Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrá otázka, ale jednoduchá odpověď…Chtěla jsem dvě děti, já i manžel, aby mělo dítě sourozence. Snad si ale nikdo nepořizuje děti jenom proto, že ho to baví na mateřské? Být s dětmi celý den doma? Rozhodnutí, zda budu mít dítě nebo ne, beru s ohledem na celý svůj zbývající život.
Zakladatelka
Děkuju za odpověď ![]()
@Svistice Před mateřskou jsem měla dobrou administrativní práci, která mě bavila a do té práce se i vracím. Zaměstnavatel o mě stojí, drží mi tři roky moje místo, upraví mi pracovní dobu na 8-14h, přidá mi peníze a já se tam stejně netěšim
Mě ta mateřská utekla jak nic, mě děti baví v každém věku, miminkovský věk miluju a pracovat budu až do důchodu, tak z toho nejsem nějak odvařená, klidně bych rok ještě byla doma, ale zase pak nechci schánět jinou práci, tak holt musim
![]()
@Alušáček píše:
@Svistice Před mateřskou jsem měla dobrou administrativní práci, která mě bavila a do té práce se i vracím. Zaměstnavatel o mě stojí, drží mi tři roky moje místo, upraví mi pracovní dobu na 8-14h, přidá mi peníze a já se tam stejně netěšimMě ta mateřská utekla jak nic, mě děti baví v každém věku, miminkovský věk miluju a pracovat budu až do důchodu, tak z toho nejsem nějak odvařená, klidně bych rok ještě byla doma, ale zase pak nechci schánět jinou práci, tak holt musim
![]()
Jé, to je hezký. Takže žádná z nouze ctnost, ale starost o děti a podložená tím, že si můžeš vlastně vybrat. Tady v těch diskuzích těžko říct, jak je to ve skutečnosti. Nikdo asi tady nepřizná, že má pak zase jiné problémy, když jde od dítěte v půl roce. Přitom znám takové maminky, ale referují o tom více objektivně než tady.
Zakladatelko, mam to stejně, uplně vše, co jsi napsala. Mě ještě ke všemu starší hodně v zimě marodila, takže furt zavřený doma(v paneláku). Venku je ted konečně hezky a děti opět nemocný…Co mě ted trochu drží nad vodou je, že jsme koupili zahradu, takže tam brzy začneme jezdit, na to se těším. Bydlíte v bytě nebo máte zahradu?
@Verun83 píše:
Jo tak to mám stejný. možná nejsem tak zpruzelá. uklízím nárazově. nesnáším mateřský centra, nesnáším klábosení s ostatníma matkama, nebaví mě nic podnikat s dětma. muž mi občas říká, že po dětech chci věci, jako by byly velké a rozčilujeme mě, že to nepobírají. no asi jo. a to je miluju, mazlíme se, čteme si. ale třeba nebaví mě si s nima hrát. a nepatřím k těm matkám, co se sbalí a jedou sami s dětma na výlet. za rok mi končí mateřská, mám strach, ale už se strašně těším, až budu mezi normálníma lidma
Mluvíš mi z duše, já už sice na mateřský nejsem, ale teď jsem se obětovala a v neděli s nima vyrazila sama na pláž… větší očistec jsem nezažila, rozhodně to nebyla trpělivá matka, která si s nima dělá bábovičky… a zařekla jsem se, že už nikdy více. Resp asi časem jo, ale až to pobere víc rozumu.
@JohanaK píše:Šla jsem od dítěte v půl roce, bylo to dáno situací, stylem buď půjdeš teďko nebo si další 4 roky neškrtneš v cizí zemi, kde hlavní město je o velikosti Frýdku - Místku, nejsou tu hřiště, není tu pořádná komunita nic… takže jsem se kousla a šla jsem. Není to jednoduchý, občas mám výčitky vůči mrňousovi, ze začátku jsem padala na hubu, v době růstu zubů vstávám několikrát za noc a ráno v půl sedmý do práce. Do toho pes a starší dítě. Ale představa, že nechodím 4 roky tady v tomhle zapadákově do práce a jsem opravdu zavřená mezi 4 zdma, protože je tady 5 měsíců v roce takový horko, že před 5 hodinou večerní vychází jen sebevrazi, mě neuspokojovala.
Jé, to je hezký. Takže žádná z nouze ctnost, ale starost o děti a podložená tím, že si můžeš vlastně vybrat. Tady v těch diskuzích těžko říct, jak je to ve skutečnosti. Nikdo asi tady nepřizná, že má pak zase jiné problémy, když jde od dítěte v půl roce. Přitom znám takové maminky, ale referují o tom více objektivně než tady.
@Anonymní píše:
A jak se ti podařilo, najít práci z domova? Já hledám už dlouho, ale přijde mi, že existují akorát podvody typu kompletace čehosi a pak práce, která je vždy v kombinaci s docházením do firmy, což by u mě připadalo v úvahu v pracovní dny tak od 5-8 večer, a to ještě jen tak 3× týdně, což je na nic…
Zakladatelka
U nás jsem si domluvila DPP hned před nástupem na MD. Nástup mám teď na konci května a od 1.6. mám domluvenou dohodu. Mám totiž pocit (aniž by to ještě nastalo), že taky nebudu uplně maminkovský typ
. Už když sleduju diskuze a čtu, jak se těhotné dámy rozbrečí štěstím u ultrazvuku, nebo radostí z kopanečků mi připadá jak z jiného světa
ale nechci to hanět, každý to má prostě jinak. Já mám v plánu dodělat malý doktorát, když se povede, trochu pohnout s AJ (třeba nějaký certifikát) a u toho lehce pracovat. Jaká bude skutečnost, toť otázka ![]()
@Janina81 však jo. Všechno má svoje. Já to neodsuzuju. Asi chápu obě situace. A nikdy to není úplně růžové. Ale občas vidím maminku, co je dlouho doma a vypadá v klidu. Možná je to dáno i tím, že má práci, kam se vrátí, tak je jedno, jestli půjde později, jestli jí nic neuteče. Nebo znám i mamče, co měly stresovou práci a hodně přesčasů, tak jsou doma a nejspíš už se do původní práce vracet nebudou. Taky je rozdíl, když má někdo chlapa s krátkou pracovní dobou (třeba 8,5 hod) a nemusí se ta maminka spoléhat jen na sebe při vodění dětí a nemocech. To je v každé rodině jiné.
@JohanaK píše:
Mě mateřská prudila hodně, ale od půlročního bych do práce neodešla. ![]()
@zuzukobylka píše:
Zakladatelko, mam to stejně, uplně vše, co jsi napsala. Mě ještě ke všemu starší hodně v zimě marodila, takže furt zavřený doma(v paneláku). Venku je ted konečně hezky a děti opět nemocný…Co mě ted trochu drží nad vodou je, že jsme koupili zahradu, takže tam brzy začneme jezdit, na to se těším. Bydlíte v bytě nebo máte zahradu?
Myslím, že to bude pro tebe na zahradě fajn. Máte tam i nějakou chatku, kde je možný si odskočit, uvařit kafčo atd.?
Kamarádka koupila s mužem chatu se zahradou za Prahou a nemůže si to vynachválit.
@Anonymní píše:
Nějaké jesle tady fungují, ale v tomto je manžel striktní, nikdy by nedovolil, aby se o takhle malinké dítě staral někdo cizí… Tudíž mám jen víkendy, v týdnu večery ( i když taky samozřejmě ne 5 dní v týdnu) plus babička je také schopna pohlídat, ale samozřejmě také omezeně.
Jo, tak pokud je tak striktní, tak ať si to domluví v práci a na 1 den v týdnu je s dítětem on - je taky rodič, tak bych ho sakra rychle hnala, že jako on nesouhlasí s hlídáním od cizího, ale nehne ani prstem… Kdo myslíš, že byl u nás s dítkem od toho půl roku, buď muž, nebo když se to sešlo tak, že nemohl, tak babička, u půlročního by jesle přily brzo i mě, ale v roce a půl do minišloky už v pohodě.
@JohanaK Tak ona ta realizace v práci má oproti tomu co navrhuješ jednu výhodu - je za peníze, místo toho, aby ještě další žrala, tedy pokud někdo vychází taktak, tak to má celkem logiku.
@Bábrdl píše:
Myslím, že to bude pro tebe na zahradě fajn. Máte tam i nějakou chatku, kde je možný si odskočit, uvařit kafčo atd.?Kamarádka koupila s mužem chatu se zahradou za Prahou a nemůže si to vynachválit.
Jojo, děláme si tam chatku s velkým přístřeškem, aby bylo kam se schovat před sluncem. Dětem houpačky a pískoviště. Je to krásné místo u lesa, tak snad tam porostou i houby. To jsem se ted příjemně naladila
![]()
@zuzukobylka píše:
Jojo, děláme si tam chatku s velkým přístřeškem, aby bylo kam se schovat před sluncem. Dětem houpačky a pískoviště. Je to krásné místo u lesa, tak snad tam porostou i houby. To jsem se ted příjemně naladila![]()
@zuzukobylka píše:
Jojo, děláme si tam chatku s velkým přístřeškem, aby bylo kam se schovat před sluncem. Dětem houpačky a pískoviště. Je to krásné místo u lesa, tak snad tam porostou i houby. To jsem se ted příjemně naladila![]()
A studna tam je?
@Bábrdl Studnu jsme si museli udělat, takže voda je, akorát teda už nezbyly peníze na vybudování jímky, takže zatim to bude se suchým WC. Omluvám se zakladatelce za OT. Mějte se ![]()