Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Dnes jsem tu narazila na zmínku, jak v Číně kvůli koronaviru balí ovoce. Je známo, že ten virus dokáže na ledas čem ulpívat, takže od chvíle, kdy se to sem dostalo, po nákupu myji potraviny, co jdou umýt - tedy hlavně jogurty, margarín, krabičky se šunkou, sýrem.. Teplou vodou a mýdlem jako ruce, aspoň těch 30-40 vteřin, než to dám do lednice. Ovoce se slupkou - citrony, pomeranče stejně tak. Co se umýt nedá, to vysypu/vyndám a od obalu si ruce umyju. Myslíte že je to přehnané nebo nutné?
My teď nekupujeme pečivo (pečeme si) a kupujeme jen věci co jsou balené. Tohle je dobré řešení a zavedu. My tedy díky vesnici a tím pádem běžným zásobám nyní moc nenakupujeme, ale tohle je dobrý nápad.
Dnes na nákupu mě to napadlo, že vlastně virus prý na plastech přežívá tři dny nebo kolik.. a to by tím muselo být už promořené úplně všechno. Vlastně kolik koronavirů jsem si možná přinesla jenom s jogurty. A podle mě se tímto směrem nedá uvažovat. Být obezřetný, vyhýbat se davům a uzavřeným prostorům, samozřejmě mýt před konzumací zeleninu a nekupovat nebalené pečivo, ale drhnout každý kelímek od potencionálních kapének… To by se člověk zbláznil přece. Naše imunita taky musí nějakou tu oslabenou kapénku zvládnout, pak je rozdíl, když ti někdo ve frontě naprská za krk a nebo sáhneš po mnoha hodinách na jeden jogurt. ![]()
Ono to k tomu láká, ale myslím, že bychom měli přijat fakt, že pokud se to má stát, stejně se nakazíme i kdybychom se koupali v desinfekci. Říkám si - roušky sice máme, ale co oči? Vir můžeš namrkat. Příjdeš domů, vše omyješ, pečlivě vyvaříš roušku a pak teprve svlékneš triko - přes hlavu - a co na něm ulpělo, opět můžeš vpustit do sebe. Milion drobností. Být obezřetný - ano, dodžovat nutné základy. Ale víc stejně nezmůžeme. Ale dobro vítězí nad zlem - hlavy vzhůru
@prejeta_zaba píše:
Dnes na nákupu mě to napadlo, že vlastně virus prý na plastech přežívá tři dny nebo kolik.. a to by tím muselo být už promořené úplně všechno. Vlastně kolik koronavirů jsem si možná přinesla jenom s jogurty. A podle mě se tímto směrem nedá uvažovat. Být obezřetný, vyhýbat se davům a uzavřeným prostorům, samozřejmě mýt před konzumací zeleninu a nekupovat nebalené pečivo, ale drhnout každý kelímek od potencionálních kapének… To by se člověk zbláznil přece. Naše imunita taky musí nějakou tu oslabenou kapénku zvládnout, pak je rozdíl, když ti někdo ve frontě naprská za krk a nebo sáhneš po mnoha hodinách na jeden jogurt.
Super, přesně tohle jsem si potřebovala přečíst! Já se v tom trochu plácám, chvíli jsem v klidu, pak bych radši všechno umyla.
![]()
Hezky jsi to shrnula, tohle uvažování je mi blízké. ![]()
Naštěstí se mi daří jezdit nakupovat jen jednou za týden, tak s každým dalším dnem jsou zásoby v tomto směru bezpečnější. A pečivo, kterého jsem se bála nejvíc, už se u nás prodává jen balené.
@mrazik6 píše:
Ono to k tomu láká, ale myslím, že bychom měli přijat fakt, že pokud se to má stát, stejně se nakazíme i kdybychom se koupali v desinfekci. Říkám si - roušky sice máme, ale co oči? Vir můžeš namrkat. Příjdeš domů, vše omyješ, pečlivě vyvaříš roušku a pak teprve svlékneš triko - přes hlavu - a co na něm ulpělo, opět můžeš vpustit do sebe. Milion drobností. Být obezřetný - ano, dodžovat nutné základy. Ale víc stejně nezmůžeme. Ale dobro vítězí nad zlem - hlavy vzhůru
Tak rouška nechrání tebe, ale hlavně ty ostatní, abys na ně neprskla. Namrkat vir, no to nevím, do očí se spíš dostane z rukou, když si tam sáhneš.
