedělala nikdy
. Kolikrát jsem naházela rohlíky a sýrem, šunkou a kokinem do jednoho sáčku a žiju
… A určitě jsem ty rohlíky neumývala. Kdybych všechno po někom dezinfikovala, tak se z toho zblázním, protože by to bylo za den obrovské množství a mozek by se pořádně zapotil! Vytváří z nás,,skleníkové děti" a to si nemyslím, že je úplně v pořádku.
@Makca87 ježiš tak samože ne normálně, ale co je u nás v kraji koronavirus tak umývám všechny obaly, jo. Mám čtyři malé děti, 80tiletého dědečka který vyžaduje plně pomoc okolí a babičku těsně pod 60 s námi v kontaktu. Za umytí obalů mi snížení rizika stojí ![]()
@Čtyřlístek2 píše:
@Makca87 ježiš tak samože ne normálně, ale co je u nás v kraji koronavirus tak umývám všechny obaly, jo. Mám čtyři malé děti, 80tiletého dědečka který vyžaduje plně pomoc okolí a babičku těsně pod 60 s námi v kontaktu. Za umytí obalů mi snížení rizika stojí
V každém kraji je koronavirus
. Já jezdím do zóny pomáhat, mám 2 malé děti. 80-ti letou babičku a starší tchánovce jsem absolutně odstřihla. Počítám s tím, že covid-19 třeba chytnu
, což normálně zdravý člověk ustojí…
Ne nemyju, nejsem blazen.
A ja bezne celozitovne, nesaham na potraviny rukama od obalu. proste si vse z tech obalu vybalim a pak si myji ruce a na potrabviny saham vzdy cistyma rukama, takze tohle vlastne nemusim vubec resit.