Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
To je těžké, záleží na lékaři co ten lék napíše. vysoký tlak léčíš kde? Na obezitologii bych spíš čekala že asi injekce hned nenapíšou. Mně Mounjaro píše doktorka na dia. Klidně může napsat i obvoďák, ale to se budeš muset zeptat
Nebo si rovnou zjistit na jaké obezitologii píšou Mounjaro viděla bych to na Prahu. Ale jestli hned při první návštěvě?
Všude absolvuješ kolečko jídelníčku a kalorického deficitu, i na té obezitologii, protože to prostě je základní léčba obezity. Navíc před předepsáním další léčby obezity musí prokazatelně selhat bežná léčba (dieta). Takže většinou prvně napíšou dietu, pošlou tě domů a za x týdnů, měsíců se předepisuje farmakologická léčba.
Injekce ale klidně napíše i praktický lékař (a nemusí to být jenom jeden druh). Takže záleží jakého máš lékaře. A jak chodíš na preventivky a tak. Většina lékařů je dost nakvašená když si někdo přijde jenom pro injekce ale předtím se tam deset let neukázal. Je potřeba udělat aspoň nějaké základní krevní apod. testy.
Na obezitologii ti to napíšou kdekoliv, jestliže k tomu lékař shledá důvod. Viz výše. Hrozně záleží kdo tam zrovna bude ordinovat, nedá se to určit podle určitého zdravotního zařízení.
@Tina2025 píše: Více
Ahoj, řešila jsem a řeším něco podobného, ale napíšu ti můj názor. Měřím 171 cm a vážila jsem nejvíc 86 kg, v době, kdy jsem byla na obezitologii (ale v Praze) jsem vážila 82 kg. Dr. mě jen zvážil a hned mi předepsal Saxendu. Říkal mi, jak rychle zhubnu minimálně 15 kg a já byla nadšená. Ale po první aplikaci jsem celý dne prozvracela, ale fakt ukrutně, tak jsem si od ní dala pauzu a zkusila to za čas znovu, ale to samé. Takže si ji aplikovat nemůžu, nejdřív jsem byla hrozně zklamaná, ale časem jsem pochopila jednu věc, nadváha a obezita je často dost psychologický problém a problém nezdravého životního stylu a čekat, že to za mě bez mé snahy zázračně vyřeší injekce, není úplně ok. Ještě bych ta antiobezitika pochopila u lidí, kteří opravdu mají větší obezitu a k tomu už třeba diabetes, ale jinak mi to na místě nepřijde a i se divím, že mi Saxendu vlastně obezitolog napsal, aniž by mi doporučil změnu životního stylu a podobně.
Několik let jsem tedy vážila kolem těch 82 kg a trápila se, ale letos jsem se dostala ke skvělé nutriční terapeutce (pozor, není to výživový poradce s kurzem na pár měsíců, ale člověk, který má minimálně 3 roky na VOŠ/VŠ) a je to tedy odborník na danou problematiku, pohybuje se ve zdravotnictví. Dala mi vzorové jídelníčky, pokaždé si mám zapisovat, co jím a probíráme pak, kde dělám chyby, doporučuje vhodnější potraviny a tak. Zhubla jsem 11 kg. Ráda bych přidala i pohyb, ale mám zdravotní problémy, kvůli kterým cvičit teď nemůžu, ale jen co se to doufám, vyřeší rehabilitacemi, tak se chci na cvičení hned vrhnout. Taky chodím k psycholožce (jiné problémy, ale jídlo s ní taky můžu řešit).
Takže prostě za mě je to komplexní problém, na jehož léčbě by se měl podílet tým více odborníků a ne jen napsat nějaké antiobezitikum. A ono ani lék na obezitu nemusí být řešení, kamaráda si aplikuje dlouho, ale nehubne, ono i to jde přejíst a navíc to není lék napořád a když dotyčný zhubne, ale nic nezmění, tak má pak kila s větší pravděpodobností zpátky. A to nemluvím o nežádoucích účincích, které tyto léky také mohou mít.
@Markéta80 píše: Více
Děkuji Markét za reakci. Nemám problém s receptem od praktika, vím, že si to hradím sama, recept je to nejmenší, krevní testy v pořádku a sledovaný zdravotní stav mám, spíš jsem chtěla zkušenosti v praxi. Vysoký tlak mám pod kontrolou, je léčený a samozřejmě vím, že za vším stojí nadváha. S těmi injekcemi jsem se právě chtěla prvotně nakopnout a vím, že bych tomu pak dala pohyb aspoň v podobě chůze a upravený jídelníček. Že po vysazení a rozežrání se nastane jojo efekt taktéž vím. Kdybych viděla výsledky, věřím, že už bych to nedopustila. Zjišťuji zkušenosti v praxi… ![]()
@Aletheia Děkuji za reakci. Já mám za sebou náročný přechod, od 50 mi váha začala samovolně růst. Kdysi jsem mívala kolem 60 kg/168cm a stále jsem na sebe nadávala, jak jsem tlustá. Teď si za to nadávám, ale v mládí si toho moc nevážíme. Teď mám přes 100kg a omezuje mi to naprosto ve všem. Ano, jsem pohodlná, líná, i když se stavuji normálně, žádné přežírani, pohybu moc nemám. Prostě potřebuji prvotní impulz, tak jsem si myslela, byť to bude z počátku drahé, zkusím Ozempic nebo Mounjaro, - o tom se říká, že má lepší výskedky…, nevím.. A když uvidím, že to jde, budu mít motivaci si to udržet a uzpůsobit tomu dietu a aspoň pohyb=chůzi. Sháním zkušenosti, kdo si tím prošel nebo prochází…
@Tina2025 tak se zeptej obvodní jestli by napsala. Co vím tak doktorka z dia říkala že má i pacienty bez cukrovky kteří jsou na mounjaro. Ony ty injekce zase nevyřeší vše, takže pak určitý jídelníček asi bude fajn. Já teď jdu ve středu k doktorce tak uvidím jak výsledky krve a proberu tam jestli neví o nějakém nutričním. Třeba sama někoho poradí. Jinak budu hledat sama. já před pár lety změnila dia a teď velká spokojenost, napřed mne šoupla do studie na Ozempic což bylo fajn na vyzkoušení a to sem pak zavrhla že nechci tak nabídla Mounjaro že je nejlepší a nejméně vedlejších účinků
.ne každý doktor to ale chce napsat tak zkusit obvodní a pak zkoušet. A bylas em přítomna telefonátu že někdo volal právě kvůli injekcím tak asi udělá zákl vyšetření včetně krve. ale jestli ještě bere pacienty to nevím?
@Markéta80 Dobře, každá zkušenost cenná. Takže spíše Mounjaro, než Ozempic. Obezitologii zřejmě vypustím, chápu tam ty postupy, ale já na tohle nejsem trpělivá, stačí tedy praktik. Zaplatit injekce, najet na dietu a trochu se hýbat. Bojím se tedy vedlejších účinků. Zkusím…, už si chci jít zase konečně koupit něco hezkého na sebe, jako kdysi, a nesedet jen doma a nenávidět se. Děkuji z reakce.
Zdravím
, mým aktuálním tématem je nadváha i díky hormonální bouři, žádná radost ze života, přežívání, takže už tomu chci dát přítrž a něco podniknout. Věk 50+, vyšší krevní tlak, posilovna ne, výživoví poradci taktéž ne. Dotaz je pro někoho, kdo má, či měl podobný problém a vyřešil ho nebo ho právě řeší. Zkusil někdo jen přes praktika Mounjaro? Nebo je lepší zajít na obezitologii, byl někdo ve FN Plzeň, Primaved nechci. Jelikož moc zatím nevěřím v úspěch, drahé soukromniky nechci. Budu ráda za upřímnou zkušenost, o to mi jde. Rady ve stylu, počítat kalorické tabulky, pohyb…, teď nechci, potřebuji startovací účinek, bez něj to nedám, děkuji za konkrétní odpověď. Vlastní zkušenosti, vlastní cesta, vlastní boj, to mi nakopne, kterým směrem se vydat
.