Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat na zkušenosti s nachlazením u miminka 3m. Naše malá pokašlává (v noci ne) a když brečí, tak slyším, že to má takový ten „nachlazený“ přízvuk. Od dr. jsme dostali před týdněm Fenistil kapky, ale nějak to nezabralo. Nevíte, jestli se to samo srovná nebo co mám podniknout, abych nic nezanedbala? Díky, Ziza.
Ahoj Zizo,
moje dcera byla nachlazená, když měla 14 dní, takže mě to tehdy taky trošku vystrašilo…
Nejdůležitější je asi dávat pozor, aby mohla dobře dýchat nosem při kojení. Pokud má viditelné hleny, tak je můžeš zkusit odsát dětskou odsávačkou na hleny (běžně k dostání v lékárně) - pozor zvuk při odsávání je docela drsnej a moc se to prckům nelíbí. Pokud ale není jiná možnost - mimčo nemůže pořádně dýchat při kojení, tak to musíš překonat
.
Jinak dobré jsou kapičky a nebo sirup HEDELIX - jsou na kašel a není dobré je dávat tak 2 hodiny před večerním spaním. Jsou na přírodní bázi a mohou je i takto malá mimča. Můžeš také zkusit hodně oslazený heřmánkový čaj a jím vytírat nos - na rýmu prima pomáhá - „nachlazený“ přízuk může malá mít z hlenů, které jí tečou po zadní straně krku.
Myslím, že v tomto počasí se není co divit, že jsou prcci nachlazení. Jakmile přijde teplo, tak se to zase srovná. ![]()
Pavla
Anonymní píše:
Ahoj Zizo,
moje dcera byla nachlazená, když měla 14 dní, takže mě to tehdy taky trošku vystrašilo…Nejdůležitější je asi dávat pozor, aby mohla dobře dýchat nosem při kojení. Pokud má viditelné hleny, tak je můžeš zkusit odsát dětskou odsávačkou na hleny (běžně k dostání v lékárně) - pozor zvuk při odsávání je docela drsnej a moc se to prckům nelíbí. Pokud ale není jiná možnost - mimčo nemůže pořádně dýchat při kojení, tak to musíš překonat
.
Jinak dobré jsou kapičky a nebo sirup HEDELIX - jsou na kašel a není dobré je dávat tak 2 hodiny před večerním spaním. Jsou na přírodní bázi a mohou je i takto malá mimča. Můžeš také zkusit hodně oslazený heřmánkový čaj a jím vytírat nos - na rýmu prima pomáhá - „nachlazený“ přízuk může malá mít z hlenů, které jí tečou po zadní straně krku.
Myslím, že v tomto počasí se není co divit, že jsou prcci nachlazení. Jakmile přijde teplo, tak se to zase srovná.
Pavla
Omlouvám se, zapomněla jsem se přihlásit............ ![]()
ahojky
Michal měl ve 2,5 měsících to stejný… v noci nekašlal, ale ve dne občas jo a chrčel.
Do nosu jsem stříkala na radu místních MAR (mořská voda ve spreji na zvlhčení sliznice) . Pokud mimís může dýchat a normálně papá tak neodsávat, jelikož odsávačkou se dráždí sliznice v nose a rýma trvá dýl… Prostě pokud může jíst a jen chrčí tak kapat - dobrá je i vincentka - nebo stříkat nebo vytírat a ta odsávačka až nakonec - prostě to beru jako krajní záležitost . Michal to měl tejden ani jednou jsem neodsávala - nebylo třeba - měl to taky až kdesi vzadu… on ty spolíky jen blil - je hodně ublinkávací …
at se rychle vyléčíte
Markéta a Michal 4,5 m
Ahoj Zizo,
my jsme s rýmou skončili dnes.Tom (3m) měl usazenou rýmu,ani mu z nosu nic neteklo,tak jsem kapala nejdřív MAR kapky a po nich Nasivin (na radu dětské sestry).Odsávat jsem ale musela,protože bylo slyšet jak mu to v nose chroptí a nemůže dýchat, nad ránem ho to i víc budilo. Nejdřív byl u toho řev,ale postupně jsem se naučila odsávat na „etapy“ a mezitím Tomíka bavit kravinkama a tak ani nebrečel,jen se snažil ručkama mě odstrčit. Rýmu měl jen takovou vodičku, tak to přešlo za týden. Nevím jak se u tak malých miminek řeší zánětlivá rýma.
Protože byla dodneška horka, chodila jsem s ním ven a i venku kojila.
S kašlem zkušenosti moc nemám. Tomík kašle jen když špatně polkne a mlíčko mu zaskočí.
Tak ať jste brzy zdraví (naštěstí je teď tak hnusně,že vám nebude vadit být pár dnů doma)
Hela + Tom
Ahoj,
už tu vlastně všechno bylo řečeno, jenom mě ještě napadlo - při nachlazení je dobré dávat eukalyptový olejíček na vatičku do místnosti, působí dezinfekčně. A pokud kojíš - všechno z mléka dostává děťátko, takže i vitaminy - tak bych si dala asi nějaký ten citron /ne zas moc, aby nedostalo průjem/. Určitě pak bude brzy fit!