Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy taky máte takovou zkušenost s látkovýma plenama, že už nejsou co bývaly? Tenké, po pár vyprání ještě tenší a docela drsné, vůbec ne tak jemné, měkoučké (větší gramáž) jaké mi ukazovala mamča co jí zůstly kdysi ještě po mě.
No já je používám jen do postýlky kolem hlavičky atd. ne místo jednorázovek - to si ani snad s touto kvalitou nedovedu představit.
Nebo máte některá jiné bavlněné a lepší? díky za tip.
Ahoj. S látkovýma plenama mám podobnou zkušenost. Ze začátku dobré, teď po více než 3 měsících se z nich stávají rohožky - a to i přesto, že je peru v kvalitním dětském prášku. Používám je střídavě s jednorázovýma - některé děti můžou mít z jednorázových opruzený zadeček (nějaká alergie neno co), na noc pak jenom Pampersky(jsou nejlepší). Ony ty bavlněné asi budou všechny ve stejné „kvalitě“, to si asi nevyberete. Petra
Ahojky, máš úplnou pravdu. Nepoužívám pleny místo jednorázových, a i tak už teď zjišťuju, že začínají řídnout a nedrží tvar, takže když je žehlim, tak ať dělám co dělám, mám ty okraje prostě rozjívený. Náhodou jsme doma našli ještě starou plínku po nás s bráchou, a i když sloužila dvěma dětem, pořád byla i po dvaceti letech v lepším stavu než ty moje kupovaný před měsícem. Já je mám myslím od Hyblera. Míša
Ahoj holky,
já mám 20 plen z PEMI a 15 z Dětského ráje a i po dvou letech používání jako podložky, bryndáky, utěráky, ...... jsou v pohodě. Pravda, nejsou tak silné jako ty po nás, ale tvar mají furt stejný a neřídnou. Peru je i na vyvářku a už jsem i savovala. Ze začátku jsem je prala bez aviváže a to byly jak struhadla, ale po použití aviváže - myslím, že to je Balsam Silan - jsou krásně měkkoučké. A to máme plenu na jedno použití, protože Lucy je pěkný čuník. ![]()
www.latkovepleny.cz web o látkovkách, o jiných systémech, skádání, šití a další informace.
diskuze o látkovkách
https://www.emimino.cz/modules.php?…
http://www.rodina.cz/…se/novep.asp?…
Stefinka
Ahoj holky, tak ja teda koupila v detskem obchode klasicke bavlnene pleny. Vlastne jsem koupila tam, kde jsem videla nejlevneji. Snad 17,50,– za kus. Mam jich 50. Jen vyvarim a zehlila jsem 4 mesice. Ted uz 4 mesice jen skladam a nezehlim. Bavlnene pleny pouzivame temer porad. Jen na spani a na ven mame papirove a moje pleny jsou porad hezke. Vubec se netrepi. Nejsou ani tvrde. Nepouzivam machadlo. Pereme v lovele . Nekdy - asi tak 2× jsem machala v octe. Pravda, ze po vyzehleni jsou trochu prijemnejsi, ale nam to tak nevadi. Teda ditku nasemu.
Já mám s novýma plínama děsné zkušenosti.Malá mi spala na bříšku a i po vyžehlení měla vzorek plíny otlačený na tvářičce,občas byla i lehce odřená.Začala jsem tedy pod hlavičku používat Tetra osušky a ty jsou OK,připomínají mi plíny staré…„totalitní“ ![]()
Nové plínky jsem začal používat jako bry+ndáky a na otírání…ale ouvej,když jsem je chtěla teď trochu zkulturnit pro nového človíčka…tak se mi po vyprání v Savu Perex rozpadly na cancourky…
Nejde mi o plínky na prdelku,používám jednorázovky…ale na toho malinkýho človíčka bych ráda něco měkčího a možná i trvanlivějšího…
Tak já s nima problémy nemám. Většinu jsem si koupila před třemi lety v obchodě s kočárky atd. Trošku zhrubly a možná se srazily (zažily ještě běžný přášek z drogerie), ale díry se mi nedělají a ani jinak se netrhají. Před časem jsem si koupila 10 plen v Hypernově, značku si nepamatuju ale jsou české, byla v nich taková ta cedulka „kontroloval.......“ jako za starých časů. Tyhle pleny poznaly už jenom ekologický prášek na praní, jsou pořád sněhobílé a měkoučké, zatím se nesrazily. Dřív jsem je používala jako bryndák a podložku pod dítě atd., teď už několik měsíců jako pleny - takže zatížení daleko větší a praní daleko častější a nic se s nima neděje. Možná to dost závisí na prášku na praní.