A triko a kalhoty jsem doma sundala hned, jak jsem si vydrbala ruce. Pravda, přes hlavu jsem ho přetáhnout musela.
@Čtyřlístek2 Hele, na mě je to teda trochu moc.
Podle mě ta voda musí být víc než teplá, aby zlikvidovala viry… Jinak to si myješ i peněženku třeba? Protože když jdeš na nákup, a saháš na ty potraviny, kde třeba vir ulpěl, a pak sáhneš na peněženku, tak ho máš na pěněžence… nebo na kartě…atd atd
@Titty Ano, rouškou chráníš druhé - jasná věc. Ale špatnou manipulací s ní můžeš nakazit i sebe, jednorázové vyhazovat co dvě hodiny a šité nikde doma nepokládat, ale skladovat v zavřené dóze a pak převařit. Je toho opravdu moc a určitě není v naší kompetenci vše ohlídat a ovlivnit. Myslím, že se u spousty lidí nově rozvine obsedantně kompulzivní porucha.
Pardon, ale omyvat jogurty a margariny mi pripada totalne prehnane…
@lichylichozrout peněženku teď v obchodě vůbec nevytahuju, neberu ji tam ani, chodím jenom s kartou, u nás to bylo na krámě doporučeno právě z důvodů hygieny a kartu, mobil desinfikuji běžně i mimo epidemii, to mi zas přijde jako standardní hygiena
ale určitě děkuji i tobě za názor, však proto jsem diskuzi založila ![]()
@J_Doe no jo. Já když vidím jak děti ten jogurt vezmou, teď jim to přeteče jak to zamíchají, olíznou kelímek, tu jim z toho uteče malina, tak prstama co držely kelímek šup do pusy, prostě jsem došla k závěru že jsem takhle klidnější ![]()
@Čtyřlístek2 píše:
@J_Doe no jo. Já když vidím jak děti ten jogurt vezmou, teď jim to přeteče jak to zamíchají, olíznou kelímek, tu jim z toho uteče malina, tak prstama co držely kelímek šup do pusy, prostě jsem došla k závěru že jsem takhle klidnější
Nekde tu imunitu vycvicit prece musi… Vzdyt bez toho totalne zdegenerujeme…
(Muj nazor)
@J_Doe cvičíme
to se zas neboj, písku a tak už sežraly dost
ale z tohoto teda úplně srandu nemám, aby teď olizovaly obaly od potravin, nevím člověče, ale chápu že to má každý jinak
@Čtyřlístek2 píše:
@J_Doe cvičímeto se zas neboj, písku a tak už sežraly dost
ale z tohoto teda úplně srandu nemám, aby teď olizovaly obaly od potravin, nevím člověče, ale chápu že to má každý jinak
Pro lepši pocit ano, ale opláchnutím pod tekoucí vodou se toho nemusíš zbavit. On ten vir je sice malej, ale pořád o krok napřed.
Jsem zdravotní sestra, taky jsem dost v tomto ohledu vynalézavá a popravdě mě toto opravdu úzkostně děsí. Dnes manžel dojel a nákup měl v krabici z obchodu a položil ji na linku, chvíli mi to vrtalo hlavou, kdo na tu krabici třeba předtím sahal…ale snažila jsem se neřešit. Koupil v sáčku 5 rohlíků, že už naskládané ( manžel litoval tu práci prodavaček navíc i já, ale víc mi tu chvíli běželo hlavou, že sice asi měly rukavice, ale zase ten můj podezíravý pocit!!! ) každopádně se člověk fakt z toho nemůže zhroutit a když mě to v tu chvíli moc štve, stříknu co můžu desinfekcí a to dělám celoročně, máme malé děti olizující všechno. ![]()