Nadměrné užívání vitamínu D v těhotenství

107
16.10.23 16:46

Nadměrné užívání vitamínu D v těhotenství

Od začátku tehu beru femibion těhotenské vitaminy, v 11 týdnu jsem si prikoupila na doporučení známe vápník spolu s vit D3 a K2 kvůli kazivosti zubu, na kterou jsem trpěla už u prvního těhotenství …
Vůbec jsem nevěděla, ze se nesmí přesáhnout nějaké doporučení denní dávkování vitamínu D. Vím, ze se nesmí navýšit vitamin A, B1 …
Včera nevím co se stalo, ze jsem pátrala kolik toho vitamínu D v tehu muzu a byla jsem hotova. :( Dočetla jsem se, ze u těhotné by neměla denní davkA přesáhnout 800IU … jinak muže být pro tělo větší davka toxicka a muže porušit plod..mě to vychází tady v tom balení s vápníkem plus femibion 2 na denní dávku 1200IU.
Dnes jsme byla na gynde, doktorka říkala ať to neberu raději, ale ze ta zvýšena denní dávka mi nic určitě nezpůsobila. Brala jsem to 5 týdnu. Teď jsem v 16+3
Přeci jen mám ale teď Strach, jestli jsem neco nepo…
Kolik jste prosím brali v těhotenství vitamínu D a brala jste ho některá spolu s vápníkem nebo něčím navíc??? A kolik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Capelucia
16.10.23 16:55

@Marketka.Hod nestresuj. To jsou stará doporučení a vycházejí hlavně z toxicity pro plod dělaných na zvířatech. Nové studie říkají, že do 4000 iu to je ok. Takže klídek. 1200 iu určite nic neudělalo :palec:.

• Citovat
  • Upravit
69118
16.10.23 17:10

Taky bych se nebála, kdybys toho brala desetinásobnou dávku, neřeknu… Co zdroj, to jiné doporučení, a ono obecně naše populace na nízké d hodně trpí. Pro klid duše dávky sniž, ale klidně bych v noci spala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.10.23 17:17

Vetsina lidi ma u nas decka malo.

Kliid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
16.10.23 17:19
@Lucie_Sx píše:
Vetsina lidi ma u nas decka malo.Kliid.

Jo taky vím, ze obecně skoro nikdo nemá decka kolik by měl mít, hlavně se říká ze v těhotenství je tak důležité, proto mě to zaskocilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
16.10.23 17:20
@Capelucia píše:
@Marketka.Hod nestresuj. To jsou stará doporučení a vycházejí hlavně z toxicity pro plod dělaných na zvířatech. Nové studie říkají, že do 4000 iu to je ok. Takže klídek. 1200 iu určite nic neudělalo :palec:.

Jo i neco takového jsem si přečetla, to mě trošku uklidnilo, jen mě zarazilo, ze v lékárně na mě taky koukala jak na blázna, ze toho vitamínu dávám
Moc. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2387
16.10.23 17:25

Decko se dá zjistit z krve s lékaři toto odebírají.
Decko se má brát pouze, když je zjistena nízká hodnota pod normu z krevního odběru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
16.10.23 17:37
@jejjej píše:
Decko se má brát pouze, když je zjistena nízká hodnota pod normu z krevního odběru.

Jenže já ho nebrala záměrně, jen ze byl v kombinaci s tím vápníkem a vůbec mě to nenapadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
16.10.23 18:02
@jejjej píše:

Což mi připomíná naši pediatričku a její krčení rameny - kdykoliv komukoliv déčko nabereme, má ho nízké :)

@Marketka.Hod jó, na mě taky kolikrát v lékárně koukají, jakýma dávkama trávím své dítě, že je to vysoko nad doporučenýma dávkama, ale mám to pro něj předepsané od odborného lékaře. Totéž já sama pro sebe, teď jsem to spočetla na 2500 IU denně, ale nejsem teda těhotná. Pokud to i gynekoložka přešla s klidem, nestresovala bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.10.23 18:12
@ugluk píše:
Což mi připomíná naši pediatričku a její krčení rameny - kdykoliv komukoliv déčko nabereme, má ho nízké :)@Marketka.Hod jó, na mě taky kolikrát v lékárně koukají, jakýma dávkama trávím své dítě, že je to vysoko nad doporučenýma dávkama, ale mám to pro něj předepsané od odborného lékaře. Totéž já sama pro sebe, teď jsem to spočetla na 2500 IU denně, ale nejsem teda těhotná. Pokud to i gynekoložka přešla s klidem, nestresovala bych.

Presne tak, nektere doporucene davky jsou uplne mimo.

Treba cecko, ta doporucena davka se rovna hodnote, ktera je minimum na to, abys nedostala kurdeje. Wtf.

Decko, aby fungovalo napriklad jako prevence rozvoje autoimunitnich nemoci, tak davka je 2000 iu/den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
16.10.23 18:33

@Lucie_Sx jsem nedávno zjistila, že denní dávku D máme stanovené i EU (do čeho všeho nekecá?). 200 IU denně, prosím :mrgreen: Naše ministerstvo zdravotnictví je odvážnější, pro dospělého doporučují 1000-2000 IU denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
16.10.23 18:47
@ugluk píše:
@Lucie_Sx jsem nedávno zjistila, že denní dávku D máme stanovené i EU (do čeho všeho nekecá?). 200 IU denně, prosím :mrgreen: Naše ministerstvo zdravotnictví je odvážnější, pro dospělého doporučují 1000-2000 IU denně.

No já teď našla úplně jiný článek a nestačil se divit, všude je to jinak :D podle tohoto jsme v suchu. Dokonce jsem našla i těhotenské vitaminy kde je decka prosím 1200IU v jedné dávce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
16.10.23 19:43

No vidíš, tak klidný spánek přeji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
16.10.23 19:53

@Marketka.Hod Tahle dávka je opravdu naprosto v pohodě.

A vyjma kyseliny listové do 14tt (a to naštěpené) bych rozhodně žádné doplňky stravy neužívala, pokud bych tedy z krve nezjistila, že mám něčeho nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
16.10.23 20:35
@Zmatka píše:
@Marketka.Hod Tahle dávka je opravdu naprosto v pohodě.A vyjma kyseliny listové do 14tt (a to naštěpené) bych rozhodně žádné doplňky stravy neužívala, pokud bych tedy z krve nezjistila, že mám něčeho nedostatek.

Už nebudu, prý to už není teď tak potřeba, ať zas nemam velký dítě :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky