Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj všem, potřebuji se trochu zorientovat v problematice daňového přiznání - řeším preventivně dopředu.
Jak podat daň. přiznání, když osobně to nelze? Datovou schránku ani elektronický podpis nemám.
Co se stane, když podám přiznání, ale pozdě a budu mít na dani přeplatek? Všude jsou jen příklady, co se stane v případě nutnosti platit daň, ale nikoli v případě přeplatku.
Budu mít příjem z pronájmu za jeden měsíc, ostatní měsíce jsem byt využívala samostatně a mám na něj hypotéku. Je možno jako odpočet daně využít výši zaplacených úroků (samozřejmě za předpokladu, že celkovou částku rozdělím na 12 měsíců a ten jeden prostě neuplatním) a naopak na ten jeden měsíc uplatnit paušál? Nebo rovnou použiji paušál na celý rok?
Zkusim ti odpovede alespon na nejake tve otazky.
@Regina Hero Pravděpodobně budu v zahraničí a moc nevím jak to vůbec s přístupem k PC(abych ho vůbec mohla vyplnit), natož s fungující poštou ![]()
@lindacka Elektronicky tu povinnost nemám, celý rok mám jen klasické příjmy ze závislé činnosti a jeden měsíc pronájem. Nic víc…
@Lavergne a máš z toho pronájmu takovou částku, abys musela podávat daňové přiznání, pokud z jiných důvodů nemusíš?
@Lavergne - A co zkusit zplnomocnit nekoho jineho k jeho podani? Znamenalo by to pro tebe jen dolozeni na FU plne moci do terminu pro podani priznani (neni nutne overeni od notare). Nevim kdy jedes do zahranici a na jak dlouho, ale bylo by to reseni.
edit: pravopisne chyby
@Regina Hero Podat daňové přiznání je povinnost ať jde o jakoukoliv částku ne? Jestli se pletu, tak mě oprav, ale mě jde hlavně o to mít klid a vše čisté. Navíc by mi teoreticky mohli z FU neco vracet, tak se mi nechce jim to nechávat
@Lavergne píše:
@Regina Hero Podat daňové přiznání je povinnost ať jde o jakoukoliv částku ne? Jestli se pletu, tak mě oprav, ale mě jde hlavně o to mít klid a vše čisté. Navíc by mi teoreticky mohli z FU neco vracet, tak se mi nechce jim to nechávat
pokud jsi zaměstnanec, při příjmech z pronájmu nemovitosti do 6 tisíc za rok podávat přiznání nemusíš, pokud jsi student nebo matka na rodičáku, tak do 15 tisíc…
Pokud nemáš povinnost podat daňové přiznání, tak neplatí ten termín do konce března a můžeš ho podat i později, pokud ti mají vracet něco za uplatněné slevy…
@Regina Hero Aha, tak to je pro mě novinka. Příjem z pronájmu za ten měsíc je 4000 Kč, takže bych se do limitu vešla. Nicméně je to pro mě nevýhodné, protože zároveň za jeden měsíc nebudu mít uplatněnou slevu na dani (tj. to mi budou vracet) a zároveň uplatním nějaké náklady, takže by se taky něco vrátilo.
V podstatě s tím souvisí i moje otázka ohledně pozdního daňového přiznání. Že bych vše vyřešila, až po návratu do ČR
@Lavergne no tak potom je ještě otázka, jestli je z čeho tu slevu odečíst… ale předpokládám, že za zbývající měsíce nějakou tu daň odvedeš, abys měla vratku… nejspíš to tedy propočítané máš, že ti něco vrátí…
@Regina Hero Ano, každý měsíc daň odvádím i po slevě na poplatníka víc než dost. Takže to propočítané mám, pouze poprvé v životě řeším ten pronájem a zároveň „logistiku“ věci.
Můžete zažádat o prodloužení lhůty pro podání přiznání. Odečíst úroky si můžete pouze v případě, že splňujete podmínky pro odpočet a tím je mimo jiné „užívat k bydlení po celý rok“ (mimo roku nabytí nemovitosti…)
A doplňuji, že o případnou ztrátu z pronájmu si nemůžete snižovat příjmy ze závislé činnosti, takže nic zpět navíc určitě nedostanete ![]()