Naděluje vám taky Barbora?

4153
4.12.13 21:12

Naděluje vám taky Barbora?

Ahoj, od mala nám doma nadělovala Barbora v noci do punčochy, kterou jsme v předvečer pověsili na okno, dělala to tak i babička mé mámě a já to teď dělám u své dcery. Kdysi ve škole mně kvůli tomu vysmála učitelka před celou třídou, když jsme probírali zvyky na Barboru, že si to pletu s Mikulášem. Naštěstí jsem to teď v dospělosti našla ve skanzenu v Kouřimi napsané jako lidový zvyk, asi jen krajový. A tak by mě zajímalo, jestli to taky někdo tak máte, protože jsem nikdy nikoho nepotkalam, komu by Barbora nadělovala :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Imane
4.12.13 21:13

Jako dítěti jo. Moc dobře si to pamatuju. Vždycky jsem si dala talíř za okno a ráno tam našla sladkosti. A věřila jsem, že mi je tam dala svatá Barbora :).

• Citovat
  • Upravit
Missy_X
4.12.13 21:13

Ne

• Citovat
  • Upravit
10639
4.12.13 21:14

Zrovna dnes jsme se o tom s manželem bavily, přes telefon :mrgreen: že jako klukům Barbora nadělovala, já jsem o tom nikdy neslyšela, ale prý je to tak.Jeho brácha měl připravenou ponožku a můj punčochy, aby toho dostal víc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117

Tak to neznam. jenom znam vetvicku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane

To bude asi vážně jenom oblastní zvyk, protože hodně lidí o tom nikdy ani neslyšelo.

• Citovat
  • Upravit
1.zizi
4.12.13 21:15

Zvyk je to zajimavy, ale nikdy jsem o nem neslysela…mne dneska nadelovala nase Taminka mam z ni paradni tik v oku :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4132
4.12.13 21:16

Přiznám se, ani jako jmenovkyně, jsem o tomto zvyku vůbec nezaslechla. Ráda si ale jako Barbora nechávám nadělovat. Ovšem letos jsem zarmoucená, protože můj muž zapomněl. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26055

@tini Ahoj, ne, Barbora nám nenadělovala, ae od té doby co mám svého chlapa ji statečně zapíjíme, páč je naše patronka (havíři a střelmistři), tak aby nám nenabila držku toto dodržujeme a tak každé cinknutí patří i jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3116

@tini nám jooo, do punčošek a byly tam vždy i nějaké brambory a uhlí a zbytek dobroty :srdce: mým dětem určitě také bude nadělovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
4.12.13 21:17

Nadeluje :-) - nadelovala mne a bude nadelovat nadele nasemu zlaticku, mam k tomu i povidacku. Budeme to udrzovat, hezky zvyk:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153

@Imane @kkaattkkaa Jee, tak to jsem ráda, že to někdo zná. Tak možná to bude středočeské, když o tom psali v té Kouřimi a asi se to drželo na vesnicích. No já teda dceři letos nadělila poprvé, moc tomu ještě nerozumí ( 21měs), ale žvatlala Balbola a vytahovala to z punčochy a dělala jeeee :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421

Ne, na tchýni jsme minulý čvtrtek koukala jak péro z gauče. A ona na mne taky, když jsem se ji snažila přesvědčit, že nevím, vocogou… :nevim:
(ale díky emiminu už vím, našla jsem tu na toto téma jednu diskuzi z loňska. ;) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4153

@lemyk Jakou povídačku, povídej! :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.12.13 21:18

Já teda na Barnorku znám jen třešňové větvičky do vázky, pokud do Vánoc vykvetou tak se řena do roka vdá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný