Na vesnici bez auta?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20767
29.5.17 11:23

My si s přáteli hodně vypomáháme s kde čím, ale opravdu bych se nenechávala vyvážet, protože si nechci kupovat druhé auto, přijde mi to trochu ubohé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44173
29.5.17 11:23

@malyprinc12 No,na vesnici bez auta si to v dnešní době nedovedu představit, školkový syn v tomto směru zatím náročný není, až půjde do školy, bude mít své zájmy a kroužky, nějaká víkendová soustředění, tak možná názor změníš.
Taky nejsem řidič a nikdy nebudu, mám z řízení pomalu panickou hrůzu. Ale počítala jsem s tím a bydlíme s dětmi na místě, kde se všude dostaneme pěšky a samy.Na vesnici bychom žít nemohli, neměly by možnost dělat, co teď dělají. Bez řidiče a auta. Spoje jsou, ale často nevyhovující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
29.5.17 11:27

Ježiš, mí rodiče měli taky jedno auto a žijí na Šumavě, kde autobus jezdí 2× denně a zvládli to. Musí přemýšlet kdy co koupit, nemají ve vsi obchod ani hospodu, plánují lékaře, zvládly jsme to i my děti. Na střední jsem dojížděla autobusy, čekala hodinu na přestup. V zimě v 5 ráno stepovat na nádraží hodinu nebyl tedy žádný med, ale taky jsem to zvládla. Poslední bus mi jel v 17 hod. Tak kroužky musely končit do 16.30 abych stihla doběhnout na autobus. Mí rodiče mi stejně nemohli zaplatit víc než jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
29.5.17 11:31
@malyprinc12 píše: …psala jsem PŘÍPADNĚ kamarády..jako první dvě varianty jsem psala busy a vlaky, čehož využíváme velice často…minimálně kamarády…a kdo psal, že si nechci kupovat druhé auto? Co když na něj prostě nemam?

Mně je jedno proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
29.5.17 11:35
@Lerista píše:
Ježiš, mí rodiče měli taky jedno auto a žijí na Šumavě, kde autobus jezdí 2× denně a zvládli to. Musí přemýšlet kdy co koupit, nemají ve vsi obchod ani hospodu, plánují lékaře, zvládly jsme to i my děti. Na střední jsem dojížděla autobusy, čekala hodinu na přestup. V zimě v 5 ráno stepovat na nádraží hodinu nebyl tedy žádný med, ale taky jsem to zvládla.

Já jsem taky tak vyrostla. Dodnes trpím, že jsem nemohla k vůli spojům do kroužků, kde mě učitelé zvali a kde by mě to bavilo. Svým způsobem mě trápí, že jsem k vůli takovému životnímu stylu nešla na víceleté gymnázium(už v deseti bych byla vystaveno tomu odjíždět kolem 6 z domu, jak píšeš, čekat na spoje, přestupy).Na střední jsem vypadla na intr a bylo po problému, konečně jsem si mohla začít žít vlastní život a dělat, co chci já, ne být závislá na spojích nebo na tom, až mě tam někdo doveze. Už jsem se na tu vesnici nikdy nevrátila, moji sourozenci taky ne.
Když byla mamka posera řídit(navíc na druhé auto by asi ani nebyly peníze),tak prostě neměla bydlet v takovém zapadákově ale někde blíž civilizaci, to je celé.

Naši tam zůstali a jsou tam absolutně sami. Máme o víkendu svůj program a není možné tam jet na celou sobotu a neděli. Autobus v jeden den tam a zpět prostě nejede. Moji sourozenci tam jezdí ještě méně, jednou za dva měsíce až čtvrt roku. Matka by ráda šla na stará kolena do města, ale bohužel otec je rozený vidlák, s ním nehne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
29.5.17 11:39

Moc si to nedovedu představit. Ať už jde o kolotoč škola/školka/kroužky, návštěvy lékaře s nemocným dítětem nebo po rodičovské dojíždění do práce. Ale máme víc dětí, než jedno. I když znám takovou rodinu, kde jsou čtyři děti a auto jedno, které má manžel v práci. Ale tam zase fungují babičky. Třeba v nedávné situaci, kdy je nejmenší z dětí nečekaně nemocné, muž v práci a přitom je nutné dopravit starší na zkoušku do ZUŠ, tak bez auta nevím, jak bychom to provedli. Buď by musel manžel odejít z práce, když se to zrovna nehodí, nebo by starší přišlo o zkoušku, nebo bych vláčela nemocné dítě zdlouhavě busem, pokud by teda zrovna nějaký ve vhodný čas jel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
29.5.17 11:40

Na vesnici bez dvou aut je to náročnější, ale dá se to. Musí se víc plánovat. A taky ten co má auto, tohle víc zařizuje /objíždí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
29.5.17 11:42

U nás na vesnici to třeba bohužel bez dvou aut nejde :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
29.5.17 11:47

Ono, neni vesnice jako vesnice. A pokud jste auto nikdy nemeli, tak verim, ze vam nechybi. Taky mame okolo sebe takove lidi. Proste vice planuji.
My mame auto jedno a staci nam. Na druhe by sice byly penize, ale auto nam nechybi. Je pravda, ze bus jezdi nejpozdeji kazde 2 hodiny, ale kdyz jsem byla dite tak to tak nebylo.
Deti maji skolu ve vesnici, coz hodne pomuze. Na krouzky dojizdi, je pravda, ze s tim nam hodne pomahala babicka, co jsou ve skole, tak jsou samostatne.
O auto se s manzelem stridame, k tomu hodne vyuzivame kola a obcas autobus.

