Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše: Více
na druhou stranu je to nejrychlejší a byrokraticky nejčistčí…v reálu by to pro vás byl problém? myslím, kdyby se chlap nechal zapsat do RL jako otec? a pak se ona dítka vzdala a ty ji adoptovala?
jistě, rizika jsou, ale jako u všeho. Pokud půjdete oficiální cestou, tak to trvá a toto dítko už může být dávno u někoho jiného…
@Eliska19860503 píše: Více
A proč by ne? Já tedy žádnou lásku k břichu necítila ani u jednoho těhotenství a troufám si říct, že jsem úplně normální matka ![]()
@Keyllah Upřímně mi to připadá hodně riskantní. Nechat manžela zapsat do RL, co když se něco zvrtne a zřeknutí dítěte si rozmyslí? Vím, že i u adopce novorozeněte si může bio matka adopci do 4m rozmyslet, ale to jde aspoň přes úřady. Tady opravdu nevím, jak bychom to řešili, kdyby něco.. Tady bohužel není asi cesta, jak to právně ošetřit a mít jistotu… potom když si to rozmyslí, tak co s mým manželem v RL? ![]()
pokud už bude v RL, má právo jako každý jiný otec -střídavka, výživné atd. U adopce když si to rozmyslí, tak koneřná bez dalšího…ty rizika jsou všude…
samozřejmě, že je to možné, kde jinak by se ty děti k adopci nebo v babyboxu braly? že by byly vypěstované uměle?
V rodině máme dítě z adopce a řeknu ti, že než dojde jen ke schválení rodičů trvá to cca rok. Jsou to různá sezení s psychologem, se skupinou, lustrování všechno, x návštěv sociálek doma, no žádná procházka růžovým sadem. Pak čekání na dítě a potom ještě několik let trvající stres, než konečně je dítě právně rodičů.. Takže mít během pěti měsíců nárok na vyhlídnuté dítě je nereálné. A podle mě to ani sociálka takhle na přímo neschválí.
A jestli se dítě nenarodí zdravé, tak se budou handrkovat jak na trhu.
Chceš dítě nebo ne? Já bych se bála zdravotních rizik u toho dítěte. Vůbec netušíš, co je to za lidi, našli jste se na internetu. Můžou ti vesele lhát a pak ještě z tebe dlouhodobě tahat prachy. Nikdy bych do toho nešla. Nejde o morče, jde o dítě. Zapsat se do adopce a holt čekat, jestli se pro vás najde vhodné dítě.
Příspěvek upraven 24.01.26 v 17:58
@Keyllah píše: Více
A co bude papírový otec dělat, když se narodí ne úplně zdravé dítě, jiného etnika, předčasně a oni z nich budou tahat prachy? Do takového „podniku“ jde jen hodně naivní člověk.
@Klávesa289 píše: Více
tak to je přece úplně stejné, jako když adoptuješ dítko, u kterého se ukážou zdravotní problémy až později…stejně jako u bio
prostě bud to dítě chceš, nebo ne…
Je to buď a nebo. Ale pokud je to legální cestou, mám nějaké záruky. Pokud oni jsou v tísni a vědí, že zakladatelka moc dítě chce, mohou lecos zatajit. Je rozhodně v nevýhodné pozici. Proto to u nás není legální. Má to svá rizika.
u légální cesty máš záruky? a čeho? zdravotního stavu určitě ne! navíc raději to, když si mužeš rodinu prohlídnout, vidět matku dítěte, babičku, rodinu, ze které pochází…jaké děti myslíš, že jdou do klasické adopce? často fetek, alkoholiček atd., tam ani nevíš, kdo je kolikrát otcem, ty děti mají abstáky, fyzické i psychické problémy… tak jaképak záruky…
ale nejsou, naopak si mohou diktovat…mohou je chtít navštívit, vidět jak žijí, mluvit s nimi, probrat rodinnou anamnézu atd…a to zapsání do RL si rozmyslet, mají na to čas, nic je netlačí. Vzdyt mohou rozjet oficiální cestu zároven a zkusit i toto…jestli chceš záruky, jakákoli adopce není pro tebe.
Za prvé je dítě právně volné. Muž nemusí lhát ouřadům a roditelka podstupovat potupné soudní jednání. Když je dítě dáno do adopce, nějaké informace o dítěti dostanou. Mohou si sice vymýšlet nebo neříkat celou pravdu, ale mnohdy znají anamnézu obou rodičů. Tady si nejsem jistá, že nastávající matka má o svém bývalém třeba všechny informace. Když si přebíráš dítě, jsi relativně v obraze, jaké je to přijmout cizí dítě a kde jsou rizika. Máš, myslím, i možnost dál využívat nějaké služby pro adoptivních rodiče. Za mě je dítě tak důležitá složka v životě, že bych to chtěla mít tak, jak to má být.
Diktovat?
Ty jsi asi nepoznala asi nějaké vyčůránky. Mohou nabízet dítě na více stran. Tahat z nich peníze. Na Facebook nebo do zprávy ti nikdo příčetný nenapíše, že chce půl mega.