Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Slevu si můžeš uplatnit pouze za jeden měsíc. Za celý rok můžeš pak slevu uplatnit v přiznání za rok 2016. Ale také pouze v případe ze si byla někde zaměstnana a platila zalohy na dane a neuplatnovala slevu na poplatnika. Pokud si neměla příjem tak si slevu na poplatníka nemáš z ceho uplatnit. Zálohy by se počítali taky dle toho co by ti vyšlo v hlášení pro socku připadne minimální částka.
To co píše @JancaS84 je nesmysl. Nezáleží na tom, jaký máš příjem. Důležité je, jaký bude základ daně. Tedy příjmy - výdaje. Do přiznání je nutné uvést veškeré příjmy za celý rok, kromě těch, které jsou od daně osvobozeny. Tzn. pokud jsi byla v roce 2016 zaměstnaná, uvedeš i příjmy ze zaměstnání. Sleva na poplatníka se nikdy nekrátí! Tzn. v přiznání bude celých 24840,– i kdybys něla příjmy jen ten jeden měsíc a zbytek roku byla např. nezaměstnaná. Co se týká soc. a zdrav. pak záleží na tom, jaký bude ten základ daně, zda budeš platit jen to minimum a podle toho také zálohy nebo budeš doplácet a i zálohy budou logicky vyšší. Počítám tedy s tím, že podnikání je hlavní činností.
Pokud zaplatím na zalohach na dani např. 10tis za rok a pak jsem nezamestnana tak mi stát vrátí jen max. to co jsem odvedla tj.10 tis i když je sleva 24tis v dani nelze jít do mínusu. Ano v přiznání bude uvedena sleva 24tis. ale když jsem to státu v průběhu roku neodvedla tak me to zpet nedají. Pokud jsem celý rok na pracáku nic sem neodvedla=nic nedostanu.
Ale tazatelka se neptá, jestli něco dostane! Ona se ptá, jestli když bude podnikat jen měsíc, jestli si může uplatnit slevu na celý rok! A to může! Při podnikání si neuplatňuje slevy měsíčně, ale jen ročně v přiznání.
Tak to se omlouvám, špatně jsem to pochopila. Myslela jsem, že to myslí tak jestli si může tu slevu uplatnit celou v tom jednom měsíci. Samozřejmě, že si může uplatnit v přiznání slevu celou, ale jak už jsem napsala, dostane pouze to co odvedla na dani, takže pokud by celý rok neměla žádný příjem a pak jen těch 50 tis, může si uplatnit pouze to co odvede z této částky, nedostane celých 24 tis.
@JancaS84 sleva na poplatnika neni nic, co by dostala a ma narok na celou castku, ikdyby mela prijmy jen za ten jeden mesic… ale je to skeva, odecita se z vypocitane dane… asi si to pletes se slevou na deti… respektive s bonusem…
Pokud bude mit prijmy jen z toho podnikani, tak ani na dani v tom prosinci nic neodvede, neplati zadne zalohy…
Ahoj, mohla byste mi tady některá objasnit, jak je to se zaúčtováním? Jestli si to myslím správně. Já jako plátce vystavím fakturu neplátci. Při zaúčtovávání zapíču do programu datum DPH a rozepíšu základ, daň a celkovou částku? Když mám jako plátce fakturu přijatou od neplátce, nepíšu datum DPH a nerozepisuji základ a daň, jen celkovou částku? Pokud já plátce dostanu od neplátce výdajový doklad(pro mě provize),kde on nerozepíše daň, já jako plátce jí rozepsat při zaúčtování musím?
@LucaP
Zdravím;)
První dotaz: ano když vystavujete neplatci tak rozúčtováte částku i DPH
Druhý dotaz:přesně jak píšete
A poslední: vy byste si měla vystavit prijmovy pokladní doklad za vámi poskytnuté služby kde vypisete částku i DPH, pokud to dobře chápu
Ještě se chci zeptat…Pokud zjistím, že jsem minulé čtvrtletní období udělala v přiznání chybu, do kdy moho poslat opravné daňové přiznání? Do kdy se dá poslat dodatečné daňové přiznání?
Opravné lze pouze do termínu pro podání řádného, tedy za 3. čtvrtletí do 25.10. po tomto termínu jen dodatečné. Termín je do konce měsíce následujícího od zjištění chyby.
Obnovuji diskuzi, potrebovala bych poradit s danemi za rok 2017,od ledna do poloviny rijna 2017 jsem chodila na brigadu a byla jsem samoplatcem zdr. pojisteni, v polovine rijna jsem dostala praci na hpp, jak to bude s danemi pro ucetni? Muzu uplatnit dane jen od toho rijna do prosince, ne? A zbytek nijak uplatnit nemuzu, mam pravdu?
Co znamená brigáda? Dohoda o provedení práce? Bylo podepsáno prohlášení k dani u brigády? Daně se počítají vždy za celý rok.
Dotaz na to, jestli zahájit podnikání už v prosinci 2016 nebo raději od ledna. Kdybych zahájila v prosinci, měla za ten měsíc příjem 50 000, mohla bych uplatnit slevu na dani za celý rok? A jak by se mi počítaly platby zdravotního a sociálního na příští rok?