Kdyz si tak vzpominam, tak mi zivot na vesnici vadil v puberte, potom jsem nekolik let bydlela ve meste. Ted jsem zpatky na vesnici a jsem spokojena. Jak to budou mit pozdeji deti, to se necham prekvapit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
29.5.17 11:49

@Jana206
prostě jsem nemohla na kroužky, které končily později. Do školky jsme vstávaly v 5 hodin, aby máma stihla směnu ve fabrice. Taky za nimi jezdíme 1× za měsíc, ale na celý víkend. Tedy jen já moje dcera, manžel jede ke svým rodičům. Zrovna teď jsme tam byly. Ukazovala jsem jí pulce v rybníku, vytáčela s pradědečkem med, couraly jsme po loukách a pak děda tahal klíšťata. My bydlíme taky v krajském městě 100 km daleko. O víkendu k nám nejelo vůbec nic. Od 1. třídy jsem vyzvedávala mladší sestru ve školce, aby se stihnul autobus domů. Tehdy to šlo. Dnes dítě ve školce nikdo sedmiletému prvňákovi nedá. Takže kroužky šly až když jsem se mohla pohybovat po městě sama a sama si hlídat čas a jezdit domů posledním busem. Nikam jsme nemohli ani o víkendu, měli jsme doma hospodářství. Jinak vesnice 12 km od nejbližšího městečka s cca 3 tis obyvateli. V obci není ani obchod, ani hospoda. Má cca 90 obyvatel, většina důchodci.

Příspěvek upraven 29.05.17 v 11:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.5.17 11:50

Většina lidí v našem kraji na vesnicích mají jedno auto, chlapi jezdí dál do práce, ženský jsou v domácnosti nebo jezdí autobusem, popř. spolujízda. Nevidím důvod proč provozovat dvě auta, když to není nutné. Stojí to peníze, které se dají použít jinak a pohyb je zdravý. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13722
29.5.17 11:50

@malyprinc12 tak pokud jsi spokojená, tak to neřeš ne? Když máte dostatek spojů, tak je to v pohodě. My žijeme v Praze a auto nemáme vůbec a taky mi to nepřijde nijak divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
29.5.17 11:51

@malyprinc12 A co? Takže nejste bez auta. Máte jedno, ačkoliv ho využívá především Váš manžel. A to zase já si život bez auta s dětmi představit neumím a nechci. Většinou ho má k dispozici ten, kdo má děti, neb kdyby se něco stalo, je dobré mít ten komfort a sednout a jet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44173
29.5.17 11:52
@malyprinc12 píše: …tak v takovém „zapadákově“jak píšete nebydlíme, spoje jsou tu dost frekventované, jezdí tu vlak, bus, soukromník, jsme 5 minut od města…manžel to tu miluje, vím, že jinde by byl nešťastný…a synek je jeho kopie…takže se možná ani nebojim toho, že by to bral tak jako vy…oba jsou tady velmi „vázaní“…v blízkém městě jsou školy, i střední, atd. takže v tom i nadále problém nevidim…a případně na vysokou musí už dojíždět i „maloměšťáci“…tam už rozdíl neni…

Tak to bydlíte pomalu v konglomerátu za městem, v tom problém nevidím 8o
My jsme bydleli v zapadákově 30 km od okresního města a asi 10 km od městečka, kde jsem chodila do školy. Do toho městečka jely dobře spoje navazující na školní vyučování, ale večer to už bylo horší, dostat se z kroužku, který končil třeba v 18. nebo 19. hodin úplně nemožné.
Pokud to máte pět minut jízdy autem, tak to za dobrou půlhodinku dojdete i pěšky, v případě příznivého počasí, v tom fakt problém nevidím, nemít druhé auto.Nebo na kole.

Fakt jsem myslela, že se tu řeší nějaká Horní Dolní, kde lišky dávají dobrou noc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
29.5.17 11:55

@Lerista s tim hospodarstvim si mi pripomela nasi zahradu. Od jara do podzimu tam bylo co delat. Kdyz ne ovoce, tak se okopavaly kytky. Jako dite jsem to nenavidela, ale rodice nas zase az tak moc nenutili. Nastesti.
Az jsem se do baraku nastehovala zpatky s manzelem, tak jsme postupne skoro vse zrusili, nechali jen minimum prace. Postavili k na zahradu bazen, houpacky, trampolinu a jsme spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí