Na co si šetříte?

1
22.2.26 15:40

Na co si šetříte?

Přeji krásnou neděli! :kytka:

Většinou jsou diskuze o tom kolik si člověk nebo jako rodina odkládá bokem. Ale na co si konkrétně šetříte?

Je to na “co by kdyby”, nějaká větší dovolená, základ hypotéky nebo třeba na důchod? Je váš cíl nějaká konkrétní částka? A jste blízko?

Začínám: Já nám (2+1 dítě) odkládám na cestování, takže cílovou částku jako takovou nemám. Manžel nám zas odkládá kdyby se něco většího rozbilo apod. Jinak rezervu máme kdyby nastal výpadek příjmu.

A jakpak to máte vy? :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.2.26 15:47

Asi tak úplně nešetříme. :nevim:
Mám stavební spoření. Tak teda posílám nějakou částku. Asi 2× jsem to vybrala a kupovala se za to kuchyň. Ale ne všechno
Pak posílám dceři na spořicí účet. Sobě na spořicí účet jako nějakou rezervu.
Nejsou to bůh ví jaké částky. Moc neztrácíme takže když se něco rozbíje, mám to čím pokrýt. No a na dovolené se tak nějak dělíme. Což ale stejně stačí běžný účet. Jo a ještě mám penzijní.
Takže rekapitulace
2× spořicí
1× stavební
1× penzijní.
Ale nijak mě to teda nelimituje.
Pořád jsme na hodně věcí dva :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
3157
22.2.26 15:47

Aktuálně jsme potvrdili štěně :) Takže tam padne něco. A jinak na koupelnu. Manžel sice tvrdí, že zvládne to sám a ušetříme, ale dost se bojím, aby to pak nebyl projekt na pětiletku.
Jinak asi na nic … Jo čeká nás další svatba dítěte.
Tihle jsou echt skromní, tak jsem zvědavá na požadavky :)
Rezervu na důchod a “ kdyby se něco pos…” a dětem do začátku beru automaticky a jako základ. Jsme poučeni. To nad je příjemný bonus. :kytka:

Žádná z našich dětí nechtělo studovat v zahraničí. Tím se nám to ulehčilo. Ač tedy 2 určitě, třetí snad, jsme podporovali i na VŠ.
A aktuálně nemáme žádnou hypotéku. Což je velmi příjemný bonus po mnoha letech.

Příspěvek upraven 22.02.26 v 15:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.26 15:48

Na doplacení hypoték až jim skončí fixace, na stáří a na studia dětem, kdyby chtěly po sš zkusit školy v zahraničí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.26 15:54

Nejsme šetřící typy. Peníze užíváme. Já nejraději za cestování.
Hodně peněz spolyká dům, který opravujeme postupně (takže asi jo, tam něco šetříme, něco jde z různých mimořádných bonusů v práci, kde je manželova firma naštěstí dost štědrá)
Spoření, nebo tak něco, nemáme. Časem chceme peníze začít investovat, to mi přijde zajímavější než nějaké spoření/šetření.
Děti máme 2 na 2.stupni zš.

• Citovat
  • Upravit
1392
22.2.26 15:55

Já zvládám šetřit tak akorát nějaké „co by kdyby“, ale nesmí těch „co by kdyby“ přijít víc najednou. A pak dětem na rovnátka, řidičák a jejich sport. Na víc nemám kapacitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.26 15:57

Šetříme na budování investičního portfolia, abychom generovali pasivní příjem, který nás zajistí na stáří, a nemuseli se tak spoléhat na státní důchod, nebo abychom nemuseli pracovat ve stáří, protože důchod bude jen příspěvek max na jídlo. Sama buduju rezervu na spořicích účtech, jeden na větší jednorázové výdaje typu dovolená, nové spotřebiče, větší dárky, atd. A druhý mám jako rezervu v případě výpadku příjmů po dobu nemoci, nezaměstnanosti, atd. Momentálně si šetřím na nové hodinky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.26 16:07

Jsem 50+ a teď nepotřebuju šetřit na nic konkrétního, vše co potřebuju, už mám nebo si to můžu koupit hned. Odkládáme tedy s mužem peníze „na stáří“, ať už to znamená cokoliv, cestování nebo třeba pro případ nemoci.

• Citovat
  • Upravit
24692
22.2.26 16:08

Na důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.26 16:09

Na rekonstrukce bydlení, na zuby (nám až jednou vypadnou a dětem rovnátka), na cestování, na studium dětí (abychom nebyli např. nucení zůstávat v práci, kde jsme nespokojení, jen proto, že budeme mít dvě děti na VŠ). Obecně šetříme, aby nám to přineslo větší míru svobody a lepší komfort. Šestinásobek měsíčních výdajů máme, ten je nedotknutelný, na výše popsané věci jsou úspory jinde.

• Citovat
  • Upravit
9020
22.2.26 16:09

Chtěla bych celoročně obyvatelnou zimní zahradu s krbem. Takové hodně prosklené rozšíření obýváku, kuchyně a jídelny. My teď na tom místě máme pergolu velikou. Chtěla bych pergolu posunout kousek a na její místo dát zimní zahradu. Snad se někdy dočkám svého vysněného. Takže na tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56114
22.2.26 16:13

Vlastně uz na nic. Na důchod, případně na další nemovitosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.26 16:24

Je nám 40, máme malé dítě, plus 2 větší ve střídavé péči. Sice nemáme hypotéku, bydlíme ve vlastním, ani žádné jiné dluhy, ale máme průměrné příjmy a já aktuálně na RD. Takže byť nemáme nouzi, peněz na zbyt fakt není.
Já si teď šetřím na facelift :mrgreen:. Stojí to kolem 60tis.
Manžel šetří na sportovní vybavení, které potřebuje k provozování svého koníčku.

Já jsem celkem spořivý typ a jsem pyšná na to, že se mi podařilo do 40 našetřit dost, tak že teď můžu nejmladšímu dítěti koupit byt. Na bydlení jsem šetřila celý život, původně teda na vlastní, ale život to zařídil tak, že bydlím s manželem a tedy můžu vlastní prostředky investovat do bydlení pro dítě.

• Citovat
  • Upravit
3108
22.2.26 17:04
@Anonymní píše: Více

facelift :palec:.Konečně si někdo nedělá radost do " společna" ale fakt pro sebe :palec:. A zabbyt pro dítě další :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11593
22.2.26 17:12

Na rakev a asi USB hub, u mé USB roztrojky u PC mi jeden z USB portů začal jít sníženou rychlostí. Mám ho rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat