Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@24Martina píše:
@Alkata to jako vážně?
Já to sice mám úplně naopak, ale chápu, ze ne kazdej to tak ma. Nejradši bych byla s detma doma az do puberty
Taky mám takové kamarádka. JEdna má čtyři děti (to už je tedy full time job) a po asi patnácti letech doma bědovala, že do práce nechce a chce ještě jedno ![]()
@Anonymní píše:
Přesně!!! Ten rok v práci, když už byla malá ve školce, to bylo úplně o něčem jiném, vracela se jí domů šťastná a spokojená maminka, večer plná energie, uvařila večeři a ještě stihla vyprat a uklidit. Teď jsem doma celý den a jak mrtvola poháněná větrem.
Zaklad.
To víš, lidi jsou různí. Já jsem byla doma zombie.
Normálně jsem workoholička, ale doma depka, nic se mi nechtělo, hrozný.
Pak jsem dala ve dvou letech na den v pondělí dítě do soukromé školky. Celý den jsem se věnovala práci, pak jsem uklízela (věděla jsem, že má deadline - čas vyzvednutí po spa). Odpo spousta energie, šli jsem na hřiště, blbnuli jsme. Vydrželo mi to ještě v úterý.
A ve středu zase depka.
Jsou extra mateřské typy, mateřské typy a pak ty ostatní (nechci nazývat nemateřské, protože se mezi ně počítám taky a děti mám ráda).
S prvním jsem vydržela doma 2,5 roku, ale od 1,5 chodil do miniškolky na pár hodin. Byli jsme v zahraničí, žádný hlídání a okolo jen matky, které se chtěly bavit o dětech. Zachraňovaly to herny, tam jsem malého vypustila a já měla aspoň chvilku.
Teď s druhým je to další extrém, nastoupila jsem v 5 měsících do práce, jsme v zahraničí a tady se chodí od 4 měsíců a děti buď hlídají chůvy, prarodiče nebo jesle. Tak my máme chůvu, od 1,5 pošupajdí do školky. A musím říct, že se na ty děti a na naše víkendy tak těším. A v práci si to užívám.
Zakladatelko a z jakého důvodu jsi si pořizovala druhé dítě? Když, tě to nebaví. Dotaz neber jako rejpání, opravdu mě to zajímá,
Mě bude za chvíli končit mateřská a z návratu do práce mám spíš deprese ![]()
@Bábrdl ja jsem doma s druhým, prahnu po třetím (mrne ma devět měsíců
) a práce se děsím. A přitom jsem měla dobrou praci na vedoucí pozici, slušný prijem, cestování. Ale nikdy jsem nebyla tak šťastná jako teď. A to nemám ani hlídání a manžel se vrací po sedmé večer
Zakladatelko nenechala bych se buzerovat chlapem - pokud doma takhle trpis, tak dítě do jesliček a ty šup mezi lidi ![]()
Jak už jsem ale psala v úvodním příspěvku, je to asi i problém naší české společnosti, je tu zažité, že takhle malé dítě má být doma s matkou.
Já to mám jinak, ale o tom nechci psat. Spis k tomu zahraničí a tady tomuhle. Žijeme v Německu a jsou tady fajn některé věci, právě ohledně deti. Rodičovská je rok, pak více méně nic. Skolky jsou pro děti od 4 měsíců a na různe dlouho přes den. Zaměstnavatelé taky hodně pocitaji s tím, že se jim po dětech vrátí maminky na catecne úvazky a tak je to opravdu snazsi. Hlavně pro maminky, které to mají buď jako ty nebo musí z finančních důvodů pracovat.
Ale maličko nesouhlasím s tím, co jsem zmínila nahore. I tady se doporučuje zůstat s dítětem do 3 let doma. Ale nikdo tady nikoho nepranyruje za to, že to tak neni.
Každý to má holt jinak a není fér psát o krkavcich matkach…
@Alušáček píše:
Zakladatelko a z jakého důvodu jsi si pořizovala druhé dítě? Když, tě to nebaví. Dotaz neber jako rejpání, opravdu mě to zajímá,Mě bude za chvíli končit mateřská a z návratu do práce mám spíš deprese
Dobrá otázka, ale jednoduchá odpověď…
Chtěla jsem dvě děti, já i manžel, aby mělo dítě sourozence. Snad si ale nikdo nepořizuje děti jenom proto, že ho to baví na mateřské? Být s dětmi celý den doma? Rozhodnutí, zda budu mít dítě nebo ne, beru s ohledem na celý svůj zbývající život.
Zakladatelka
Jo tak to mám stejný. možná nejsem tak zpruzelá. uklízím nárazově. nesnáším mateřský centra, nesnáším klábosení s ostatníma matkama, nebaví mě nic podnikat s dětma. muž mi občas říká, že po dětech chci věci, jako by byly velké a rozčilujeme mě, že to nepobírají. no asi jo. a to je miluju, mazlíme se, čteme si. ale třeba nebaví mě si s nima hrát. a nepatřím k těm matkám, co se sbalí a jedou sami s dětma na výlet. za rok mi končí mateřská, mám strach, ale už se strašně těším, až budu mezi normálníma lidma
@Anonymní píše:
A jak se ti podařilo, najít práci z domova? Já hledám už dlouho, ale přijde mi, že existují akorát podvody typu kompletace čehosi a pak práce, která je vždy v kombinaci s docházením do firmy, což by u mě připadalo v úvahu v pracovní dny tak od 5-8 večer, a to ještě jen tak 3× týdně, což je na nic…
Zakladatelka
Doucuji obor, ktery jsem vystudovala a pripravuji studenty na zkousky a prijimacky. Jinak bych taky nevedela, jak k praci na doma prijit.
Tak a je nutné se realizovat zrovna v práci? Co kdybys chodila některé dny v týdnu např. cvičit nebo za kámoškama atd. Nebo něco kreativního. Já nevím, jestli zrovna práce = zábava a zvednutí nálady. Já jsem měla práci, co mě bavila, ale z dětí jsem byla jednu dobu taky vyšťavená (kolem toho roku věku, kdy se s nima moc nedomluvíš) a nástup do práce by mi ještě přidal na stresu. Tehdy jsem spíš toužila po nějaké dovolené nebo oddychu a ne si ještě přidat. Záleží, co kdo dělá. Asi by mě stresovalo, že nemůžu v práci zůstat ani o chvíli dýl, když to bude potřeba atd. Že musím věčně chybět, protože jsou děti nemocné atd. atd. A ikdyž mě to taky chvíli nebavilo, nedokázala jsem je nechat někomu jinýmu. Prostě je to moje povinnost a všude jinde jsem líp nahraditelná než jako matka (to je jen můj pocit, někdo to fakt neřeší). Jinak se stýkám víc s dospělými a mám cca 2 zájmy, kterým se věnuju pravidelně, když to jde
a pak ještě další věci nárazově.
@Anonymní píše:
Dobrá otázka, ale jednoduchá odpověď…Chtěla jsem dvě děti, já i manžel, aby mělo dítě sourozence. Snad si ale nikdo nepořizuje děti jenom proto, že ho to baví na mateřské? Být s dětmi celý den doma? Rozhodnutí, zda budu mít dítě nebo ne, beru s ohledem na celý svůj zbývající život.
Zakladatelka
Děkuju za odpověď ![]()
@Svistice Před mateřskou jsem měla dobrou administrativní práci, která mě bavila a do té práce se i vracím. Zaměstnavatel o mě stojí, drží mi tři roky moje místo, upraví mi pracovní dobu na 8-14h, přidá mi peníze a já se tam stejně netěšim
Mě ta mateřská utekla jak nic, mě děti baví v každém věku, miminkovský věk miluju a pracovat budu až do důchodu, tak z toho nejsem nějak odvařená, klidně bych rok ještě byla doma, ale zase pak nechci schánět jinou práci, tak holt musim
![]()
@Alušáček píše:
@Svistice Před mateřskou jsem měla dobrou administrativní práci, která mě bavila a do té práce se i vracím. Zaměstnavatel o mě stojí, drží mi tři roky moje místo, upraví mi pracovní dobu na 8-14h, přidá mi peníze a já se tam stejně netěšimMě ta mateřská utekla jak nic, mě děti baví v každém věku, miminkovský věk miluju a pracovat budu až do důchodu, tak z toho nejsem nějak odvařená, klidně bych rok ještě byla doma, ale zase pak nechci schánět jinou práci, tak holt musim
![]()
Jé, to je hezký. Takže žádná z nouze ctnost, ale starost o děti a podložená tím, že si můžeš vlastně vybrat. Tady v těch diskuzích těžko říct, jak je to ve skutečnosti. Nikdo asi tady nepřizná, že má pak zase jiné problémy, když jde od dítěte v půl roce. Přitom znám takové maminky, ale referují o tom více objektivně než tady.
Zakladatelko, mam to stejně, uplně vše, co jsi napsala. Mě ještě ke všemu starší hodně v zimě marodila, takže furt zavřený doma(v paneláku). Venku je ted konečně hezky a děti opět nemocný…Co mě ted trochu drží nad vodou je, že jsme koupili zahradu, takže tam brzy začneme jezdit, na to se těším. Bydlíte v bytě nebo máte zahradu?
@Alkata to jako vážně?

Já to sice mám úplně naopak, ale chápu, ze ne kazdej to tak ma. Nejradši bych byla s detma doma az do puberty